USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У чому звинувачують Саакашвілі в Грузії

28 Липня 2017 15:11
Міхеїлу Саакашвілі, третьому президентові Грузії і одному з лідерів "революції троянд", на батьківщині пред'явлена низка звинувачень у гучних справах, в тому числі і у справі про насильницький розгон протестної акції у центрі Тбілісі в листопаді 2007 року. Саакашвілі вважає всі пред'явлені йому звинувачення політично мотивованими, йдеться в матеріалі ВВС.

Міхеїл Саакашвілі покинув Грузію невдовзі після закінчення свого другого президентського терміну і президентських виборів 2013 року, коли на адресу колишніх чиновників його уряду були висунуті різні звинувачення і почалися їх затримання.

Уже через кілька місяців, у березні 2014 року, прокуратура заявила про виклик його на допит в якості свідка у низці кримінальних справ, в тому числі і розслідування обставин загибелі в 2005 році прем'єр-міністра Зураба Жванії.

На допит екс-президент з'явитися відмовився, але вже в липні того ж року прокуратура заявила, що стосовно Саакашвілі і декількох інших осіб, які займали високі посади в його уряді, винесено обвинувальні постанови.

Їх звинувачували в перевищенні службових повноважень у зв'язку з насильницьким розгоном протестної акції 7 листопада 2007 року, а також вторгненням спецназу в офіси телекомпанії "Імеді" і відключенням її від ефіру.

Крім цього, слідство заявляло, що після події 7 листопада посадові особи за завданням Саакашвілі почали незаконне вилучення телекомпанії у її тодішнього власника Бадрі Патаркацишвілі.
Прокуратура заявила, що у сім'ї Патаркацишвілі були незаконно вилучені та інші об'єкти, які згодом були повернуті.

Телекомпанія була повернута родині Патаркацишвілі пізніше, вже після зміни влади в Грузії в жовтні 2012 року.

Тбіліський суд 2 серпня 2014 року задовольнив клопотання прокуратури і заочно обрав арешт в якості запобіжного заходу стосовно Саакашвілі.

Побиття депутата і розтрата коштів

Влітку 2014 року прокуратура висунула звинувачення на адресу екс-президента по ще одному гучній справі - побиття в 2005 році депутата Валерія Гелашвілі.

За версією прокуратури, Саакашвілі вирішив покарати депутата за матеріал, опублікований в одній з грузинських газет, в якому той висловив незадоволення тодішнім президентом.

Пізніше прокуратура Грузії заявила, що перекваліфікувала звинувачення на більш тяжке. Саакашвілі разом з екс-прем'єром Мерабішвілі звинувачуються в організації умисного заподіяння тяжких ушкоджень здоров'ю у цій справі.

Саакашвілі також звинувачується в зловживанні службовими повноваженнями в зв'язку з резонансною справою про вбивство Сандро Гиргвліані в 2006 році.

Саакашвілі, який прославився боротьбою з корупцією в Грузії, на батьківщині звинувачують і в розтраті бюджетних коштів.

Прокуратура заявляє, що він витратив близько дев'яти мільйонів ларі бюджетних коштів на особисті потреби, в тому числі і на косметичні процедури.

На майно екс-президента в Грузії, в тому числі і ділянку в Кварелі, у вересні 2014 року було накладено арешт.

Під арешт потрапила і частина майна матері, а також тбіліська квартира його дружини Сандри Рулофс.

Екстрадиція і міжнародний розшук: безуспішні спроби

Прокуратура Грузії не раз заявляла про спроби домогтися видачі Саакашвілі грузинській стороні і оголошення його в міжнародний розшук.

Для того, щоб домогтися оголошення Саакашвілі в міжнародний розшук, грузинська влада кілька разів представляла відповідні матеріали Інтерполу, але генеральний секретаріат цієї організації не задовольнив прохання Тбілісі.

З вимогою про видачу Саакашвілі прокуратура Грузії двічі зверталася до української влади.

Як розповіли в прокуратурі Бі-бі-сі, в перший раз Тбілісі не отримав відповіді від української сторони і змушений був звернутися до Києва повторно. Вдруге Тбілісі отримав відмову.

Раніше головний прокурор Грузії Іраклій Шотадзе заявив журналістам, що перешкодою для екстрадиції Саакашвілі в Грузії з правової точки зору є українське громадянство екс-президента, оскільки конституція України не дозволяє видавати своїх громадян іноземній державі.

У прокуратурі Грузії поки не говорять, які будуть подальші дії щодо екс-президента після позбавлення його українського громадянства, але відзначають, що запити грузинської сторони залишаються в силі і сьогодні.

Як повідомлялося, Петро Порошенко підписав указ про позбавлення громадянства екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

У відповідь він звинуватив Порошенка у тому, що той вирішив позбавити його громадянства «крадькома» і заявив, що не віддасть український паспорт.

Інформаційне агентство Волинські Новини проводить опитування, щоб дізнатися думку волинян про те, чому Саакашвілі позбавили українського громадянства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
валик пулемський Показати IP 29 Липня 2017 16:32
заберить свого С***ащвили з Украины по-швидше!Надойв вже цей гастролер-циркач!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus