USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

У Луцьку шукають фахівців для школи діабету

5 Липня 2014 14:26
Батьки, дітям яких лікарі ставлять діагноз «цукровий діабет», вперше зіткнувшися з такою хворобою, не знають що робити. Чим годувати таких дітей, як поводитися у тих чи інших випадках, батьки дізнаються з усіх можливих джерел. А ось консультація кваліфікованого ендокринолога необхідна як ніколи.

Про це говорили під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я людини, материнства та дитинства вчора, 4 липня.

Зокрема, голова громадської організації «Інсулін» Ірина Аксеновська розповідає, що школі діабетичного самоконтролю, що діє в Луцькій дитячій поліклініці не вистачає ендокринологів з навичками педагога.

Нагадаємо, в Луцькій дитячій поліклініці розпочала свою роботу Школа діабетичного самоконтролю, якої дуже чекали батьки, чиї діти - хворі на діабет.

Нині, зі слів Ірини Аксеновської, фахівці просто читають лекції на заняттях. Та для того, аби діти і мами засвоїли практичні навики життя з діагнозом «діабет», потрібно змінити підхід: варто було б не читати лекції, а проводити заняття у формі «завдання–відповідь». Так діти і мами змогли б під керівництвом фахівців навчитися правильно поводитися в екстрених випадках, надавати допомогу, коли є небезпека діабетичної коми.


ЧИТАТИ ЩЕ: НА ВОЛИНІ - ДЕФІЦИТ ІНСУЛІНУ

«Дайте нам висококваліфікованого ендокринолога, який був би і частково педагогом. Щоб ця школа була в повному сенсі, у формі «завдання–відповідь». Це необхідно, щоб привчити дитину до самостійності, щоб діти знали, як поводитися в дорослому житті. Адже не завжди мама буде поруч», - зауважила вона.

У відповідь виконувач обов’язків начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Іван Грицюк переконує, що фахових ендокринологів на Волині вистачає. Він пообіцяв, що до роботи в школі таких лікарів залучать.


Окрім того, Ірина Аксеновська розповіла, що таким дітям необхідна й консультація психолога, який би зміг допомогти батькам і дітям впоратися з панікою, коли вони вперше зіткнулися з хворобою. А ще психолог може допомогти дитині відчути впевненість, що вона подолає хворобу.

Також вона відзначила, що батькам, чиї діти хворіють на цукровий діабет, відмовляють в санаторно-курортному оздоровлені. Причина відмови, яку їм називають, - важка форма хвороби, однак, кажуть мами, легкої форми цієї хвороби немає. З цього приводу вони вже приходили на прийом до голови облдержадміністрації у березні цього року.

Ще одна суттєва проблема для інсулінозалежних дітей - підвищення цін на тест-смужки та ланцети. Через це, придбати витратні матеріали батьки не можуть, бо ціни в аптеках вищі від задекларованих державою. Хоч їм міська рада й виділила гроші на ці потреби, щоправда, цих коштів вистачило б і за старими цінами лише на квартал. Варто згадати, що допомогу отримали хворі від благодійників. Зокрема 28 дітей, хворих на цукровий діабет, отримують картки на придбання виробів медичного призначення сумою 300 гривень щомісячно для кожної дитини (з березня 2014 до кінця року) від благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» в мережі аптек Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ося Показати IP 5 Липня 2014 16:45
Альо, де коменти тут фото Сидора!!! Де ату-ату??? Річ зрозуміла, під цією статтею гавкати не хочеться, бо допомагати хворим діткам, волонтерами це не просто зві...ти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus