USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Імітація бурхливої діяльності: чи збираються арештовувати Онищенка?

5 Липня 2016 07:00
Відверто груба, непродумана робота Генпрокуратури дає підстави підозрювати, що арештовувати Онищенка насправді ніхто і не збирається, а справжні цілі - інші…

Першим питанням, яке Верховна Рада розгляне після тривалої перерви в роботі сьогодні, 5 липня, має стати позбавлення недоторканості депутата групи «Воля народу» Олександра Онищенка, - пише Главком.

До Верховної Ради направили подання про позбавлення недоторканності народного депутата Онищенка, якого звинувачують у організації корупційної схеми, розкраданні коштів в особливо великих розмірах та створенні злочинної організації. 17 червня слідчий суддя обрав запобіжний захід у вигляді арешту з можливістю звільнення під заставу в розмірі 200 мільйонів гривень керівнику підприємства, якого правоохоронці підозрюють у причетності до злочинної схеми при реалізації газу, видобутого при спільній діяльності з ПАТ "Укргазвидобування".

Спікер Андрій Парубій напередодні нагадав, що за регламентом таке питання треба поставити на голосування не пізніше ніж на сьомий день після рішення профільного комітету. Причому те саме рішення регламентного комітету вийшло половинчастим: він ухвалив саме притягнення Онищенка до кримінальної відповідальності, проте відмовився давати згоди на його затримання та арешт, як того вимагала Генпрокуратура.

Насправді, момент вийшов дивний: ГПУ внесла на розгляд парламенту одне подання, в якому було змішане все. У комітету були формальні підстави «відфутболити» забаганки прокуратури і, навіть після згоди парламенту на притягнення Онищенка до відповідальності, будуть потрібні два нові подання на його затримання і арешт і відповідні голосування в залі.

Така відверто груба робота Генпрокуратури дає підстави підозрювати, що арештовувати Онищенка насправді ніхто і не збирається, проте в черговий раз імітується бурхлива діяльність з боротьби з корупціонерами.

Депутати більшості фракцій поки що не прийняли рішення щодо голосування за позбавлення недоторканості Онищенка, але окремі депутати і в БПП, і в «Народному фронті», і в «Самопомочі» схиляються до позитивного голосування своїх фракцій на завтрашньому засіданні.

Про підтримку «Батьківщиною» рішення комітету заявила і Юлія Тимошенко, яка раніше публічно стала на захист Онищенка, звинувачуючи владу у рейдерському захопленні його бізнесу.

ЧИТАТИ ЩЕ: ТИМОШЕНКО СТАЛА НА ЗАХИСТ ЕКС-РЕГІОНАЛА ОНИЩЕНКА

Опоненти опозиціонерки та блогери з пулу Банкової хором розповідають про начебто давні домовленості Тимошенко з Онищенком: колишнього міністра екології Ігоря Шевченка називали якраз людиною «газового олігарха», яка потрапила в Кабмін за квотою «Батьківщини».

І взагалі масштабні бізнесові зв’язки Онищенка в сесійній залі можуть пригальмувати його притягнення до відповідальності. Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький вже допустив, що Верховна Рада заблокує арешт Онищенка, але пообіцяв, що слідство буде подовжено в будь-якому разі.

Нагадаємо, вчора народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко оприлюднив повну версію подання Назара Холодницького про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт скандального Олександра Онищенка.

В другій за розміром фракції парламенту – «Народному фронті» – пов’язали своє голосування щодо Онищенка (і взагалі будь-які голосування) з прийняттям принципового для себе закону про спецконфіскацію, і нібито в БПП готові піти назустріч.

Вихідні дні взагалі відмітились дуже напруженими виплесками зі стану партнерів по коаліції. Так лідер фракції «фронтовиків» Максим Бурбак розразився гнівною відповіддю на заяви свого колеги з БПП Ігоря Гриніва «з неадекватними натяками на адресу уряду Арсенія Яценюка». Понеділок же почався з ультиматуму щодо спецконфіскації.

Якщо коаліцію штормитиме і далі, питання Онищенка запросто може піти на другий план.

Після відкриття газової справи нардеп поводив себе досить вільно, як для людини, що може потрапити за грати на кілька років. Депутат роздавав інтерв’ю про свою невинність. В несесійні тижні його спокою нічого не загрожувало, хоча інших фігурантів справи активно затримували.

Арештувати його прокуратура не зможе навіть після успішного голосування в формулюванні, яке пропустив комітет, проте дещо у статусі Онищенка все ж зміниться.

«Після того, як Рада надасть згоду, йому зможуть пред’явити повідомлення про підозру, здійснювати стосовно нього слідчі дії, в тому числі, негласні, винести йому особисті зобов’язання, тобто застосовувати запобіжний захід, не пов'язаний з утриманням під вартою, – перераховує можливі наслідки нардеп з «Батьківщини» Сергій Власенко. – Багато залежить від того, як йому сформують особисті зобов’язання – умовно кажучи, чи дозволять йому виїжджати за кордон. Теоретично Онищенку навіть можуть дозволити тимчасово виїхати у справах. У багатьох резонансних справах людям давали дозвіл на виїзд і вони повертались».

Не лише депутат і олігарх, а й любитель породистих коней та фігуристих жінок Онищенко став першою примітною жертвою нового генпрокурора Юрія Луценка. Якщо ця справа після всіх гучних звинувачень, що лунали, так і не буде доведена до кінця, це стане для Луценка, до перших кроків якого прикута особлива увага, суттєвим ударом по іміджу.

Справа Онищенка – це тест і для парламентському корпусу. З одного боку, група «Воля народу», до якої входить Онищенко, – «стратегічний партнер» крихкої коаліції і такі удари нібито не сприяють співпраці Банкової з нардепами.

З іншого боку, приклад Онищенка навпаки може зробити депутатський корпус більш поблажливим до побажань з Адміністрації президента. До того ж, це своєрідний сигнал бізнесменам, які симпатизують Тимошенко і схиляються до співпраці з «Батьківщиною» з її аж надто оптимістичними рейтингами.

Виглядає так, що в випадку з переслідуванням нардепа-сибаріта влада полює на кількох зайців відразу. Створює неприємності для Тимошенко, прибирає тих, хто сидів на старих схемах, а плюс до всього ще й демонструє бурхливу діяльність нового керівництва ГПУ та НАБУ.

Але головне питання – чи піде влада стосовно Онищенка до кінця. Сам депутат хвилювання з цього приводу не виявляє. Напередодні голосування, яке може визначити його долю, нардеп був помічений в гламурній компанії в Москві – як написала одна з його супутниць, він поїхав в Росію… подивитись футбольний матч між Францією та Ісландією.

Питання лише в тому, чи встигне Онищенко повернутися на завтрашнє засідання, адже останні дні роботи парламенту в червні, на яких випливти подання про скасування депутатської недоторканості, він завбачливо провів подалі від України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ковелэ Показати IP 5 Липня 2016 07:31
Ви вже просто дістали!!! Яка вигода? Всіх упирів які роками державу обкрадають,треба закривати!!!(газ,нафта,бурштин,сигарети,рішала)ХВАТИТЬ!!!
правдоруб до Ковелэ Показати IP 5 Липня 2016 08:02
Ну от тільки одне НО - гаранта теж треба до цієї когорти віднести! І що далі...?! :)
манька Показати IP 5 Липня 2016 09:59
мабуть тут дехто також у таких оборутках занятий, той пише такі статті в агоніїї...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus