USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Корвет «Луцьк» служить російським окупантам

3 Лютого 2016 14:35
Фактично позбувшись Військово-морських сил, Україна сподівається до 2020 року отримати 2 – 4 старих субмарин, які будуть зніматися з озброєння турецьких ВМС.

До 2020 року командування ВМСУ розраховує за рахунок будівництва отримати близько 30 нових кораблів і допоміжних суден. Хоча зараз навіть будівництво єдиного українського корвета перебуває під загрозою зриву через недостатнє фінансування. Про це повідомляє «Волинська правда», посилаючись на «Апостроф».

До початку війни, згідно з даними Білої книги-2013, Військово-морські сили України налічували 22 бойових кораблі і катери, не рахуючи допоміжних суден. Після анексії Криму Росією значна частина бойових кораблів була втрачена. У їх числі - корвети «Луцьк» і «Тернопіль», великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський», єдиний український підводний човен «Запоріжжя», який так і не встигли відремонтувати.

Нагадаємо, російські військові захопили корвет «Луцьк» 20 березня 2014 року - капітан корабля Макєєв не вжив заходів для виведення корвету у відкрите море, відтак корабель захопила Російська Федерація, а сам капітан та значна частину екіпажу перейшла на службу у флот РФ. Як стверджував поручник розвідувального батальйону УНСО Валерій Пальчик, під час захоплення цього бойового корабля вірними українському народу залишилось трохи менше 30% екіпажу. Решта команди «Луцька» перейшла на службу в Чорноморський флот Російської Федерації. Щодо офіцера Макєєва відкрито кримінальне провадження військовою прокуратурою.

У той же час флагман українського флоту, фрегат «Гетьман Сагайдачний», уникнув полону і не здався, оскільки на момент початку анексії повертався з морського походу і просто не пішов у Крим.

Зараз, згідно а версією аналітиків «Апрстрофа», небезпека прямого військового захоплення півдня України шляхом десантної операції менша, ніж у березні 2014-го. Але вона не дорівнює нулю. Більш м`який варіант - блокада. «Для перекриття Чорного та Азовського морів Росії знадобляться невеликі сили. А оскільки у нас експортно орієнтована економіка, то припинення торгівлі зерном, рудою, металом і добривами призведе до її негайного колапсу», - прогнозує «Апостроф» .

На сьогоднішні Україна не зможе змагатися з Росією на Чорному морі. Адже після анексії Криму співвідношення сил стало для нашої країни катастрофічним. Зараз ВМСУ - це 3 корабля, 5 катерів і 1 тральщик. Плюс, три десятки допоміжних суден. А ЧФ РФ налічує більше 2500 суден, з яких 43 є бойовими.



Неможливість пручатися російському флоту яскраво проявилася під час перебазування нафтовидобувних платформ «Чорноморнафтогазу», так званих «вишок Бойка». У середині грудня Росія відвела ближче до півострова Крим бурові установки В-312 і В-319, які після анексії залишилися на Одеському газовому родовищі. Їх відбуксирували під охороною сторожового катера прикордонної служби ФСБ Росії «Аметист» і ракетного катера ЧФ РФ. Корабель Морської охорони Держприкордонслужби України зажадав надати інформацію про дії російської сторони. Була отримана відповідь, що українська сторона не має повноважень на запит подібного роду. Тобто, незважаючи на незаконність дій росіян, перешкодити їм силою було неможливо.

Під загрозою може опинитися торгове судноплавство, поромне сполучення з Кавказом, Туреччиною та Балканами (можливий зрив проекту «Шовковий шлях»), розробка вуглеводнів на шельфі острова Зміїний і інші інтереси України в Чорному морі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
лучани Показати IP 3 Лютого 2016 14:42
Чомусь замовчують роль Турчінова у здачі Крима. Права рука агентки Путлєра Тімашєнки.
бормаш Показати IP 3 Лютого 2016 14:58
КОРВЕТ «ЛУЦЬК» НЕ СЛУЖИТЬ РОСІЙСЬКИМ ОКУПАНТАМ А СТОЇТЬ В БУХТІ СТРІЛЕЦЬКІЙ І ТАМ ЗАРАЗ 2 ЗРАДНИКА З ІКІПАЖУ СТОРОЖИ
КРАЯНКА Показати IP 3 Лютого 2016 15:01
ЦІКАВО, ЩО КОРВЕТ "ЛУЦЬК" ЗДАВСЯ НА ДРУГИЙ ДЕНЬ ПІСЛЯ ВІДВІДИН СУДНА "БАТЮШКОЮ" ВАЛЕНТИНОМ МАРЧУКОМ...
Всезнайко Показати IP 3 Лютого 2016 15:38
Треба завезти гостинці, як колись.
злий Показати IP 3 Лютого 2016 16:05
і маю переконання що турчинова Українці повинні судити як такого що здав росії територію Криму та дуже вагому частину військового потенціалу ЗСУ .
Анатоль Показати IP 3 Лютого 2016 16:10
Я в шоцi
Володимир Показати IP 3 Лютого 2016 16:54
Корвет "Луцьк" та інші військові кораблі України в Криму здані РФ тодішнім виконуючим обов’язки Президента України Турчиновим. За це Порошенко нагородив його своїм заступником в Раді безпеки та оборони. Тому такі військові "успіхи" України на фронті.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus