USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинських кордонів «дісталася» африканська чума

3 Серпня 2013 08:01
На Волині вживають усі можливі профілактичні заходи щодо боротьби з африканською чумою свиней, що спалахнула в Білорусі, інформує «Слово Волині».
У повідомленні йдеться, що через спалах епідемії африканської чуми у Білорусії можуть заборонити утримувати свиней в особистих селянських господарствах у 10-кілометровій зоні. Також строго заборонили торгівлю булоруськими продуктами харчування на ринках Волині.
«В області здійснюють усі можливі профілактичні заходи щодо боротьби з африканською чумою свиней, що «розгулялася» в Білорусі», - про це повідомив Богдан Лозинський, головний державний інспектор ветеринарної медицини в області, 2 серпня, під час обласної селекторної наради.
«На сьогодні у нас повністю вакциновані тварини від класичної чуми свиней у 20-кілометровій прикордонній зоні з Білорусією. Здійснюємо профілактику і в інших районах. Вакцинували вже 120 тисяч свиней. Окрім того, ми розробляємо комплекс документів на встановлення карантину на випадок спалаху хвороби, бо треба бути готовими оперативно відреагувати всім службам», - розповів Лозинський.
«Також готуємо рішення щодо заборони вирощування свиней на кордоні з Білорусією. Уже діє категорична заборона торгівлі білоруською продукцією на ринках міст Волині. М’яса уже немає, але ще є «молочка», - сказав Лозинський.
Зі свого боку голова облдержадміністрації Борис Клімчук наголосив, що треба ретельно перекрити усі контрабандистські шляхи.
«У білоруських прикордонників повинен бути посилений режим роботи: на лісових дорогах і стежках, що ведуть у Білорусію. Товариші полішуки, хто займається прикордонним бізнесом! Попереджаю вас разом із головами районних рад і райдержадміністрацій: бережіть своїх людей. Сказано не можна білоруських ковбас і молока, значить не можна!», - підсумував Клімчук.
Також Богдан Лозинський розповів про масштаби проблеми у Білорусі та Росії.
«У Росії зафіксовано понад 500 випадків захворювань цьогоріч. Росіяни обмежуються заявами, що це біологічний тероризм проти держави. Також вони пропонують абсолютно заборонити в Росії вирощувати свиней в особистих селянських господарствах, тому що збитки надзвичайно великі. Найбільше вогнище епідемії у Бєлгородській і Воронежській областях, що межують з Україною. На цих територіях сконцентровано 30% свинарства усієї Російської Федерації. Також розглядають питання винищення диких кабанів», - розповів ветеринар.
«У Білорусі – 2 офіційних випадки. Неофіційно – практично у всій Грозденській і Вітебській областях. Усі служби, що причетні до боротьби з епідемією, виявилися безпорадними і збудник циркулює декілька років. Білорусь на сьогодні заборонила утримання свиней в особистих селянських господарствах у радіусі 5 кілометрів від свинокомплексів. Також прийняла рішення про винищення диких кабанів і поголів’я свиней в радіусі 140 кілометрів від «вогнища» захворювання. Щоденно там забивають 600-1500 диких кабанів. Окрім того, у Євросоюзі з ініціативи Литви і Польщі, планують встановити вздовж кордону з Білорусією паркан, щоб дикі кабани не потрапляли на територію Європейського Союзу», - сказав Лозинський.
У повідомленні йдеться, що в Україні, в Запорізькій області, був випадок захворювання тварин на африканську чуму, але дуже швидко, протягом дня, всіх свиней знищили.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus