USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Об’єкт, який руйнується у Ковелі, – пам’ятка архітектури?

26 Листопада 2015 14:46
Ковельська міська рада спростовує звинувачення щодо того, що у місті руйнується пам’ятка архітектури, а владі до цього жодного діла. Офіційне пояснення таке, що приміщення, навколо якого виникло питання щодо його історичного походження і стану, в якому воно зараз перебуває, на стадії затвердження: належить воно до пам’ятки архітектури чи ні, а журналісти видання нібито нагнітають обстановку.

Нагадаємо, видання ПроКовель повідомило, що ще кілька років тому у будинку (на фото) кипіло життя. У ньому проживали цілими родинами. Вони доглядали за житлом і територією, що навколо нього. Але останнім часом приміщення «осиротіло», жильці його покинули, а на їхнє місце прийшли люди без постійного місця проживання. Пам’ятка архітектури місцевого значення перетворилася на пристанище для безхатьків.

На це міськрада Ковеля повідомляє, що інформація, викладена у матеріалі, є недостовірною.

«Як інформує відділ культури виконавчого комітету Ковельської міської ради, у переліку пам’яток культурної спадщини міста Ковеля будинок на вулиці Степана Бандери, 8, не значиться. Щоквартально працівниками відділів культури, містобудування та архітектури проводиться обстеження об’єктів культурної спадщини (пам’яток історії, архітектури та монументального мистецтва), яких у Ковелі є 45. Інформація передається в управління культури Волинської ОДА», - йдеться у повідомленні.

У міськраді також стверджують, що жодних звернень - усних чи письмових - до міської влади, структурних підрозділів виконавчого комітету щодо будинку на вулиці Степана Бандера, 8 від журналістів Інтернет-видання «ПроКовель» не надходило. Тож звинувачення влади яка, зі слів автора, «вперто мовчить» - є безпідставними.

«Головний архітектор міста Людмила Мурай повідомляє, що будинок, про який йдеться, є приватною власністю. Його власник нещодавно звертався до міської влади з проханням надати дозвіл на проведення реконструкції споруди. Йому було надано роз’яснення, які документи необхідно підготувати і подати для отримання відповідного дозволу.

Людмила Мурай також зазначила, що з приводу неналежного утримання будинку і території за адресою вулиця Степана Бандери, 8, відділом містобудування та архітектури виконавчого комітету міської ради власнику буде направлено лист про те, що згідно статті 28 Закону України «Про архітектурну діяльність» власники об’єктів зобов’язані утримувати їх та закріплені за ними земельні ділянки у належному стані», - йдеться у повідомленні.

Людмила Мурай також розповіла, що триває процедура погодження затвердження історико-архітектурного плану Ковеля, який передбачає проведення наукових досліджень, згідно з результатами яких виявляють етапи розвитку міста, особливості його планувальної структури і забудови, нерухомі об’єкти культурної спадщини та ін.

«Під час огляду території Ковеля розробниками історико-архітектурного плану виявлено об’єкт на вулиці Степана Бандери, 8, який вони запропонували внести до пам’яток архітектури. Відповідно до Порядку обліку об’єктів культурної спадщини рішення про занесення виявлених об’єктів культурної спадщини до Переліку приймається Міністерством культури України. Якщо об’єкт внесуть до пам’яток архітектури місцевого значення, то його власнику буде направлено письмове повідомлення про набуття правового статусу щойно виявленого об’єкту культурної спадщини. У такому випадку власник об’єкту буде змушений підтримувати пам’ятку в належному стані за власні кошти», - йдеться у повідомленні міськради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ковельчанин Показати IP 26 Листопада 2015 15:02
А як розуміти "перебуває, на стадії затвердження: належить воно до пам’ятки архітектури чи ні", якщо будинок у центрі міста збудований в кінці XIX століття. Знову в генплані щось нахімічіли?
ковельчанин Показати IP 26 Листопада 2015 15:24
Погляньте на генплан (kovelrada.gov.ua/userfiles/file/gen_plan.zip), будинок по вул. Степана Бандери 8 таки відноситься до переліку обєктів культурної спадщини. Prokovel правий, а Мурай "головний архітектор".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus