USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцькі школи могли б мати лікарів, утім міська влада байдужа

18 Жовтня 2016 19:00
У Луцькій міській раді не реагують на пропозицію забезпечити навчальні заклади лікарями, у той час як більшість школярів закінчують школу з проблемами здоров'я. Часто у батьків не вистачає часу профілактично обстежувати дітей, а в школі немає кому займатися станом здоров'я кожного учня, оскільки всі турботи лягають на плечі єдиної в навчальному закладі медичної сестри.

Так, восени та взимку 2015 року від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» (тоді ще «Новий Луцьк») надіслали кілька листів-звернень до Луцької міської ради з пропозицією посприяти впровадженню такої ініціативи в школах міста. Минуло більше року, а лист від Фонду в міській раді не коментують і допомагати у втіленні ініціативи не збираються. Не ризикують вплинути на ситуацію і освітяни, - про це із посиланням на слова засновника Фонду повідомили у прес-службі організації.

Так, вже рік тому засновник Фонду Ігор Палиця, нині голова облради, відвідавши одну з луцьких шкіл, озвучив пропозицію: «Фонд може забезпечити кожну школу лікарем, їхня зарплата буде достатньою для того, аби медики були зацікавлені в роботі та, власне, знали, чим хворіють діти, могли стежити за їхнім здоров’ям. Потрібно запроваджувати нові підходи до оздоровлення дітей в умовах навчальних закладів».


З новою пропозицією в управління охорони здоров’я Луцької міської ради відправили кілька листів, але відповіді так і не отримали.

«Українці і волиняни повинні бути здорові, а здоров’я – це профілактика захворювань. Таке першочергове завдання Фонду», – зауважив Ігор Палиця нещодавно під час прямого ефіру телепрограми «Протилежний погляд» на телеканалі «Нова Волинь».


Зі слів медиків, до першого класу йдуть 75 відсотків здорових дітей. Проте 11 клас закінчують в доброму здоров’ї лише 25 відсотків. Віра Червеняк – медична сестра ЗОШ №17 міста Луцька. Працює тут, відколи у 2001 році закінчила медичне училище. Жінка каже: серед учнів побільшало дітей із патологіями зору та постави. Усе, мовляв, через малорухливий спосіб життя й сучасні гаджети, за якими учні проводять вільний час.

Робота медичного кабінету починається о 8:00 і триває до 15:42. Така тривалість робочого дня медичної сестри в школі передбачена Міністерством охорони здоров’я. За цей час чимало дітей звертаються по допомогу. Наприклад, четвертокласник Давид не зміг сидіти на уроках через кашель та біль у горлі. Медсестра поміряла хлопчику температуру й запропонувала таблетку мукалтину. Інших ліків проти кашлю у школі нема.

До слова, всі препарати забезпечують із батьківських внесків, частково надходять ліки з міської поліклініки. Медичній сестрі доводиться реагувати на прямі звернення дітей або вчителів. Про елементарну профілактику й говорити годі – на це немає ані часу, ані засобів. Та й одній людині важко тримати під контролем понад півтисячі школярів.

Віра Миколаївна зауважила, що три роки тому в школі був лікар, який проводив профогляди і робив щеплення. Але відколи кабінети профоглядів з’явилися у поліклініках, вони зникли в школах. Відтак уся паперова робота з медичними картками дітей, огляди, реагування на звернення учнів, звіти про стан здоров’я школярів лягли на плечі однієї людини – медичного працівника.

«Лікар у школі має бути обов’язково, адже медсестра не тільки веде амбулаторний прийом, а й має великий обсяг роботи в школі. Планує щеплення, скеровує на профогляди. А ще має бути невідкладна медична допомога. Якби у школі був лікар, батьки могли б приходити до нього по консультацію», – ділиться Віра Червеняк.
Медсестра, зважаючи на велику завантаженість, не може надати достатньої уваги учням всієї школи, а в батьків не завжди може знайтися достатньо часу, щоб профілактично обстежити дитину. Тому залишається питання, хто надасть необхідну кваліфіковану допомогу в школі дитині до моменту приїзду швидкої?

Довідково: Фонд уже п’ять років поспіль реалізовує програми і проекти, метою яких є профілактика та зміцнення здоров’я. Один із них – оздоровлення та відпочинок школярів у Буковелі. За весь час роботи Фонду там змогли оздоровитися понад 5000 дітей. Так, нещодавно близько двохсот волинян з обмеженими можливостями із різних районів області отримали шанс спілкування із карпатською природою, а влітку путівки в оздоровчий табір «Артек-Буковель» вручили обдарованим учням. Наразі актуальною є пропозиція засновника Фонду про забезпечення шкіл медиками, зарплати яким виплачував би Фонд, утім міська влада поки не реагує на ініціативу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
школяр Показати IP 18 Жовтня 2016 19:19
а яких лікарів, хірургів?
нхя не смішно до школяр Показати IP 18 Жовтня 2016 20:54
наркологів
тато Показати IP 18 Жовтня 2016 19:22
Четвертокласнику Давиду ще пощастило, що йому мукалтіну дали, а не якогось бісакоділу, щоб сидів і кашлянути боявся.
док Показати IP 18 Жовтня 2016 19:52
Мають бути педіатри.Питання лише зарплати!
ревізор до док Показати IP 18 Жовтня 2016 21:31
Не все так просто. і не в зарплаті справа. Для того аби ввести посаду лікаря-педіатра в школі потрібно щоб ця школа мала хоча б тисячу і більше учнів. Такі вимоги законодавства.
Учіть матчасть Показати IP 18 Жовтня 2016 20:40
Для того щоб поміряти температуру чи тиск посади лікаря не потрібно. Це рівень кваліфікації медсестри. Для тієї роботи, про яку наговорила медсестра посади лікаря не потрібно. Це рівень кваліфікації молодшого медперсоналу. Питання, хто надасть необхідну кваліфіковану допомогу в школі дитині до моменту приїзду швидкої є питанням хіба що для цієї говорливої медсестри. Бо підзаконними актами чітко передбачена на це відповідь: в разі гострого захворювання або травми невідкладну медичну допомогу до приїзду швидкої надають олодші спеціалісти з медичною освітою. Тобто медсестри. І відсутність посади лікаря тут ні до чого. Якщо медсестра Віра цього не знає або ще й не вміє, то життя і здоров'я дітей у цій школі справді під загрозою.
аяяй. до Учіть матчасть Показати IP 19 Жовтня 2016 13:32
Переживайте за свой персонал и своих детей в своей школе,умник
135 Показати IP 18 Жовтня 2016 21:13
Не будемо забувати, що медсестри - це працівники дитячої поліклініки, А не школи. І вони не підпорядковані шкільній адміністрації.
321 до 135 Показати IP 18 Жовтня 2016 22:26
А яке це має значення? Кому б не підпорядковувалась медсестра вона мусить забезпечувати встановлений порядок здійснення медичного обслуговування учнів шкіл. І невідкладну допомогу також.
Питання Показати IP 18 Жовтня 2016 21:41
А чого медсестра працює без рукавичок, без маски і без медичної шапочки?
аяяй. до Питання Показати IP 19 Жовтня 2016 13:25
Ты что,она работает в школе,а не в больнице,или по твоей логике и учителя должны в масках ходить
Відповідь до Питання Показати IP 19 Жовтня 2016 17:50
А вона що працює в умовах стерильності?Чи без шапочки вона не поміряє температуру,тиск,пульс і т.д дитині яка повитирала всі закутки школи граючись на перервах!! І ще ,а хто її забезпечив маскою,шапкою,чи рукавицями до кожної дитини?!В країні криза,новини почитате)))
*) до Питання Показати IP 19 Жовтня 2016 20:45
А для чого шапочка?Вона що процедурна медсестра???А хто має забеспечувати масками???
Анонім Показати IP 19 Жовтня 2016 00:43
Охайність - це не до нашої медсестри....
Вуйко Показати IP 19 Жовтня 2016 08:58
Лікар в школі (принаймні міській) - просто піар. За вікном 21-е століття: дзвінок від медсестри на "103" - 10 хвилин і "швидка" під боком.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus