USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У М’янмі поліція розігнала протестувальників: щонайменше 7 людей загинули

28 Лютого 2021 14:37
У містах М'янми тривають масові акції протестів проти військових, які прийшли до влади після державного перевороту. Дані про загиблих різняться.

Про це повідомляє Громадське.

Як передає Reuters, загинули щонайменше 7 протестувальників та ще декілька людей дістали поранення.

У найбільшому місті країни Янгон поліція спершу використовувала електрошокери, сльозогінний газ та постріли в повітря, щоб розігнати мітингарів. Коли це не допомогло, у протестувальників почали стріляти.

Агентство пише, що місцеві ЗМІ показують кадри з вулиць, де на тротуарі сліди крові. Лікар анонімно повідомив, що один чоловік загинув після того, як йому вистрілили у груди.

Ще одна жінка померла, ймовірно, від серцевого нападу, після того, як поліцейські застосували електрошокери під час протесту вчителів, повідомили її дочка та колега.

Також поліція відкривала вогонь у місті Давей, внаслідок чого загинули троє людей та декілька отримали поранення, розповів Reuters місцевий політик. The Guardian повідомляє про щонайменше 20 поранених у Давеї.

Місцеві ЗМІ також повідомляють про двох загиблих у місті Мандалай. Представники поліції та військової влади не коментували інформацію про загиблих.

Державний телеканал MRTV повідомляв, що у суботу, 27 лютого, у країні затримали 470 людей. Скільки людей затримали в неділю — ще невідомо. BBC із посиланням на AFP передає про шістьох загиблих.

BBC із посиланням на моніторингову групу Асоціації допомоги політв'язням повідомляє, що з початку протестів затримали 850 людей, але ці дані наводили ще до початку протестів на вихідних.
Як повідомлялося раніше, у М’янмі військові 1 лютого влаштували державний переворот. Вони відсторонили від влади та затримали лідерку керівної партії «Національна ліга за демократію» (НЛД) Аун Сан Су Чжі та інших високопосадовців. Військові заявили, що затримання стали відповіддю на «фальсифікацію» парламентських виборів, які відбулися в країні в листопаді 2020 року.

Влада в М'янмі перейшла до головнокомандувача Збройними силами Мін Аун Хлаіна. Раніше він погрожував скасувати Конституцію, якщо, за його словами, закони не будуть виконуватися. Тоді військові заперечували, що головнокомандувач погрожував влаштувати державний переворот.

3 лютого Аун Сан Су Чжі звинуватили в незаконному зберіганні рацій удома, а пізніше — у нібито порушенні закону про ліквідацію надзвичайних ситуацій. Водночас президента країни Він М'їна звинувачують у «порушенні карантину». Обидвох посадовців затримали військові.

Міжнародна спільнота та правозахисні організації загалом засудили дії військових. Хоча деякі країни, як-от Китай, заявили про підтримку влади Мін Аун Хлаіна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus