USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинський депутат пояснив, для чого українцям необхідний новий виборчий кодекс

7 Вересня 2018 11:27
Про можливість прийняття нового виборчого законодавства, переваги та недоліки мажоритарної системи та про те, які перспективи виборчий кодекс відкриє для молодих політиків, в ефірі телеканалу «Аверс» розповів голова фракції «УКРОП» у Волинській обласній раді Вячеслав Рубльов.

За словами депутата Волинської обласної ради зміни у виборчому законодавстві назріли уже давно, інформує прес-служба волинського УКРОПу.

«Пригадаймо передвиборчі обіцянки чинного президента, який обіцяв зміну виборчої системи. Однак це питання і надалі залишається поза увагою. Прийняття нового виборчого законодавства відстоює не лише «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», а й багато інших політичних сил, які прагнуть прозорості та відкритості», – зазначив Вячеслав Рубльов.

Нагадаємо, у листопаді 2017 року 226 депутатів у першому читанні прийняли виборчий кодекс, у якому мають бути відкриті виборчі списки.

«Нині у нас змішана система: є мажоритарні округи, є партійні списки. Списки, як правило, закриті. В кращому випадку люди знають перші десять осіб. Фактично ми голосуємо за кота у мішку, тому що не знаємо, хто йде у парламент і які цілі переслідує. Відкриті списки дозволять водночас відкинути і мажоритарну систему, і відмовитися від «сліпого голосування», а в парламент потраплятимуть ті люди, які мають найвищий рівень довіри у громадян», – розповів депутат.

Нове законодавство передбачає поділ території України на 27 виборчих округів. За умови прийняття нового виборчого кодексу у мажоритарній системі просто не буде необхідності.

«На Волині було 5 мажоритарних округів, за новою системою їх не буде. Натомість буде лише один. Депутати від різних партій боротимуться за голоси виборців. Ця система буде подібною до тієї, яку ми вже проходили на виборах до органів місцевого самоврядування у 2015 році. Сьогоднішні ж депутати-мажоритарники, особливо коли вони не представляють якусь політичну партію, заходять у провладні фракції. Ми повинні розуміти, що ці депутатські групи переслідують зовсім інші інтереси. Вони завжди будуть співпрацювати із владою, хто б її не представляв», – зазначив Рубльов.

Що стосується партійних списків, то за словами очільника волинського УКРОПу, усе залежатиме від того, як кандидат у депутати працюватиме із виборцями, а не від того, під якою нумерацією його прізвище стоятиме у списку. Тобто, з 20 сходинки у рейтингу він зможе піднятися на перше місце виключно завдяки виборцям.

«Багато депутатів Верховної Ради з каденції в каденцію повертаються у парламент, а люди навіть і не знають, що саме вони за цей період зробили. Рівень довіри до Верховної Ради сьогодні, напевно, найнижчий в історії України. І це свідчить про те, що сьогоднішня Верховна Рада потребує змін, які можуть настати із прийняттям нового виборчого законодавства», – переконаний Вячеслав Рубльов.

Такі жадані зміни торкнуться і п’ятивідсоткового бар’єру. Його пропонують замінити на чотиривідсотковий. Прикладом, що красномовно свідчить про доцільність таких змін, депутат вважає випадки, коли політична сила набирала 4,9% і не проходила до парламенту, і люди, які віддали свої голоси представникам цієї партії, залишалися без своїх представників у парламенті.

«Вірю, що акція 6 вересня спонукає депутатів і голову Верховної Ради винести питання прийняття нового виборчого кодексу на порядок денний. Переконаний, що люди, які пережили Революцію Гідності, зробили відповідні висновки, і тепер віддаватимуть свої голоси за того, хто готовий працювати з людьми, змінювати їхнє життя на краще. Варто розуміти, що коли нові політичні сили зайдуть у парламент, то головним їхнім завданням буде показати результати своєї роботи і в округах, і в законотворчій діяльності. У нас є такі політики, серед них - Ігор Гузь, Ірина Констанкевич. Вони відвідують школи, ФАПи, контактують із головами ОТГ та з самими мешканцями сіл, міст свого округу. Нова виборча система дозволить багатьом гідним людям прийти у парламент не за списками чи домовленостями, а за внутрішнім покликом», – підсумував Вячеслав Рубльов.

6 вересня представники різних політичних сил та активісти вийшли на акцію протесту під стіни Парламенту. Вони вимагали ухвалити новий виборчий кодекс, який буде впроваджувати вибори до парламенту за відкритими списками. Тобто людина зможе обрати зі списку партії того кандидата, який їй подобається найбільше.

Зауважимо, за прийняття нового виборчого кодексу виступає партія УКРОП. Адже в Україні діє змішана виборча система, за якою 50% Верховної Ради обирається з мажоритарних округів і ще 50% – за пропорційною системою із закритими партійними списками. Така система має великі корупційні ризики, пов’язані з підкупом виборців та купівлею місць у списках, наголошують члени УКРОПу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Українцям Показати IP 7 Вересня 2018 11:54
Він не потрібен це він вам потрібен івам подібним.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus