USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині зменшується популярність донорства

31 Жовтня 2013 18:07
Волиняни рідше зголошуються ставати добровільними донорами крові.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань охорони здоров’я людини, що відбулося 31 жовтня.

Як повідомив головний лікар Волинської обласної станції переливання крові Юрій Кременець, на стан формування донорських ресурсів впливають загальні тенденції розвитку господарства області, ступінь участі у громадському виробництві донороздатного населення, зменшення кількості лікарняних ліжок, впровадження в клінічну практику стандартів лікування окремих нозологічних груп захворювань.

Заготівлю донорської крові здійснюють винятково в пластикатну тару, вона становила 12,4 мілілітра на одного мешканця області у 2010 році, 12,8 мілілітра - у 2011, 12,2 мілілітра – у 2012. Це один із найвищих показників серед областей України.

Всього прийняли у 2010 році 8390 донорів (з них 105 добровільних, тобто платних), у 2011 – 8556 (125), у 2012 – 8636 (98).

Члени комісії дійшли думки, що оплату за харчування для донорів варто збільшити. Наразі, вона становить лише 25 гривень. Юрій Кременець повідомив, що в інших областях сплачують ще менше - 13-14 гривень. З його слів, у наступному році на Волині планують збільшити її до 30-35 гривень.

Депутат Михайло Бегаль зазначив, що за 30-35 гривень збільшити потік донорів навряд чи вдасться. Наразі, 95% донорів – ті, хто здає кров за потребою, здебільшого це родичі пацієнтів.

«Добровільної здачі крові зараз немає. Кількість донорів з кожним роком зменшується. Кров – це життя людини. Потрібно чітко поставити питання про те,що донорство потрібно заохочувати», - повідомив депутат Михайло Корінчук.

Головний лікар Володимир-Волинської станції переливання крові Володимир Панащук зазначив, що робота з організації донорства останнім часом ускладнилася, вона повністю лягає на плечі медиків. Кров здають переважно донори-родичі, заготовити ж кров від добровільних донорів складно. З його слів, у Володимирі-Волинському використовують благодійні кошти, щоб доплачувати донорам додаткові 25 гривень, проте це теж не вирішує питання. І Панащук підтримав ідею збільшення фінансування у наступному році.

Члени комісії рекомендували обласній раді ініціювати збільшення видатків на оплату за харчування донорам у 2014 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus