USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Як селищний голова на Волині знайшов спонсорів в Африці*

22 Жовтня 2015 17:18
«Неможливо базувати місцеві бюджети лише на податках, які сплачують працівники соціальної сфери. Тому потрібно кожному з депутатів обласної ради скласти перспективний план розвитку того району, інтереси громади якого він представляє», – переконаний кандидат у депутати до Волинської обласної ради від УКРОПу Олександр Гегера.

Корінний мешканець селища Головне Любомльського району, селищний голова, директор Головненської спеціальної школи-інтернату у інтерв’ю розповів, як в район вдалося «завести» спонсорів з Південно-Африканської республіки, розібратися із виділенням земельних ділянок в селі, а також долучитися до спільного проекту Євросоюзу та програми ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду».

До слова, остання дозволить зробити ремонт приміщень дитячого садка та селищної амбулаторії, провести енергозберігаючі заходи в загальноосвітній школі, освітлення селищних вулиць.

Про це та інше – читайте нижче.

– Олександре Петровичу, а що конкретно вдалося зробити на посаді селищного голови?

– Пам’ятаю, як на самому початку моєї роботи селищного голови, у селищній раді щодня збиралася велика кількість людей, аби вирішити найбільш болюче питання на селі – виділення земельних ділянок.

Провели за короткий термін розпаювання земель. Крім того, наскільки це було можливим, займався благоустроєм населених пунктів ради, ремонтом доріг.

Спільно з районною радою почали впроваджувати проект щодо переобладнання приміщення колишньої колгоспної контори на денний лікувальний стаціонар. Ініціював підписання спільних проектів із польськими гмінами. Працював над реконструкцією освітлення у селищі, яким не займалися, певно, з часів Радянського Союзу.

– Певно, перебуваючи на посаді директора освітнього закладу, Ви також займалися господарськими справами?

– За п’ять років нам, спільно з колективом, вдалося відремонтувати майже всі шкільні приміщення. Завдяки постійній праці над залученням інвестицій, вдалося навіть знайти спонсорів у Південно-Африканській республіці. Так, за ці кошти провели капітальний ремонт мулярно-штукатурної майстерні, із повною заміною даху, каналізаційної та опалювальної систем. Нашу школу неодноразово позиціонували як одну з найкращих в області.

Розпочали реконструкцію спортивної зали, яка була необхідною не тільки для занять спортом, а й для реабілітації учнів, які мають проблеми зі здоров’ям.

– Розкажіть, будь ласка, про спільний проект Євросоюзу та програму ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду», в якому взяла участь і Головненська селищна рада.

– Так, чотири ради Любомльського району – моя рідна Головненська, Вишнівська, Нудиженська, Гущанська – взяли участь у спільному проекті Євросоюзу та програми ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду». Зокрема, 17 березня 2015 року громада селища Головне створила свою громадську організацію «Добра справа громади». Довірили очолити її мені. Це стали наші першопочатки діяльності громадської організації, яка працюватиме над вирішенням низки пріоритетних завдань громади. Наразі наголошується на ремонті приміщень дитячого садка та селищної амбулаторії, проведенні енергозберігаючих заходів в загальноосвітній школі, освітленні селищних вулиць.

– Наразі в країні відбувається жваве обговорення децентралізації. А від чого залежить, на вашу думку, вдале впровадження децентралізації на місцевому рівні?

– Неможливо базувати місцеві бюджети лише на податках, які сплачують працівники соціальної сфери тощо. Тому потрібно кожному з депутатів обласної ради скласти перспективний план розвитку того району, інтереси громади якого він представляє. Крім того, необхідно вести діалог та співпрацювати із народними депутатами, аби залучати субвенції з державного бюджету. Ось, для прикладу, на території нашої селищної ради колись було дві потужних структури: колгосп та овочесушильний завод. Наразі завод є приватною власністю, однак через зношене обладнання та неналагоджений ринок збуту продукції, він практично не працює. А для відродження заводу потрібні інвестори, зокрема закордонні.

Крім того, варто було б використовувати «на повну» потенціал Любомльского району, пропагуючи розвиток «зеленого туризму». А ще мешканці Любомльщини, вирощуючи сільськогосподарську продукцію, після того, як зібрали урожай, не знають, що з ним далі робити. Тому варто працювати над створенням пунктів прийому та заготівлі продуктів

– Балотуючись у депутати до Волинської обласної ради, Ви висловили бажання йти від політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Чому обрали цю політичну силу?

– Мені, насамперед, близька ідеологічна платформа цієї партії. Крім того, сильна професійна команда УКРОПу ще до початку передвиборчої кампанії продемонструвала, чого вона варта. Я повністю підтримую думку партійців УКРОПу та волинського лідера Ігоря Палиці, що перед тим, як вступати у Європейський Союз, чи ще у якісь організації, українці повинні відбудувати власну країну, підняти власну економіку, щоби ми не виглядали прохачами, а нам самим пропонували взаємовигідну співпрацю.

Ще одним важливим кроком на шляху розбудови України, на мою думку, є «обнулення» законодавства, адже насправді нам не потрібна така кількість законодавчих актів. А щодо Європи, то я впевнений, що варто брати за основу якісь їхні вдалі проекти, підлаштовувати їх під наше середовище, наш менталітет, громаду, і впроваджувати у життя.

Ірина Белоцька
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Волинянин Показати IP 22 Жовтня 2015 18:29
Селищному голові чи директору школи вдалося знайти спонсорів в Південно Африканській республіці? Куди спрямували кошти?
Інтернат Показати IP 26 Жовтня 2015 11:23
Вистачило на квартиру в Луцьку.Але ще під Луцьком будиночок треба добудовувати.А так то чесний.І

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus