USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Із ковельського ветсанзаводу досі не вивезли тонни мертвеччини

18 Травня 2017 16:43
Тонни мертвеччини досі - на території ковельського ветсанзаводу. Про це повідомляє Район.Ковель.

«Станом на сьогодні відходи частково переміщені на інші філії ДП «Укрветсанзавод», частково захоронені на місцях, визначених обласною комісією. Частково перероблено на самій філії. Залишилося близько 2-х тисяч тонн відходів», – говорить заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук.

Паралельно відпрацьовується декілька варіантів ліквідації відходів. Основний – це переміщення на інші філії, але підприємства і не можуть відразу брати стільки сировини.

«Ті відходи, які не довезли до місця утилізації біля Заячівки, забрали на інші філії. Перший віце-прем’єр- міністр Степан Кубів приїхав і десь силовим рішенням зобов’язав.

Інший напрямок, це відпрацювання компостування технології, який з самого початку аграрії і фермери пропонували свої послуги в цьому плані, щоб вони через компостування утворили добрива. Але піднімалися громади, які забороняли фермеру брати таку сировину з ковельського ветсанзаводу, вважаючи, що ця сировина є заражена», – каже Сергій Кошарук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ЖИВІ ЛЮДИ ПРОТИ МЕРТВИХ ТВАРИН»

Як твердить заступник голови ОДА, розглядається ще кілька варіантів. Один з них, щоб розмістити відходи у залізобетонних ємкостях колишнього крохмального заводу. Зараз йде їх обстеження і готується висновок спеціалістів. Є думка утилізувати на самому заводі із застосуванням піролізного котла. Ну і ще один варіант – захоронення відходів на території Поворського авіаційного військового полігону.

«Якщо військові підтримають, то потрібно буде говорити з мешканцями сіл, які поруч із полігоном, щоб вони погодили такі заходи. Завдання стоїть, щоб до 10 червня, використовуючи всі ці напрямки, повністю ліквідувати чи компостувати 2 тисячі тонн відходів і зайнятися зачисткою території, ґрунту, заходами щодо оздоровлення води», – заявив Сергій Кошарук.

Нагадаємо, у Ковелі через ветсанзавод склалася ситуація SOS: останнім часом завод не працює, а мертвеччину везли і вдень, і вночі. Її не переробляють, а скидають або на території заводу, або в яму, або просто у величезні купи. А все це потрапляє у ґрунтові води, які йдуть по всьому місту. Тож люди почали бити на сполох. Люди скаржаться не лише на нестерпний сморід, який доноситься з ковельського ветсанзаводу, але і на забруднену воду та вплив на здоров’я волинян. Ковельчани та мешканці навколишній сіл запевняють, що екологічне лихо, яке виникло у Ковелі, спричинило смерті людей від онкозахворювань.

Ковельчанам урвався терпець і люди нещодавно перекривали міжнародну трасу Ковель-Ягодин. Їх дістали бездіяльність та ігнорування влади, постійні відписки, тож єдиний вихід – вийти на протест. Та додають, що народний депутат Степан Івахів, який би мав лобіювати інтереси людей, що його вибрали, та голова Волинської ОДА Володимир Гунчик - абсолютно байдужі до проблеми людей.

Читати ще: «Ми перекрили дорогу з відчаю, бо нас не чують», - ковельчани до Кубіва

Варто додати, через повільні темпи ліквідації наслідків екологічного лиха, яке трапилось через діяльність ковельської філії ДП «Укрветсанзавод», ковельчани погрожують знову перекрити міжнародні автошляхи.

До слова, нещодавно на території Черевахівської сільради Маневицького району незаконно викинули кілька машин із рештками тварин та загорнули мертвечину землею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus