USD 39.65 39.97
  • USD 39.65 39.97
  • EUR 39.85 40.05
  • PLN 9.90 10.15

Дідусь із Волині вишив історію України. ВІДЕО

24 Січня 2012 15:04
Юрій Савка зумів створити до двох сотень робіт та розробити власний метод вишивки хрестиком.

«Штрихи історії України у вишиваному портреті» - виставку доробку знаного на Волині майстра вишивки презентували в Ковелі.

Про це інформує ПроКовель.

Є серед представлених робіт полотна відомих політиків сучасності та образи історичних постатей минулого.

Загалом у доробку автора - майже 50 портретів, які він об’єднав у велику колекцію.

До 65-річчя утворення УПА Юрій Савка також вишив цілу низку портретів-героїв визвольного руху, окремі з яких привіз до Ковеля. Є тут також й вишиті ікони та рушник.

77-річний народний умілець каже, що до кожної своєї роботи він ставиться досить відповідально, читає багато літератури про особу, яку планує зобразити на полотні, намагається зрозуміти її внутрішній світ.

Зокрема, якщо, звісно ж, вдається, то зчитує інформацію вдивляючись у її портрет чи світлину.
Автор пригадує, як болісно довго він шукав варіант, як зобразити письменницю Олену Пчілку. І лише після того, як побував у Колодяжненському літературно-меморіальному музей-садибі, де оглянув виставкові матеріали сім’ї Косачів, усе збагнув.

Схожий шлях творення довелося пройти авторові, коли той зажадав вишити знаного на увесь світ українця – Великого Кобзаря. А нині, одне із полотен пана Савки зберігають у музеї Тараса Шевченка на Чернечій горі.

Юрій Савка пишається, що у 1996 році йому поталанило зустрітися з відомим науковцем, автором численних вишиваних ікон, доктором Дмитром Блажейовським. Ця зустріч остаточно окреслила подальший творчий шлях волинянина. Суттєво допомогла у становленні Савки як художника й відома вишивальниця Віра Роїк.
Автор виставки художник називає саме їх своїми учителями.

Майже за 20 років своєї творчості умілець, у минулому економіст-будівельник, зумів створити до двох сотень робіт та розробити власний метод вишивки хрестиком.

Своїм винаходом він щедро ділиться з усіма охочими. Майстер каже, що його розрада і душевний спокій – це праця та прагнення вчитися чомусь новому. Хоча останнім часом свою увагу Савка приділяє лише вишивці портретів тих особистостей, із яких, на його думку, варто брати приклад.

Виставка у виставковому залі культурно-просвітницького центру в Ковелі діятиме кілька тижнів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus