USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Стартували вибори президента Франції

23 Квітня 2017 09:20
Розпочався перший тур виборів президента Франції. Зокрема, близько 2 годин ночі (за київським часом) почали голосувати громадяни Франції, які перебувають у США та Канаді.

Там до посольств і консульств, де розташовані виборчі дільниці, вже вишикувалися довжелезні черги, повідомляє ТСН.

У самій Франції виборчі дільниці відчиняться о восьмій ранку (09:00 за київським часом) у неділю, 23 квітня. А зачиняться о 19:00 (20:00 за київським часом), в окремих великих містах – працюватимуть на годину довше. Про це пише «Інтерфакс-Україна».

У бюлетенях 11 прізвищ: Жан Лассаль (незалежний кандидат), Ніколя Дюпон-Еньян (рух "Вставай, Франціє!"), Жак Шемінад (партія "Солідарність і прогрес"), Франсуа Аселіно (партія "Народний республіканський союз"), Філіп Путу ( "Нова антикапіталістична партія"), Емманюель Макрон (рух "Вперед"), Франсуа Фійон (партія "Республіканці"), Бенуа Амон ("Соціалістична партія"), Жан-Люк Меланшон (рух "Нескорена Франція"), Наталі Арто (партія "Робоча боротьба") і Марін Ле Пен (партія "Національний фронт").
Як відомо, Марін Ле Пен віддавна заявляла, що прагне тісніших відносин Франції з Росією і неодноразово виправдовувала російське захоплення й анексію кримського півострова.

За підсумками першого туру визначаться два лідери, між якими французи оберуть собі президента в другому турі 7 травня.

Оприлюднювати результати екзит-полів у Франції в день голосування, як і в Україні, не можна аж до закриття останньої виборчої дільниці. Неслухняні ЗМІ можуть покарати штрафом на 75 тисяч євро.

Передбачити, хто вийде у другий тур, експертам важко. Кажуть, мовляв, є чимало виборців, які не визначилися. Два тижні тому у Франції проводили опитування – тоді третина громадян відповіла, що ще не визначилася з кандидатом, за якого віддасть голос.


Згідно з останніми опитуваннями, фаворитами президентських перегонів залишаються чотири кандидати - Макрон, Ле Пен, Фійон і Меланшон. Однак протягом квітня позиції кандидата від руху "Вперед" і представника ультраправих, які до цього лідирували із значним відривом у передвиборних опитуваннях, почали слабшати. Своєю чергою підтримка Фійона і Меланшона зросла і, таким чином, вони наблизилися до Макрона і Ле Пен.

Проте, за два дні до першого туру проєвропейський Макрон зберігав лідерство, свідчили дані опитування компанії Elabe. Підтримати його були готові на той момент 24% виборців, тоді як на підтримку проросійської Ле Пен висловилися 21,5%. За Фійона були готові проголосувати 20% респондентів, а за Меланшона - 19,5%.

Опитування було проведено до теракту, що стався в Парижі 20 квітня, після якого Фійон, Ле Пен і Макрон скасували всі планувалися на п'ятницю передвиборні заходи. Меланшон визнав це рішення неправильним, пояснивши, що "не можна переривати наші демократичні процеси. Потрібно показати, що насильство не візьме гору над нашою республікою". П'ятниця була заключним днем, коли дозволялося проводити передвиборну агітацію перед першим туром.

Усього у Франції налічується 45,6 млн виборців. Ще близько 1,3 млн французів проживають за кордоном, вони можуть також взяти участь в голосуванні.

Президент Франції обирається загальним, прямим і таємним голосуванням на п'ять років і може бути переобраний один раз.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus