USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Наркологам Волині розповіли як «достукатися» до алкозалежних

13 Вересня 2013 15:13
Загальна проблема наркології – встановлення продуктивного контакту між лікарем і хворим. У сучасній науці це називається терміном «комплаєнс». Про це йшлося під час семінару «Актуальні проблеми наркологічної служби» в обласному наркодиспансері.

«Основна проблема – виконання рекомендацій лікаря, контроль за цим, щоб продовжити період ремісії. Але для цього між лікарем і пацієнтом повинен бути встановлений доброзичливий контакт», - пояснив наркологам області доцент кафедри наркології та психіатрії Львівського національного медичного університету Олег Фітькало.

Він зазначив, що слова «алкоголізм» у розмові з пацієнтом лікар не повинен вживати. Хворі стають більш відкриті, якщо їм розповідати про «залежність від алкоголю».

Чим частіше приходить пацієнт на прийом – тим довший період ремісії, каже науковець. Синдром залежності супроводжує сильне бажання. Це, на жаль, медикаментами не контролюється.

«Алкоголь впливає на лобні долі мозку і змінюється соціальна поведінка людини навіть тоді, коли алкоголь вона не вживає. Одного разу приходить на прийом жінка і просить: зробіть щоб чоловік пив. Бо коли він мене бив, як був п’яний, я це розуміла, а коли він мене б’є тверезий – цього зрозуміти я не можу», - розповів Фітькало.

Медик зауважив, що під час лікування пацієнт мусить сам усвідомити необхідність відмовитись від вживання спиртних напоїв.

«Часто у людей, які звертаються по допомогу, нестійка мотивація. Мовляв, ви мене пролікуйте, але так, щоб я через рік-два зміг потрошки випивати при нагоді. Якщо пацієнт не дотримується лікарських рекомендацій, ще й хворіє, наприклад, на діабет чи гіпертонію, то після зміни певних життєвих обставин у нього може настати рецидив хвороби. Такі люди мають чітко усвідомити, що пити їм не можна взагалі», - наголосив Фітькало.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 13 Вересня 2013 18:35
Блін, розповіли... Що вони не знають як? Пляшку поставити! І всі діла...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus