USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Медведчук просив Кремль обміняти трубу на завод Порошенка в Криму, – ЗМІ

25 Травня 2021 08:15
Журналісти показали другу частину розслідування про так звані «плівки Медведчука». Там йдеться про повернення контролю над частиною нафтопродуктопроводу «Самара».

Про це інформує 24 канал з посиланням на Bihus.Info.

Розслідувачі наводять записи розмов Віктора Медведчука (один із лідерів «Опозиційної платформи – За життя») з топовими посадовцями з Росії. Серед інших там, наприклад, фігурує Микола Токарєв – керівник «Транснафти».

Тіньові домовленості Медведчука про обмін «труби» на завод в Криму: що відомо про версію

З Токарєвим Медведчук, якщо вірити записам, обговорював питання втрати контролю (через націоналізацію) над «трубою» – частиною нафтопродуктопроводу «Самара».

Медведчук начебто запевняв Токарєва, що «труба» обов’язково повернеться до «Транснафти» (ця структура й була її попереднім власником).

Медведчук (чи особа зі схожим голосом) при цьому неодноразово говорив, що узгоджує дії із «головним». Журналісти припускають, що мовиться про тодішнього (записи датовані 2015 – 2016 роками) президента України – Петра Порошенка.
Медведчук домовлявся про обмін «труби» на завод для Порошенка

І дійсно, невдовзі після цих розмов суд повернув нафтопровід колишнім власникам. Саме тоді від «Транснафти» частина «труби» перейшла у власність компанії, пов’язаної із Медведчуком і зареєстрованої у Швейцарії.
А можливим це нібито стало тому, що частину нафтопродуктопроводу обміняли на «націоналізований» окупантами в Криму Севастопольський морський завод.

За чутками, тим підприємством володіли структури Порошенка. Разом із тим оточення п’ятого президента отримало, як йдеться у розслідуванні, «частку в маржі від поставок дизелю з Росії трубопроводом».

Тобто частину нафтопроводу «Самара», яку рішенням українських судів націоналізували у 2010-х роках, повернули (чи хотіли повернути) під контроль росіян, які нею ж раніше й володіли – в обмін на те, щоб повернути колишнім власникам контроль над націоналізованим росіянами в окупованому Криму Севастопольським морським заводом (а колишнім власником, мовляв, були структури Порошенка).

Зауважимо, Бігус у програмі вказав, що «не знає, чи такий обмін дійсно відбувся». Але відомо, мовляв, що його предметно обговорювали.

Відомо також і те, що у підсумку завод, про який мовилося, залишися у власності Росії. А нафтопровід нинішня влада має намір повернути у власність української держави.

Перша частина розслідування Bihus.Info була оприлюднена 17 травня. У ній йдеться про те, Медведчук з 2014 року здійснював проросійський вплив на українське керівництво.

Нагадаємо, ділянка нафтопродуктопроводів Самара - Західний напрямок і Грозний - Армавір - Трудова, яка проходить територією України, у 2018 році була виведена з державної власності та передана в користування російським комерційним структурам і компаніям, афільованим з нардепом Віктором Медведчуком. Сам Медведчук заявляв, що він і його родина не причетні до трубопроводу.

Магістраль було повернуто у власність держави рішенням Ради нацбезпеки і оборони від 19 лютого. За попередніх власників у 2017-2019 років було знищено майже 400 кілометрів нафтопродуктопроводу.

11 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри нардепам Тарасу Козаку та Віктору Медведчуку. Їм інкримінують статті за державну зраду та замах на розграбування національних ресурсів (порушення норм та правил війни).

13 травня Печерський райсуд відправив Медведчука під домашній арешт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 25 Травня 2021 09:51
Які дешеві інсинуації.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus