USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як у Луцьку вчать робити писанки. ФОТО

1 Травня 2013 15:02
Про символіку пасхальних розписів та методи їх нанесення розповіли дітлахам у Луцьку.
Майстер-класи з розпису-писанок відбуватиметься в арт-галереї «Луцьк» з 25 квітня по 2 травня з 12 години до 15:00.
За словами керівника майстер-класу, який відбувся 1 травня, викладачки Луцької дитячої художньої школи Лілії Стельмах, сьогодні участь у заході взяло приблизно 10 осіб. Хоча, приходили різні люди, з маленькими дітками, щоб просто подивитися на писанки. «Деякі діти прийшли, щоб спробувати намалювати писанку. Ми тут маємо все необхідне для того, тільки треба принести яйця для розпису», - зазначила художниця.
Окрім, власне, навчання, діти мають нагоду послухати розповіді про писанку: які є їх види і що символізують малюнки. «Писанка має сакральне значення, для українців особливо. В Україні писанка ще з прадавніх часів є традиційною. Під час розпису використовуються різні символи, які варіюються залежно від регіону. На Гуцульщині, наприклад, писанка, як сакральна річ, має бути повна, не випускається середина з яйця, яке має бути не варене, щоб зародок життя у ньому зберігся. На ньому розписуються малюнки, які мають певне значення. Можна написати зірки, інші солярні символи, дерево життя, також коники, як символ сонця, олені, які є ще давнішими сонячними символами, берегиня, квіти», - розповіла Лілія Стельмах.
Сьогодні ж вирішили розписувати яйця зірками. За словами Лілії Стельмах, розпис однієї писанки триває 3-4 години, утім залежить від складності малюнка та практики.
До майстер-класу долучилися й 2 учениці художньої школи Луцька Анастасія Мальчук і Анастасія Мазур, які навчаються у 3-ому класі художньої школи під керівництвом Віри Конської.
Так, Анастасія Мальчук розповіла, що писанкарством займається вже приблизно 3-4 роки. «В художній школі малювала писанки з кониками… Знаю, що писанки всі мають бути схожі між собою за кольором і за символами. Мені дуже подобається розписувати, тому що ти налаштовуєш себе на хороший настрій, писанки з поганим настроєм не виходять: то розіб’ється, то віск капне», - зазначила дівчина.
Також Анастасія Мальчук додала, що сьогодні малює зірку, яка має 8 кінців, і робитиме писанку в стриманих кольорах. «Можна спробувати бронзовий, червоний, голубий, чорний і білий», - поділилася планами дівчина.
Щодо того, чи складно наносити малюнок, Анастасія Мальчук зауважила: «Для кожного по-різному. Якщо робити геометричну писанку, вона має бути заповненою і рівні лінії важко спочатку провести, треба тренуватися. З тваринами, іншими символами легше, як на мене».
Свої роботи дівчина експонувала на виставці писанкарства під назвою «Писанковий дивосвіт», яка функціонує в арт-галереї «Луцьк» з 24 квітня.


















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus