USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Гімн села від «Акорду»: як жителі Піддубців та Гаразджі святкували День старостинського округу

22 Серпня 2021 18:08
У суботу людно, весело та гамірно було в селі Піддубці Підгайцівської територіальної громади. Передсвяткове 21 серпня запам’ятається цій мальовничій місцині першим святкуванням Дня Піддубцівського старостинського округу.

Піддубці та Гаразджа, що входять до його складу, – села з древньою та славною історією. Про періоди становлення піддубцівського краю та славетних піддубчан розповідали стенди, виставлені для огляду у фойє будинку культури. Село Піддубці згадується 1 545 року в люстрації Луцького замку. Свою назву воно отримало від місцевості біля річки Коноплянка, що в давнину була покрита розкішними дубовими лісами. Якось на одному з найстаріших дубів з’явилась ікона Божої Матері, яка світилася наче сонце. Люди, побачивши таке диво, вирішили збудувати на цьому місці церкву. Згодом навколо неї стало розростатися поселення.

Храм Покрови Пресвятої Богородиці в селі Піддубці є однією з найбільш значимих архітектурних пам’яток національного значення Луцького району, початок будівництва якої припадає аж на 1745 рік. Старовинна релігійна споруда є унікальним витвором сакрального мистецтва епохи бароко.
Саме із нею був пов’язаний візит до Піддубців нашої легендарної землячки Лесі Українки. Сюди вона приїжджала в 1891 році до своєї подруги Марії Биковської, вчительки церковно-приходської школи. Під враженням побаченого українська поетеса написала нарис «Школа», який був надрукований у Львівському журналі «Народ» у березні 1895 року.

Великих руйнувань зазнало село в роки Першої світової війни. Влітку 1916 року під час Брусилівського прориву Піддубці знаходилися в зоні активних бойових дій між російськими та австро-угорськими військами.

Цікаво, що з 7 січня по 11 листопада 1940 року село було центром Піддубцівського району.

Уродженець Піддубців Микола Діонісович Марачевич став професійним військовим. У роки німецько-радянської війни довелося воювати з ворогом і біля свого рідного села. А у 1945 він одержав звання Героя Радянського Союзу за визволення міста Могилів-Подільський.

Село Гаразджа на 105 років молодше за Піддубці. Місцевим жителям відомі кілька версій походження його назви. Одна з них пов’язана з родом занять місцевих жителів будувати гарди – пристосування для вилову риби. Майстрів називали гараджуки. Від цього пішла назва Гараджа. Пізніше її вивели від слова гаразд – і село стало Гаразджою.

Без сумніву, головним багатством будь-якого населеного пункту є його люди, які своїми ратними подвигами, трудовою звитягою, досягненнями в освіті, культурі, медицині, спорті творили і творять історію успіху української держави.

Жителька села Піддубці, депутат Підгайцівської сільської ради, директор Піддубцівського ліцею Лілія Анатоліївна Купіч, вітаючи земляків з 30-річчям незалежності України, зазначила, що піддубчани завжди славилися своїм свободолюбивим духом. Свідченням цьому є діяльність місцевого осередку УПА, а також просвіти. На меморіалі Слави в Піддубцях увічнено пам’ять командирів УПА Сергія Качинського, Анатолія Козяра – уродженців села, та Миколи Якимчука, який провів тут дитинство. 23 червня 1941 року під стінами Луцької тюрми енкаведистами було розстріляно національно свідомих волинян, серед яких загинули й 17 молодих піддубчан.
Лілія Купіч перераховує прізвища десятьох односельців, почесних ветеранів праці, яким сьогодні більше 80-ти років і які є взірцем для молодого покоління. Трьом жителям села Піддубці довелося спробувати гіркого «полину», ліквідовуючи наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Четверо гаразджан з честю виконували свій інтернаціональний обов’язок в Афганістані. 34 найкращі сини сіл Піддубці, Гаразджа в зоні АТО боронили східні кордони України вже під час неприпиненої й досі російсько-української війни. Піддубчани Сергій Писарук та Віктор Михальчук на сході віддали життя за Україну.

Житель села Гаразджа, місцевий активіст Олександр Федорович Кравчук згодом доповнив у своєму вітальному виступі, що, за власними підрахунками, понад 200 його односельців у складі різних формувань поклали свої голови за волю і незалежність України.

Приємно було почути, що ці славні традиції дідів та прадідів є і буде кому наслідувати. «У нас – прекрасна молодь, яка досягає успіхів, навчається в престижних вузах і прославляє Україну та нашу маленьку Батьківщину», – зазначила Лілія Купіч. Зокрема, Піддубцівський ліцей може гордитися ученицею 7 класу Ковирновою Поліною, яка є чемпіонкою світу з хортингу.

Відповідно до озвученої нею статистики, у 2021 році в Піддубцях народилося ще шестеро діток, у Гаразджі – п’ятеро малят.

А підтвердженням тому, що старостинський округ дійсно є краєм талановитих людей, стала виставка робіт, які представили Піддубцівський ліцей, Гаразджанська гімназія та місцеві народні умільці. Ось де можна було побачити справжній політ фантазії – від традиційної української вишивки до побутових речей, в які вдихнули друге життя.

За яскравими, зворушливими виступами майже непомітно пролетів святковий концерт. Гучними аплодисментами дякували глядачі місцевим аматорам сцени Христині Палащук, юним виконавцям хореографічних композицій, вокальному ансамблю «Земля батьків», Вікторії Писарук, Соломії Горобець, Дарині Касянчук, Ульяні Морозовій, Анні Олійчук, гумористам Миколі Чайці та Андрію Томчуку, ВІА «Вільний вітер» та хору «Криниченька», який, до речі, цього року відзначає 10-річчя творчої діяльності.

Гостем концертної програми став відомий луцький квартет «Акорд». У репертуарі цього чоловічого вокального колективу є дуже особлива для піддубчан пісня. Це – гімн села Піддубці. Коли звучав цей чудовий твір – глядацька аудиторія слухала його стоячи.


Ірина РЕПЕТУХА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Кх кх Показати IP 23 Серпня 2021 10:53
Таким гімном і гостів не соромно зустрічати.
так таки так! до Кх кх Показати IP 23 Серпня 2021 18:57
я не прослухав той витвір .але наголос ти поставив правильго

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus