USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Китай стратив більше людей, ніж усі решта країни разом узяті, – Amnesty International

11 Квітня 2017 12:02
Amnesty International розкритикувала Китай за продовження дії на території країни смертної кари. Водночас правозахисна група повідомила про зменшення за минулий рік кількості страт в усьому світі.

Число страт у всьому світі скоротилася більш ніж на третину і становила 1032 у 23 країнах у 2016 році. Це в порівнянні з 1 634 у 25 країнах у 2015 році, коли найбільшими катами були Іран, Саудівська Аравія, Ірак і Пакистан, інформує IA ZIK з посиланням на видання The Guardian.

Передбачається, що Китай страчує тисячі людей, але Пекін не оприлюднює даних, вважаючи число смертних вироків державною таємницею.

Ніколас Беклін, директор Amnesty у Східній Азії, зазначив: «Настав час для Китаю, щоб перестати бути у ставленні до смертної кари державою-ізгоєм у міжнародному співтоваристві і, нарешті, дозволити китайцям вести дебати про смертну кару в країні».

Китай має кількість обвинувальних вироків близько 99,9% і кримінальні справи у значній мірі покладаються на зізнання. Правозахисники кажуть, що підозрюваних часто катують та примушують визнати провину.

Китайський уряд стверджує, що обмежив застосування смертної кари і веде політику: «вбивати менше, вбивати обережно». У рамках цього, верховний суд країни тепер повинен затвердити смертний вирок, винесений суддями нижчої інстанції.

Але активісти стверджують, що без конкретних статистичних даних немає змоги перевірити це.

Протягом багатьох років Китай відкидав прохання Організації Об’єднаних Націй про надання більшої кількості даних про страти та ігнорував резолюцію ООН щодо підвищення прозорості.

Судова система Китаю має базу даних, але вона практично не є заповненою, виявила Amnesty. Сотні випадків страт були відсутніми в офіційній судовій базі даних, у тому числі випадки іноземців, засуджених до смерті щодо злочинів, пов’язаних з наркотиками.

Загалом у Китає є 46 злочинів, які караються стратою, у тому числі злочини, пов’язані з наркотиками, підпалами та присвоєнням чужого майна та коштів.

Через рік після свого створення у 1921 році Комуністична партія Китаю заявила, що хоче «скасувати смертну кару, скасувати тілесні покарання». Але до часу, коли комуністи прийшли до влади у 1949 році, смертна кара часто використовувалася проти ворогів партії, і за менш ніж три роки було страчено 712 000 людей, за офіційними даними у ході «кампанії з придушення контрреволюціонерів».

За Китаєм слідує Ірані, де у 2016 році страчено щонайменше 567 осіб, в основному за наркозлочини, йдеться у доповіді Amnesty. На третьому місці Саудівська Аравія – 154 і Ірак з 88 стратами.

Сполучені Штати виконали 20 смертних вироків у минулому році. Це найнижчий показник починаючи з 1991 року, а кількість людей, засуджених до страти, впала до найнижчого рівня з 1973 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 11 Квітня 2017 12:46
в уркаїні нема смертної кари, тому махрова злочинність, особливо у вищих ешелонах влади, процвітає буйним цвітом
Степан Показати IP 11 Квітня 2017 14:59
Варто додати, що в Кітаї мешкає людей більше ніж в Європі і США, канаді і Австралії в декілька разів. Тому цей показник не надається в пропорційному вимірі. Чергова маніпуляція цифрамі. Головне що ворог американців, тобто кітайці, погані. Запитання скільки стратили людей в США і в Кітає пропорційно кількості населення?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus