USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.85 9.95

На чому в Луцьку можна розвивати бізнес*

23 Жовтня 2015 13:15
«Малий бізнес у Луцьку, в основному, торгівельного спрямування. Це – велика проблема, адже купівельна спроможність населення низька і цей сектор значно занепадає. Відтак, треба стимулювати внутрішній ринок і надати можливість підвищити доходи населення», – пояснює Ірина Вахович – кандидат у депутати до Луцької міської (виборчий округ № 32) та Волинської обласної ради (виборчий округ № 54).

І це не просто слова. Жінка – доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансів Луцького національного технічного університету. Докторську дисертацію писала про фінансове забезпечення розвитку територій.

Про те, як і де працевлаштувати луцьких студентів, залучити в місто інвестиції та зробити його естетично привабливим – у інтерв’ю нижче.

Ірино Михайлівно, чому ви вирішили балотуватись у Луцьку міську та Волинську обласну ради?

– Мабуть, настав вік усвідомлення типу відповідальності, коли ти більше не можеш стояти осторонь несправедливості та бездіяльності в країні, області, місті. Тому пропозицію від Ігоря Палиці балотуватись від політичної сили – «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» прийняла без вагань.

Масштабність і результативність проектів Фонду «Новий Луцьк» підкорила мою свідомість, і я вирішила стати частиною великої, згуртованої команди під керівництвом справжнього лідера й ефективно працювати на розвиток Луцька та Волині.

– Ви балотуєтесь від одного з престижних районів Луцька (виборчий округ № 32 до міської ради та № 54 до обласної ради). Які перспективи його розвитку?

– Так, я балотуюсь від свого мікрорайону, де мешкаю з родиною. Дійсно, це відносно новий район міста, який, на перший погляд, не має особливих проблем. Однак, з моменту прийняття рішення балотуватись, я щодень зустрічаюсь з мешканцями округу, ознайомлююсь з умовами проживання, стараюсь нічого не пропустити, і відверто скажу, проблеми на мікрорайоні є великі. Систематизувавши їх, я для себе виокремила пріоритети, які першочергово потребують вирішення.

Це, в першу чергу, передача на баланс міста гуртожитку, що знаходиться на вулиці Карпенка-Карого, 3, мешканці якого перебувають у юридичній пастці, без прав власності на своє житло та можливостей покращення умов проживання через бездіяльність органів місцевої влади. Така ж ситуація з іншими будинками на цій вулиці, частина яких знаходиться у незадовільному житловому стані.

Проблемним є будинок, що знаходиться на вулиці Кравчука, 34, мешканці якого піддаються щоденній дорожньо-транспортній небезпеці, пов’язаній з тим, що через двір будинку, де фактично відсутній тротуар, проходить проїзд від вулиці Кравчука до школи № 26 з насиченим рухом транспорту.

Проблемною є сама вулиця Кравчука у зоні Варшавського ринку, де не належним чином організовані проїзд і паркування автомобілів у час роботи ринку. Тут питання і у відсутності кореляції між якістю дорожнього покриття та попитом на послуги паркування. Тобто, плата за паркування чимала, попит на послуги високий, а якість дороги – незадовільна. Як таке може бути? І це не поодинокий випадок.

Найчастіше мешканці нарікають на якість комунальних послуг (невчасність надання послуг теплопостачання, відключення послуг гарячого водопостачання) у поєднанні з високими тарифами, незадовільний стан дорожнього покриття дворів, їхню ямковість, надмірну завантаженість дитячих садків та шкіл, адже район є найбільш густозаселеним у місті, не у всіх будинках створено ОСББ. Проблеми є також у тих, хто живе в багатоповерхівках: шум від закладів відпочинку (барів, ресторанів) на перших поверхах будинків заважає комфорту та відпочинку людей.

– Як ви бачите розвиток міста загалом ?

– Як економіст, звичайно, розумію, що без розвитку економіки, напливу інвестицій не буде розвитку міста. Тому іду з командою, яка вміє і буде залучати потужний інвестиційний ресурс у реальний сектор економіки та тим самим створювати нові робочі місця.

Сьогодні є також великі можливості залучення ґрантових коштів місцевими громадами. На цьому варто закцентувати особливу увагу органам місцевої влади. Ефективною є, наприклад, практика залучення ґрантових коштів на утеплення фасадів будинків, проведення ремонту дахів. Важливою умовою є лише наявність ОСББ у будинку, що подає грантову пропозицію. Команда УКРОПу допоможе активізуватись у вказаному напрямі.

Важливим для Луцька, та й в цілому для країни, є стимулювання малого підприємництва. Але знову ж, акцентую увагу на реальному секторі економіки, тобто секторі виробництва, а не послуг. Сьогодні ж малий бізнес у Луцьку, в основному, торгівельного спрямування. Це велика проблема, адже купівельна спроможність населення низька і цей сектор значно занепадає. Тому треба стимулювати внутрішній ринок і надати можливість підвищити доходи населення. Тоді і торгівля процвітатиме.

На нинішньому етапі розвитку нашої країни переконана, що без інновацій не може бути стійкого зростання. У цьому плані слід використовувати потенціал науковців наших університетів, зокрема, технічного університету, та сприяти реалізації спільних бізнес-проектів. Мрію про створення науково-технологічного парку у Луцьку на базі Луцького національного технічного університету, де буде можливість працевлаштовувати студентів у вільний від навчання час шляхом налагодження виробництва інноваційної продукції.

Що стосується естетичного розвитку міста, то прагну бачити його європейським. Тротуари, бордюри, паркани, клумби – більшість з цього вимагає капітального оновлення. Я неодноразово була учасником, а зачасти і організатором конференцій з розвитку Луцька, і скажу, що лучани одностайні у необхідності упорядкування зони Луцького замку зі сторони Старого ринку, центрального парку культури і відпочинку імені Лесі Українки.

Моєю особистою мрією є облаштування набережної річки Стир, яка повинна стати прикрасою міста. Тут є хороші перспективи та ідеї для бізнесу.

У соціальному плані є багато пропозицій щодо підтримки ініціатив студентства, молоді, допомоги соціально незахищеним верствам населення, учасникам АТО та членам їхніх сімей. Варто зазначити, що багато ідей уже реалізовані Фондом Ігоря Палиці «Новий Луцьк» і вони щоразу поновлюються. Тому у цьому напрямку готова підключатись до вже існуючих проектів та генерувати нові ідеї.

– Чим ви можете бути корисною як депутат ?

– Думаю, зможу бути корисною як при допомозі мешканцям мікрорайону у вирішенні їхніх проблем, так і при розробці регіональних програм розвитку, формуванні та контролі виконання бюджету.

Я очолюю кафедру фінансів у Луцькому НТУ, моя докторська дисертація була пов’язана з фінансовим забезпеченням розвитку територій.

Основною проблемою в цьому контексті вважаю неефективність витрачання коштів, низьку результативність регіональних програм і відсутність відповідальності за таку неефективність. Тому наукові напрацювання у мене є, сподіваюсь буде нагода їх реалізовувати на практиці.

– У чому переваги УКРОПУ ?

– Сьогодні балотуються у місто та область багато політичних сил. Я ж звикла оцінювати людей за результатами їх праці.

Ігор Палиця – один із небагатьох, хто спільно зі своєю командою прикладає максимум зусиль, щоб людям, і, зокрема, лучанам жилось краще. Результати його діяльності видно майже у кожному дворі, у кожній школі, організації.

Я переконана, що для Луцька – це шанс стати європейським містом. Я у це щиро вірю і сподіваюсь, вірить більшість лучан, і зробить правильний вибір на користь УКРОПУ, Ігоря Палиці та його команди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
meri Показати IP 23 Жовтня 2015 13:31
побільше б таких однодумців як ви Ірино!!!
Хвєдя Показати IP 23 Жовтня 2015 13:54
А ця жіночка (проффесор) мала свій бізнес? Чи хоча б намагалась займатись бізнесом в Луцьку, чи будь-де в Україні? Вийдіть до людей. Поспілкуйтесь з підприємцями, а не з студентами. І буде Вам щастя, а не мандат.
Бізнес до Хвєдя Показати IP 23 Жовтня 2015 14:28
це точно який бізес ..що ти мелеш не розбираючись в цьому.почни з маленького з себе.Не продавай свої погляди і не буде в нас в країні біди.
читач Показати IP 23 Жовтня 2015 14:59
симпатична жіночка..я буду за неї голосувати......толк один від тепутатів...а так хоч приємно глянути буде..
Толя Показати IP 23 Жовтня 2015 15:16
Такий заголовок, що думав і справді щось цікаве пізнавальне. А тут кандидат зі своїми обіцянками. На словах можна багато. Найкраще зароблять у Луцьку ті що при владі -митники прокурори судді податківці-фіскали. Подивіться як вони зажираються . А бізнес все від влади залжить -кому дають можливість той і в бізнесі. А інших" щемлять" не дають вижити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus