USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Маневичах відкрили реабілітаційний центр для особливих діток

15 Березня 2017 18:10
У чотирьох затишних кімнатах із сучасним обладнанням тепер зможуть оздоровлюватися та займатися лікувальною фізкультурою малюки з особливими потребами. Реабілітаційні палати діють на базі дитячого відділення Маневицької районної лікарні.

Про це повідомили у прес-службі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Як усе розпочиналося

Створити умови для реабілітації особливих пацієнтів поставила собі за мету заступник головного лікаря із материнства і дитинства Тетяна Самчук. Сміливий задум вдалося реалізувати завдяки підтримці Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

«У Маневицькому районі проживає 320 дітей з особливими потребами. Їм потрібні реабілітація та лікування, яке доступне в Луцьку або ж у спеціалізованих санаторіях. Ми замислилися над тим, щоб створити відповідні умови для таких пацієнтів у райцентрі. Цей намір виношували п’ять років, нам бракувало коштів і спеціалістів. Але руку допомоги простягнув Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Якщо спочатку ми планували одну кімнату, то завдяки підтримці Фонду вдалося оснастити чотири! Ми з колегами переконалися: у Фонді слів на вітер не кидають», – каже Тетяна Самчук.
Зі слів керівника східної філії Фонду Олександра Мельничука, звернення від ініціативної групи до них надійшло 29 вересня 2015 року. Маневиччани просили облаштувати реабілітаційний центр у ЦРЛ, щоб дітки-інваліди могли отримувати допомогу на території району. Проект «Зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я» реалізовано в рамках програми «Здоров’я волинян».

З особливими пацієнтами працюватимуть психолог, невропатолог, логопед, спеціаліст із ЛФК. До послуг діток – тренажерний зал, сенсорна, масажна й арт-кімнати. Палати оснащені спортінвентарем, технікою та приладдям. Одне слово, діти з особливими потребами мають усе, що потрібно для ефективної реабілітації.
Арт-терапія для маленьких пацієнтів

Дитяче відділення у Маневицькій центральній районній лікарні розраховане на 25 ліжок. 10 років тому, аби малечі було веселіше лікуватися, працівники закладу розмалювали самотужки коридори лікарні. Коли маленькі пацієнти ідуть на процедури, відчувають, що їх підтримують персонажі улюблених казок. Проте у палатах так і залишилися білі стіни.

Розмалювати їх яскравими кольорами Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» запропонував обдарованим студенткам Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури. Ольга Філюк та Вікторія Король сповна виявили художні таланти.

Зазначимо, що Ольга Філюк – стипендіатка Фонду і вже мала досвід такої роботи. Разом із командою, яку дівчина зуміла згуртувати навколо себе, в обласній дитячій лікарні у Луцьку вже з’явилися казкові палати в хірургічному, онкогематологічному відділеннях та в консультативній поліклініці. Так виникла ідея розмалювати палати в лікарні Маневичів.
Студенткам саме був потрібен об’єкт для виконання дипломної роботи. А в лікарні їм дозволили малювати на вільну тему. Так дівчата «оживили» чотири кімнати реабілітаційного центру. Саме тут проходитимуть медико-соціальну адаптацію понад три сотні дітей з особливими потребами. І, можливо, саме казкові друзі з лікарняних стін допоможуть юним пацієнтам швидше одужати.

Найрозумніша інвестиція – у здоров’я дітей

На урочисте відкриття реабілітаційного центру маневицькі медики запросили народного депутата, члена правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Ірину Констанкевич.

«Благодійність – це те, що об’єднує, те, що дає основу і для духовного життя, і для реалізації конкретних справ. На прикладі цього проекту ми бачимо, як згуртувалося дуже багато людей. Важливо, що ініціатива йшла від лікарів і громадських організацій. Її відразу підтримав Фонд, що тривалий час робив багато хороших справ для дітей, які проходять реабілітацію в Луцьку. Віднедавна Фонд розширив діяльність у всіх районах Волині. Для мене важливо, що ми можемо об’єднатися під патронатом Ігоря Палиці задля цієї доброї справи. Згуртувавшись, маємо конкретні результати і добру справу. Я долучуся до облаштування реабілітаційного центру своєю часткою, селищний голова – своєю, церкви – своєю, і користь буде дітям. Якби так було в державі – щоб кожен свою невеличку лепту докладав, то мали б успішну країну», – наголосила Ірина Констанкевич.

За доброю традицією, на новосілля завітали представники місцевого духовенства. Настоятелі православних та католицького храмів спільно помолилися і благословили медичний персонал на плідну працю. У подарунок новому відділенню вручили ікони Святого Миколая Чудотворця та Остробрамської Божої Матері. Священик Михайло Мельничук підкреслив: найрозумніша інвестиція – у здоров’я дітей. Звісно, всі батьки мріють, щоб їхні малюки народжувалися і росли дужими та розумними. На жаль, не завжди так буває. Тому добру справу роблять благодійники, які створюють умови для реабілітації особливих діток.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus