USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Повернення Савченко: хроніка та можливі наслідки

1 Червня 2016 18:14
Обмін української льотчиці Надії Савченко на російських військових із Головного розвідувального управління Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова, яких затримали в Україні, відбувся 25 травня. Тепер знаменита льотчиця, Герой України та народний депутат восьмого скликання, вдома. Важко зрозуміти та осягнути поведінку людини, що фактично два роки була у полоні. Зазвичай необхідна реабілітація та щонайменше – відпочинок. Імовірно, цим і пояснюється її ексцентрична поведінка у Верховній Раді, в аеропорту, у розмовах на публіку. Тому те, як можуть використати ім’я льотчиці політики та під чий вплив вона потрапить, відіб’ється і на долі Савченко.

ІСТОРІЯ ПОЛОНУ

Надія Савченко опинилася на території Росії у липні 2014 року. Її звинуватили у вбивстві російських журналістів та засудили до 22 років ув’язнення і штрафу в 30 тисяч рублів. Хоча напередодні тих подій, у вчиненні яких звинувачували Надію, її захопили проросійські колаборанти, активну співпрацю з якими офіційна влада Росії не визнає. За версією українських силовиків, російські журналісти надавали інформаційний супровід одній із груп терористів і загинули, потрапивши під обстріл цієї групи українськими військами. За час судилища Надія кілька разів оголошувала голодування, її було офіційно визнано політичним в’язнем.

Натомість російські ГРУшники потрапили у полон на Донбасі та були засуджені українським судом за звинуваченням у терористичній діяльності. Їх затримали під час бою у липні минулого року під Щастям Луганської області. Українська Феміда засудила військових до 14 років позбавлення волі за звинуваченням, зокрема, у веденні агресивної війни, незаконному перетині кордону, переміщенні зброї та боєприпасів. На батьківщині в аеропорту їх зустріли лише рідні. А російська сторона, як пише «Інтерфакс», стверджує, що вирок не матиме впливу на території Росії. У графі анкети про судимість буде лише прочерк. Натомість мати українського солдата Вадима Пугачова, у вбивстві якого звинуватили ГРУшників, каже, що її сина забули, а фокус уваги спрямований на Савченко.

ІСТОРІЯ ОБМІНУ

Обмін льотчиці на офіцерів російського ГРУ відбувся після переговорів нормандського формату, тобто президентів України, Франції, Німеччини і Росії. Таким чином, президент РФ Володимир Путін помилував Савченко, а Порошенко – Єрофеєва і Александрова. Хоча російська сторона, попри очевидні речі, не перестає стверджувати, що це був не обмін. Як передають «РИА. Новости» з посиланням на спікера Ради Федерації РФ Валентину Матвієнко, це відбулося на підставі хартії про передачу засуджених осіб.

«Я не хочу, щоб люди хотіли війни, я хочу, щоб люди хотіли миру, але, на жаль, мир можливий тільки через війну», – заявила після прильоту Савченко. Вона зазначила, що працюватиме над поверненням інших політв’язнів та полонених, а росіянам побажала встати з колін.

РЕАКЦІЯ СПІЛЬНОТИ

Голова Європарламенту Мартін Шульц у Twitter назвав звільнення льотчиці довгоочікуваним і хорошим сигналом для України. Попри те, що обмін вважають поступом у виконанні Мінських домовленостей, у Європарламенті не бачать приводу для скасування санкцій проти Росії. Таку думку висловила очільниця фракції Зелених у Європарламенті Ребекка Гармс в інтерв’ю для Deutsche Welle. А держсекретар США Джон Керрі назвав обмін стимулом до подальшого виконання Мінської угоди. Проте, як повідомив голова постійної делегації України в ПАРЄ Володимир Ар’єв, у Раді Європи хочуть повернути права делегації Росії у ПАРЄ після звільнення льотчиці. Він також констатував «ейфорію від того, що РФ хоч щось зробила».

Водночас, повідомляє ТАСС, офіційний представник Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова просить не пов’язувати обмін із виконанням домовленостей: «Це великий міф, який культивується, що справа Савченко і її обмін на двох росіян або відповідає, або йде в руслі, є органічною частиною Мінських угод. Справа Савченко не пов’язана з Мінськими домовленостями. Що стосується успішної реалізації «Мінська-2», то рецепт тут один: прямий діалог Києва і Донбасу», – заявила вона.

А реакція Путіна ще більш різка: питання з Кримом закрито, а для Донбасу єдиний вихід – децентралізація, тобто зміни в Конституції України.

ПОЛІТИЧНИЙ ПІДТЕКСТ

Савченко здобула мандат нардепа у вересні 2014 року, коли партія «Батьківщина» прийняла її в свої лави та віддала перше місце у списку. Нині вона буде членом комітету з питань Нацбезпеки і оборони та, зі слів самої Надії, опікуватиметься подоланням корупції в армії. Фракції льотчиця полишати не буде, хоча й готова до амбітних планів.

«Українці, якщо вам потрібно, аби я стала президентом, я буду», – заявила вона під час прес-конференції. Зрозуміло, що політизація Савченко була на користь як захисту ув’язненої, аби вивести процес у публічну площину, так і для партії Тимошенко, яка використовує ім’я льотчиці для посилення ваги політсили. Водночас експерти вже прогнозують, що Юлія Тимошенко зацікавлена в проведенні дострокових виборів, а Савченко можуть використовувати для дестабілізації ситуації у політичному просторі.

ЧИТАТИ ЩЕ: НАД ІМІДЖЕМ САВЧЕНКО ПРАЦЮВАЛИ РОСІЙСЬКІ ПОЛІТТЕХНОЛОГИ. ВЕРСІЯ

«Але це тільки у тому випадку, якщо Савченко здатна залишитися командним гравцем. Якщо вже «зловила зірку» – почне руйнувати партію зсередини. Аргументація буде проста: в Раді немає коаліції і, якщо правлячий клас нездатний забезпечити мінімальну стабільність парламенту, його треба переобрати», – цитують «Вести» політолога Костя Бондаренка.

А політичний експерт Тарас Загородній заяву про президентство назвав помилкою військової-політика: «У нашій країні, де тільки в Раді людей 50 бачать себе на цій посаді, це майже вирок. Затопчуть. Так, вона справжня, але теорія ігор каже, що всі слабкі гравці об’єднуються, щоб знищити сильного», – зазначив він.

Порошенку ж звільнення, яке «за збігом обставин» відбулося до другої річниці його президентства, також на руку. З одного боку – позитивний імідж, з іншого – можливість підкосити лави «Батьківщини», де два сильні лідери можуть і не вжитися.

***

Героїв люблять усі, передусім українці, надто, якщо це жінка. Але, коли у справу втручається політика, треба вмикати здоровий глузд та не дати маніпулювати собою і своїми ж Героями.

Довідково:

На сьогодні в російських в’язницях залишаються 11 українських політв’язнів, а в полоні бойовиків на окупованих територіях перебуває 113 українців. про це повідомила заступник голови Верхоної Ради Ірина Геращенко.

Дарина ГОГДЗА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus