USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині більше половини карет швидкої треба замінити

5 Квітня 2011 16:49
Близько 60% карет швидкої допомоги на Волині зношені або перетнули межу терміну експлуатації.
Про це 4 квітня під час колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації щодо удосконалення служби швидкої медичної допомоги у зв’язку з проведенням чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012» повідомив начальник управління Ігор Ващенюк.
Не вистачає 87 карет «швидкої»
До чемпіонату на Волині планують відкрити близько п’ятнадцяти додаткових пунктів медичної швидкої допомоги та майже двадцять тимчасових пунктів біля трас. Вони будуть розміщені біля траси М-07 (Київ-Ковель-Ягодин), Н-22 (Устилуг-Луцьк-Рівне) та Н-17 (Львів-Радехів-Луцьк).
З урахуванням цього нагальна потреба в автотранспорті сягає 87 карет швидкої допомоги.
З 2008 по 2010 роки за кошти місцевих громад закупили лише 8 автомобілів, повідомив Ващенюк.
Ті ж машини «швидкої допомоги», що є, потребують додаткового оснащення: 67% транспорту необхідні дефібрилятори, 23% – електрокардіограми, 70% – інкубаційні набори, 15% – вакуумні шини.
Одна карета – на 10 тисяч населення
До чемпіонату медична галузь повинна забезпечити одну карету швидкої допомоги на 10 тисяч населення, а час доїзду повинен становити не більше 10 хвилин у межах міста та 20 хвилин в сільській місцевості. Однак таких норм поки не дотримується низка районів Волині.
Серед причин недотримання цих показників, за словами головного лікаря територіального медичного об’єднання Любомльського та Шацького районів Володимира Дибеля, – поганий стан доріг, низьке забезпечення автотранспортом.
«Сімдесят найменувань медикаментів повинно бути в ящику швидкої допомоги. А при фінансуванні у дві гривні за пацієнта це зробити неможливо», – зазначив начальник управління охорони здоров’я Луцькради Федір Кошель.
Крім того, чиновник каже, що озвучені на колегії проблеми і завдання аналогічні тим, що були два роки тому. І особливих потуг, аби виконати усі нормативи до «Євро-2012» він не бачить. Головна причина – брак фінансування.
Головний лікар Ківерцівської центральної районної лікарні Михайло Слижук розповів, що чимало часу «швидка» витрачає на виклики до людей, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння. Якби таких «пацієнтів» було менше – швидка більше часу, медикаментів і людських ресурсів витрачала б на людей, які справді потребують невідкладної допомоги.
Знати англійську медикам не актуально, – Ващенюк
«Те, що ми зробимо в області, ми зробимо самі за рахунок власних зусиль – організаційних, матеріальних зусиль. Ми готуємось до Євро – постільки, поскільки через нас, можливо, частина болільників, які будуть їхати. Але вони повинні мати достойне медичне обслуговування», – прокоментував голова ОДА Борис Клімчук.
Губернатор зазначив, що планується оснастити пункт меддопомоги на Ягодинській митниці. Крім того, найближчим часом будуть оголошені тендери щодо закупівлі машин швидкої допомоги в Шацьку та Любомлі.
За словами Клімчука, для карет «швидкої» медичного об’єднання Любомльського та Шацького районів встановлять GPS-навігатори на швидкі, вказівники на дорогах щодо найближчого пункту як українською, так і англійською мовами.
Щодо знань самими лікарями іноземних мов, Ігор Ващенюк оцінити їх рівень англійської не зміг. Однак зазначив, що будуть працювати волонтери, які допомагатимуть долати мовні бар’єри.
«Все ж таки це більше стосується приймаючих міст. Бо з тим, чим ми будемо стикатися, – це аварії, якісь катастрофічні ситуації. Підготовка мови не буде потрібна, бо тут мова йтиме про рятування життя. Для нас це менш актуально», – каже Ващенюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Нардеп Показати IP 6 Квітня 2011 10:14
Завдяки урядовій програмі Юлії Тимошенко Волинь отримала 39 медичних авто. Як би їх не критикували за недосконалість чи невідповідність нормам, ці машини рятували життя людей. Нинішня влада мала б подякувати колишній прем’єрці і партії "Батьківщина" за таку підтримку сільської медицини. Однак через кримінальні переслідування Тимошенко авто Опель Комбо нині опинилися під арештом. Нехай би Янукович замість гелікоптера теж купив швидні допомоги і теж виділив Волині принаймні стільки ж як Тимошенко. Тоді проблеми були б наполовину вирішені.
Віталій Показати IP 20 Травня 2013 22:24
в деяких областях на Юльчиних "пиріжках" їздять головні лікарі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus