USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Політичні вказівки й внутрішня боротьба: як обирають заступників Луцького міського голови

5 Квітня 2017 20:14
Незважаючи на те, що у окремих представників політичних партій у міській раді не знайшлося ніяких претензій до кандидатів на посади заступників міського голови Луцька, однак їхні кандидатури вони і не підтримали. Тож постає питання, чи таке рішення - є власним переконанням чи вказівка партії «згори»?

Нагадаємо, у Луцькій міській раді звільнилися посади заступників міського голови, оскільки попередні заступники - Тарас Яковлев, Сергій Григоренко та Юрій Моклиця подали у відставку. Згодом за власним бажанням заяву на звільнення з посади написав ще один заступник Андрій Киця.

Своє чергою, виконувач обов’язків міського голови, секретар міськради Ігор Поліщук запропонував нові кандидатури на заступників: Григорія Недопада, Григорія Пустовіт, Костянтина Петрочука та Олександра Рачкова. Як пояснив Ігор Поліщук, після затвердження кандидатів проведуть невеликий перерозподіл їх обов’язків, але галузі будуть ті ж, що і в попередніх заступників. Основними критеріями при підборі, каже виконувач обов’язків міського голови, були два аргументи: професійні і моральні якості кандидатів.

РІШЕННЯ ПАРТІЇ ЧИ СОВІСТІ

Про звільнення четвертого заступника міського голови Андрія Киці стало відомо під час засідання комісії Луцької міської ради з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва 5-го квітня. Втім, голова фракції «Солідарність» у міськраді Петро Нестерук не підтримав звільнення заступника, мовляв, таке рішення «прийняла партія».

Варто додати, що під час того ж таки засідання особливо було помітно, як окремі депутати вагалися між власною позицією та вказівкою партії.

Так, засідання комісії з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва розпочали із розгляду кандидатури на посаду першого заступника - Григорія Недопада. Голосуючи за погодження кандидатури, голова фракції «Солідарність» у міськраді та очільник профільної комісії Петро Нестерук спочатку підняв руку, але швидко опустив та сказав, що він утримується. Тобто заперечень щодо заступника у нього не було, підтримати хотів, бо ж віддав на початку свій голос, піднявши руку, проте миттєво змінив рішення.

ПИТАННЯ ВНУТРІШНЬОГО КОНФЛІКТУ

Наступним голосували за Григорія Пустовіта, який має опікуватися галузями освіти і медицини.

«Не нашкодь – перше правило, яким я буду керуватися у своїй роботі. Я вивчатиму проблеми в галузях, аналізуватиму та прийматиму рішення для ефективного розвитку», - розказав коротко про свою стратегію Пустовіт.

Його повністю підтримав голова комісії Петро Нестерук, втім, лише на словах, а не на ділі. «Ми знаємо Григорія Олександровича, як досвідчену людину», - сказав Нестерук і під час голосування вкотре підняв руку віддавши своє «За». Втім, вочевидь згадавши вказівку «зверху», знову швидко прибрав руку, при цьому аж зойкнувши, на що в залі пролунав сміх.

Свої дії голова комісії взявся виправдовувати. «До Вас, Григорій Олександрович, претензій немає, але в нас є питання цілою фракцією щодо легітимності звільнення Юлії Вусенко з посади секретаря Луцькради», - пояснив Петро Нестерук.

У подальшому голова комісії вже утримувався від усіх подальших голосувань за кандидатур, які пропонував виконувач обов'язків міського голови, вочевидь, аби знову не втрапити у халепу.

ПОЛІТИКА ПРОТИ ІНТЕРЕСІВ ГРОМАДИ ?

Засідання комісії яскраво показало, що окремі депутати на засіданнях не підтримують пропоновані кандидатури, хоча, у той же час, не висловлюють і заперечень чи негативних зауважень. Задаючи купу запитань, вони, врешті-решт, утримуються від голосування.

Коментуючи такі дії, Ігор Поліщук зауважив, що склалася така ситуація, що не підтримують більшість запропонованих заступників такі політичні сили, як «Свобода», «Об'єднання «Самопоміч», а от «Солідарніть» ще конкретно не визначилася.

«Судячи з їхніх виступів на комісіях, а також з тих питань які вони задають, я бачу, що ці люди не мають зауважень до самих кандидатур. Натомість є вказівка політсили, яка переважає над власним бажанням, баченням, і ці люди змушені підкоритися та голосувати так, як сказала політсила. Що й було яскраво видно на постійній комісії міськради з питань підприємництва. На ній голова комісії, голова фракції БПП, голосуючи за першого заступника Недопада та заступника Пустовіта, забував, що він із фракції БПП та піднімав руку на підтримку цих людей. А потім згадав, що не можна йому так голосувати, і забрав руку, кажучи, що помилився. Відбувається внутрішня боротьба людини, яка хоче підтримати пропонованих людей, але, на жаль, цього не робить, бо підкорюється вказівкам, які надсилають «зверху» політичні лідери», - розповів Поліщук.
СПІЛЬНЕ ЗАСІДАННЯ ТА ЧЕРГОВИЙ «САБОТАЖ»

Зауважимо, що цього ж дня відбулося спільне засідання постійних комісій міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму, а також комісія з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови та з питань комунального майна та приватизації.

Варто додати, що під час цих комісій також яскраво можна було помітити діяльність окремих депутатів, які керувалися політичними вказівками. Зокрема, мова йде про те, коли представники фракцій «Самопоміч» та «Свобода» не висловлювали заперечень щодо кандидатур, але й не голосували за їхнє ухвалення.

Так, кандидатуру на посаду першого заступника міского голови підтримали комісія з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови та комісія з питань комунального майна та приватизації. Щоправда, голови комісій Богдан Вавринюк («Свобода») та Алла Надточій («Самопоміч») утрималися. Варто додати, що запропоновану кандидатуру не підтримали члени комісії з питань міжнародного співробітництва та інформаційної політики: з 4-х членів комісії було троє депутатів, двоє з них проголосували «за», проте голова комісії Микола Собуцький («Самопоміч») утримався.

Кандидатуру Пустовіта не підтримала комісія з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму. Проте, комісія з питань соціального захисту та комісія з питань комунального майна проголосувала "за" Григорія Пустовіна на посаді заступника. Але й у цьому голосуванні утрималися представники «Самопомочі» та «Свободи». За таким же сценарієм відбулося голосування й за Костянтина Петрочука, який на посаді заступника має курувати напрямки спорту та екології.

Щодо кандидатури Олександра Рачкова, то його підтримали всі три комісії. Лише Алла Надточій та Богдан Вавринюк вчергове утрималися.

Нагадаємо, бюджетна комісія підтримала усіх кандидатур.

Варто додати, що крапку у цих перепитіях поставлять обранці громади вже завтра, 6-го квітня, під час позачергової 22-ї сесії Луцької міської ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Факт Показати IP 5 Квітня 2017 20:53
Поліщук не обраний, а призначений... не варто випереджати події, колеги журналісти
777 Показати IP 6 Квітня 2017 00:55
Було б логічніше ставити питання про вибори мера
553 Показати IP 6 Квітня 2017 07:09
А Пустовіт це той що після революції погорів. На взятці, які заступники такий і В.О.
Факту Показати IP 6 Квітня 2017 11:48
Поліщук обраний на посаду секретаря ради і виконує обов'язки міського голови до обрання такого лучанами

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus