USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Любешівській ЦРЛ закривають терапевтичне відділення: громада проти

12 Листопада 2016 15:38
У селі Ветли Камінь-Каширського району у медустанові закривають терапевтичне відділення. Це стурбувало не лише ветлівчан, але й жителів Гірківської та Великоглушанської сільських рад. Лише за один день під колективними зверненнями підписалися 630 жителів Ветел, 108 – Невіра, 162 – Гірок, 32 – Люботиня, 80 – Мукошина. Але, як виявилося, скорочення чекає не лише це відділення, - пише «Нове життя».

Нагадаємо, ще у 2013 році навколо тоді Ветлівської дільничної лікарні почали точитися перипетії. У процесі реформування галузі охорони здоров’я у районі закривалися дільничні лікарні, а на їхньому місці з’являлися сільські амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. І коли, наприклад, у Великій Глуші, хоч як селяни протестували проти цього, ліквідували таку лікарню, створивши АЗПСМ із денним стаціонаром, то у Ветлах громада відстояла свою позицію. У результаті в новому сучасному приміщенні у Ветлах на одному поверсі розміщується амбулаторія, а на іншому – терапевтичне відділення №2 Любешівської центральної районної лікарні із 15 ліжкомісцями.

Завідувач цього відділення Іванна Костюк та інші дев’ять працівників, які загалом працюють на 7,5 штатні одиниці, отримали попередження головного лікаря ЦРЛ про звільнення із займаних посад «у зв’язку із закриттям терапевтичного відділення №2». Двом працівникам харчоблоку та пралі запропоновано їздити на роботу в Любешівську ЦРЛ, у чиєму штаті вони й знаходяться. Таким чином із 1 січня 2017 року у Ветлах можна буде лише проходити денний стаціонар в АЗПСМ.

Ветлівський сільський голова Любов Павлік не може стримати свого обурення з приводу цього, адже, як зазначає, чомусь надто часто на їхнє село «падають» проблеми, а підтримки у їх вирішенні – жодної. Навпаки, лишень одні перепони, через що людям свої законні права доводиться відстоювати самотужки: «У мене телефон розривається від дзвінків стурбованих жителів. Ніхто не може збагнути, як це у нас із січня наступного року не буде терапевтичного відділення. Новобудова, що лишень у 2014 році була здана в експлуатацію, оснащена всім необхідним медичним обладнанням та устаткуванням для надання повноцінної медичної допомоги й лікування, стоятиме пусткою лишень через те, що потрібно поставити чергову «галочку» із виконання вказівок вищого керівництва. Задумайтеся, у 2015 році в терапевтичному відділенні №2 проліковано 456 осіб (3380 ліжкоднів), за 10 місяців 2016 р. – 353 особи (3455 ліжкоднів)! Так, скорочення проходить і по інших районах. Але що нам, по-перше, до інших. Ми маємо відстоювати своє. А по-друге, наскільки мені відомо, наприклад, у Колках Маневицького району громада таки не дала вчинити таке неподобство. І це їм вдалося».

Як наслідок, відповідне звернення від імені громади і працівників відділення медустанови написали народному депутату Ірині Констанкевич.

Підтримує позицію очільника Ветлівської громади і її колега із сусідньої, Гірківської, сільради Галина Зелик. Адже жителі трьох сіл, які входять у цю сільську раду, до цього часу лікувалися в основному у Ветлах. «Люди дуже обурені. Можливо, денний стаціонар місцевих і влаштує сяк-так (хоча в цьому дуже сумніваюся), але нашим селянам там точно місця уже не буде. Це ж яке було розвантаження на обласну, районну лікарню! Ми не мовчатимемо. Усіляко добиватимемося, аби терапевтичне відділення у Ветлах функціонувало й надалі», - від імені всіх своїх виборців заявила Галина Олексіївна.

Аналогічної думки і Великоглушанський сільський голова Євгенія Наливайко. Про цю проблему вона вперше почула від журналістів.

«Ось уже кілька років у нас немає дільничної лікарні. А до цього часу не зникають обурення людей. Адже денний стаціонар зовсім не порівняєш із повноцінним лікуванням. Ми усі й нині «за» відновлення роботи лікарні у нас, особливо мами з маленькими дітками та люди поважного віку. Тож на нашому досвіді однозначно впевнена: закриття терапевтичного відділення точно не піде на користь ветлівчанам», - сказала Євгенія Наливайко.

Головний лікар Любешівської ЦРЛ Богдан Іванів пояснив, що це не забаганка районної влади, а виконання доведеного нормативу щодо забезпечення стаціонарними ліжками у розрахунку на кількість населення. Відповідно до цього в районі мають скоротити ліжкомісця не лише у Ветлах, а й по ЦРЛ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Сераховичі Показати IP 12 Листопада 2016 15:56
Борітеся до останнього! Нам закрили лікарню і пообіцяли " золоті гори"! А тепер до рай лікарні ...автобус через день! Померайте мовчки! А влада " розглядає" питання про створення пункту невідкладноі допомоги! а швидше і не розглядає....
всі Показати IP 12 Листопада 2016 16:30
гроші на ато і посвідченя
депутат до Показати IP 12 Листопада 2016 19:30
всі гроші...-. А нам що нічого не дадуть???
Покійний Показати IP 12 Листопада 2016 21:26
Клімчук там мабуть в гробу переВертається від такого господарюваня.ГУЗЬ його на коліна ставив..............................................
навіть Показати IP 13 Листопада 2016 10:02
при януковичу не було такого ... хоч крали не менше !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus