USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чиновники Януковича погрожують заборонити Українську греко-католицьку церкву

13 Січня 2014 16:38
Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності проведе 15 січня спеціальне засідання, на якому розгляне лист Міністерства культури Українській греко-католицькій церкві з погрозами про припинення її діяльності за участь духовенства УГКЦ у протестах. Про це повідомив Голова Комітету В’ячеслав Кириленко.

«Сталінщина відроджується: греко-католиків знову хочуть загнати у катакомби. Своїм листом Міністерство культури прямо порушує низку статей Закону про свободу совісті і відверто стало на позицію боротьби зі свободою совісті в Україні», - сказав В’ячеслав Кириленко.

Так, Міністерство культури погрожує Українські греко-католицькій церкві судовими позовами за участь її духовенства у протестах. Про це заявив предстоятель УГКЦ Святослав на прес-конференції в понеділок, яку транслює Радіо «Свобода», - повідомляє ICTV.

Предстоятель розповів, що УГКЦ отримала від Мінкульту лист з попередженням, а фактично, погрозами. «Доволі цікаво, що в цьому листі вперше за всі роки існування незалежної України прозвучало попередження, і можна навіть назвати його погрозою, про те, що релігійні громади УГКЦ в судовому порядку можуть бути позбавлені легального статусу», - розповів Святослав. «Ми думали, що час, коли переслідували церкву, уже давно минув», - обурився він. З його слів, приводом до звернення Мінкульту стала участь священників у протестах громадян. «Приводом є сам факт, що частина духовенства є серед вірних, які спонтанно вийшли на мирні протести», - розповів Святослав.

«Ми завжди є були, є і будемо з народом, це є серцевина церкви. Ми ніколи не заохочували і не благословляли жодних протиправних дій. Ми завжди виховували правову культуру. Ми завжди закликали виконувати закони України відповідно до Божого закону, а відтак, до соціальної доктрини церкви», - пояснив глава УГКЦ. Він заявив, що церква заохочує вірян бути активними учасниками суспільного процесу. «Вміти відчувати справедливі закони, а відтак, бути активними учасниками суспільного процесу. Церква не є учасником політичного життя, але вона є невід'ємною частиною громадянського суспільства», - пояснив позицію УГКЦ Святослав. Він пояснив владі, що церква несе мир і терпимість, а тому місце проведення мирних акцій є найвідповіднішим для служіння і повчання.



Також В’ячеслав Кириленко повідомив, що лист такого ж змісту має місце і на адресу Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Своєю чергою, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Філарет сказав, що в УПЦ КП листа від Міністерства культури не отримували, - повідомляє «Радіо Свобода».

«Листа я не отримував і поки що не знаю, про що там мова. Молитись ніхто не може заборонити. В будь-якому місці. Але в політичну діяльність ми не маємо права втручатись. Нашому духовенству є пряма вказівка, що в політичні акції втручатись – це не наша справа», – сказав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
віра Показати IP 13 Січня 2014 17:20
Замовлення Кирила треба щоб всі ходили і несли тільки до них
український народ Показати IP 13 Січня 2014 18:44
З давніх-давен Україна була православною. Розколи (унії, автокефалії, патріархати) посіяли в народі смуту та знищили Державу. Треба всім згадати свої корені, покаятися і повернутися в лоно найріднішої для нас православної єдиної канонічної Матінки-Церкви - Української Православної Церкви (Московського Патріархату). Для відома всіх, екзарх Луцький УГКЦ Олег (Говера) насправді є титулярним епископом Цезаріани. Про інших владик УГКЦ читайте Вікіпедію. Писав колись Ярослав Галан: "Кому вони служать?".
lutchanka до український народ Показати IP 13 Січня 2014 20:00
не ратуйте від імені всього українського народу, бо трісне пуп від перенапруги. Хочете ходити в церкву московського патріархату - ваше право. Мені і більшості вірних УГКЦ і Української православної церкви Київського патріархату каятись ні в чому - з вашим брехливим і зажерливим Гундяхою цигарками і алкоголем не торгували, не загрібали чужу квартиру і не вносили смуту кожного свого приїзду в Україну, тому перш, ніж писати про Владик УГКЦ - прочитайте про своїх. Доречі, Московська церква не визнавалась близько півтори століття - і до "Матінки-Церкви - Української Православної Церкви" має таке ж відношення, як ви до Космосу. Рівень вашого інтелекту "підтверджує" посилання на Вікіпедію(?!). А от щодо посилання на Я.Галана. то питання суттєве - "Кому вони( московський патріархат) служать?!" І ще одне - Я.Галан був войовничим атеїстом і йому "до лампочки" були всі церкви а під впливом "гебешників" він міг написати не тільки, що плює на папу, але і на таких вірних МП, як ви
Лучанин Показати IP 13 Січня 2014 20:24
А чого знову галас підняли? Свята закінчилися, то треба знову людей відволікти від насущних потреб і проблем? Ну повипендрювалися чиновники і що? На те і є суд щоб вирішити були порушення чи ні. Є факти, є Законодавство. Залишилося тільки офіційно це все зпівставити і визначити хто є хто. Та й взагалі якщо вже церква в політику лізе, то в цьому суспільстві явно не все впорядку.
Загреб Показати IP 13 Січня 2014 20:29
Московский патриархат - ето сообщество грешников и дармоедов.
КИЇВ Показати IP 30 Січня 2014 10:39
ТРЕБА ВІДМІНИТИ САМОПРАВНУ ДІЯЛЬНІСТЬ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ СЕКТ УГКЦ та УПЦ КП!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus