USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

«Годувати дітей грибами – свідоме вбивство», - волинські медики

25 Вересня 2013 13:50
Сезон грибів у розпалі і зростає небезпека отруєння ними. На щастя, кажуть медики області, уже кілька років на Волині не було дуже важких випадків. Згідно з інформацією обласного управління охорони здоров’я, цього року уже семеро волинян постраждали від отруєння грибами. З підозрою на такий діагноз до обласної дитячої лікарні з початку року доправили чотирьох дітей, у двох випадках діагноз підтвердився.

Дитячий організм відрізняється від дорослого. Травна ситема дитини віком 14-15 років не може перетравити гриби. Тому дітлахи можуть отруїтися навіть їстівними дарами лісу. Але й після 15 років є великий ризик отруїтися.

«Є кілька міфів про те, як визначити «неотруйність» грибів. Перший – лизнути на зрізі. Якщо пече – гриб отруйний. Уявіть, скільки токсину потрапить у організм, якщо так лизнути кілька грибів. Другий – кинути в каструлю з грибами цибулину чи срібну ложку – вони посиніють. Це неправда», - розповідає завідувач відділення анестезіології обласної дитячої клінічної лікарні Олег Тацюн.

Симптоми отруєння грибами дуже схожі на звичайне харчове отруєння. Проте через 6 годин, іноді навіть через дві доби, в організмі розвивається ниркова чи печінкова недостатність, кровотечі.

«Батьки кажуть: ми не давали самих грибів, а лише підливку на грибному бульйоні. Це одне й те саме. Токсини блідої поганки настільки сильні, що варто взяти гриб у руки і не помити їх, щоб отруїтися. Або покласти у один кошик з їстівними грибами. Для батьків має бути правило: гриби дітям – це табу, навіть вирощені в домашніх умовах. Якщо їсти незнайомі гриби для дорослого - рівноцінне самогубству, то годувати дітей грибами – це вбивство», - резюмував медик.

Лікарі відзначають, що отруєння грибами для організму не минає безслідно.

«Немає однієї таблетки чи одного уколу, які б були абсолютним антидотом. Отруєння грибами лікується в інтенсивній терапії і для організму безслідно воно не проходить. Воно може потім сказатися, наприклад, на печінці. Якщо є підозра на отруєння грибами, потрібно одразу ж звертатися до лікаря. Самолікуванням я займатися не радив би. Єдине, що можна зробити, – випити багато води і спробувати почистити шлунок. Але цього не можна робити людям поважного віку, дітям та вагітним жінкам», - попередив завідувач відділенням анестезіології та інтенсивної терапії обласної клінічної лікарні Павло Гацишин.

Медики нагадують, що отруєння можуть спровокувати і недоварені їстівні гриби. Серед симптомів крім нудоти, втрати свідомості, можуть бути галюцинації, порушення дихання і серцевої діяльності. Ознаки отруєння можуть з’явитися через кілька діб після вживання грибів. Смертельно небезпечною крім мухоморів, сморжів, волоконниць, блідої поганки є й свинушка тонка. У багатьох випадках отруєння цими грибами - високий відсоток смертності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
ПРИВЧАТИ ДІТЕЙ ДО АЛКОГОЛЮ - СВІДОМЕ ВБИВСТВО Показати IP 25 Вересня 2013 14:27
РЯТУЙТЕ УКРАЇНУ ХЛОПЦІ !!!! Клята алко-зараза уразила українців. От тому і живемо в такій ж*пі, бо всі бухають кругом, п"яні повертаються вночі з гулянок, сцють і блюють в ліфті, засер*ють під"їзди, а потім всі дивуються, чого бардак кругом такий! Кляті алканафти придумали собі "священний напиток", і тичуть те лайно всім "випий з нами", "ти мєня уважаєш", і ніяке свято без того лайна не обходить, "освячують" тим спиртовим лайном все - від весілля до похорону... потім сідають п"яні за руль, калічать і убивають людей... Замість того, щоб вкладати гроші в родину, в зручний побут, то пропивають, прогулюють все на тупих п'янках-гулянках, і попридумували дебільних прикмет "на коня", "за здоров'я" - а насправді тільки біда і болячки від того бухла! Не буде в цій країні порядку доки алкоголь має такий "культурний вплив" на всі явища! =========== Більшість злочинів в Україні скоюється у стані алкогольного сп'яніння НЕ ДОПУСТИМО ПОШИРЕННЯ АЛКОЗАРАЗИ!!! ЗА ТВЕРЕЗУ НАЦІЮ!!! ============== Ганьба алкогольним "цінностям" та алконафтам!!!!!
Дебілу вище Показати IP 25 Вересня 2013 14:29
Ідіот тут про гриби написано. Це не той самий бот, що про з.х. банк спамить вн?
"Високоінтелектуальному" дописувачу вище до Дебілу вище Показати IP 25 Вересня 2013 14:37
Алкоголь набагато шкідливіший за гриби. А скільки вагітних мамань випивають, а скільки потім привчають дітей і своїм прикладом і ділом. А в школах як алкоголь пробують і хваляться. "Традиція" споживання алкоголю має бути знищена!!!
+ до "Високоінтелектуальному" дописувачу вище Показати IP 25 Вересня 2013 14:40
Итальянский врач Бeццола доказал, что выявленные при переписи населения 1900 года в Швейцарии девять тысяч идиотов были зачаты главным образом в два коротких периода, когда всего больше употребляется спиртных напитков, а именно во время сбора винограда и на масленице.
Тоді до "Високоінтелектуальному" дописувачу вище Показати IP 25 Вересня 2013 17:30
Ну так веди тверезий спосіб життя і дітей своїх тому вчи. Роздавай брошуркипам"ятки в центрі, очолюй братство тверезості. Бо ці твої регулярні простирадла - більше дратують як несуть корисної інфи.
Отже до Тоді Показати IP 25 Вересня 2013 17:57
То я і веду здоровий спосіб життя, па п"ю та дітей виховую відповідно, Братство тверезості от http://www.tvereza.info/ і http://vk.com/tverezyyzakon а мої "регулярні простирадла" то є захисна реакція на повсюдне поширення алкоголю, всюди те лайно під ніс тичуть а за відмову випивати "за свято" чи "за упокій" мене мало не єретиком вважають, і навіть прокльони шлють. Тому я за те, щоб все навпаки було - щоб пропагандистів випавання так кляли і утюжили, як мене за мою позицію утюжать. Діти підростають, скоро підлітковий вік - і на них та біда обрушиться, бо збочені компашки починають морально тиснути на нормальних дітей, і не факт, що переможе - моральний тиск тупої копмашки чи власне розуміння того, що самостійність, то не іти всупереч свому здоров"ю, а самостійність то якраз іти в супереч такій компашці та не піддаватися на їх провокації.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus