USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Хедлайнер «Музичних діалогів»: джаз дає мені свободу. ФОТО. ВІДЕО

23 Травня 2013 11:32
Польський джазмен Томек Грохот, хедлайнер фестивалю «Музичні діалоги 2013», розповів «Волинським новинам» про свій музичний вибір, українську публіку та новий проект.

Перкусіоніст, випускник Краківської музичної академії, неодноразово співпрацював зі світовими зірками джазу, зокрема з Найджелом Кеннеді, Едді Хендерсоном, та Янушем Муняком. Відомий у багатьох країнах виконавець виступав перед луцькою публікою минулого року, під час фестивалю «Jazz Bez». Цього року він презентуватиме цілком новий музичний проект «TOMEK GROCHOT Electric Machine».


«ВН»: Чому Ви, музикант з класичною освітою, вирішили пов’язати свою долю саме з джазом, а не з класичною музикою?

Томек: У світі, що мене оточував музика була присутня з дитинства. Ми з братами та сестрами відвідували музичну школу і кожен грав на якомусь музичному інструменті. Джаз ми відкривали разом зі шкільними друзями, захоплюючись свободою, яку дає цей жанр, свободою, яка мала особливе значення у ті часи. Американська свобода і незалежність, що еманували зі здобутих в емоціях записів, до яких доступ, навіть наполовину, не був легший, ніж сьогодні, захоплювала нас і надихала. Джаз дозволяє творити цілком особисті звуки, не лише інтерпретувати чиїсь – як в класиці (хоча, я надзвичайно ціную класичну музику) – і ця свобода стала причиною того, що й донині імпровізована музика для мене є ближчою. Я записав багато компакт-дисків як сесійний музикант, проте, насправді, лише запис власних творів відкрив мені дорогу до пізнання самого себе. Першим був альбом «My Stories» з гігантом гри на трубі Едді Хендерсоном, а також видатними польськими музикантами, наступний – «in America» – теж з Едді Хендерсоном та чудовими американськими музикантами, ще не виданий, а зараз я захотів повернутися до чогось, з чого починав мою пригоду з грою на перкусії. Так з’явився проект «Tomek Grochot Electric Machine», з яким ми маємо практично готову програму для запису мого наступного авторського альбому.



«ВН»: Розкажіть, будь ласка, про свою співпрацю з Едді Хендерсоном, з яким Ви відвідували наше місто минулого року. Що запам’яталося найбільше?

Томек: Після запису альбому «My Stories» Едді сказав: «Мені подобається твоя музика, у тебе гарний колектив, якщо я знову буду потрібний – дай мені знати, я точно приїду з вами заграти». Відтоді ми з Едді у прекрасних, можна навіть сказати дружніх стосунках. Ми маємо черговий запис, зареєстрований в Чикаго у 2011 році, але ще не виданий. Альбом буде називатися «Tomek Grochot Quintet feat Eddie Henderson In America» , його я планую видати ще в 2013 році. Результатом нашої співпраці стало багато спільних концертів, які ми виконали у Польщі, США і у вас в Україні. Минулого року ми з приємністю виступили на Джазовому фестивалі в Луцьку. Організатори фестивалю та публіка прийняли нас неймовірно гаряче, не завадив нам навіть пекучий мороз!



«ВН»: Чим відрізняється, українська (та луцька зокрема) публіка від польської?

Томек: Українська публіка – чудова. Це такі наповнені справжніми емоціями, щирі, слов’янські душі, з якими ми на одній хвилі. Неодноразово виступаючи тут, не лише з власними гуртами, я щоразу переконувався у цьому. Для музиканта велике задоволення та приємність зустрітися з таким чудовим сприйняттям. А Луцьк має для мене особливе значення. Батько моєї дружини народився саме в цьому місті та останнім часом багато говорив про те, що хотів би відвідати свої рідні землі. Він нещодавно мав складну операцію, а тепер повільно повертається до форми і сподіваюсь, що йому вдасться колись сюди приїхати та відшукати місця і враження з дитинства. Я думаю, що ми всі шукаємо цього.



«ВН»: Наскільки популярний джаз у Польщі (порівняно з іншими країнами, де Вам доводилось виступати)?

Томек: Є багато країн, в яких джаз чудово розвивається, серед них Польща.

«ВН»: У якій країні Європи джаз має найкращі перспективи для розвитку?

Томек: Я виступав у багатьох країнах, проте мені складно сказати у якій ці перспективи найкращі.



«ВН»: Кого з українських джазових виконавців Ви можете відзначити?

Томек: На фестивалі у Луцьку я почув виконання багатьох чудових українських музикантів.

«ВН»: Музика якого джазового виконавця (з легендарних джазменів 20 століття) є для Вас зразком?

Томек: Є багато таких зразків, однак мушу назвати нашого скрипаля Збігнєва Сейферта та Джона Скофілда, Яцка де Джонета, або Біллі Харпера, з яким постійно співпрацює Едді Хендерсон.



«ВН»: Чим відрізняється звучання «TOMEK GROCHOT Electric Machine» від Ваших попередніх проектів, зокрема «Tomek Grochot Quintet»?

Томек: Насамперед тим, що «Tomek Grochot Quintet» – це акустичний джазовий колектив, а «TOMEK GROCHOT Electric Machine» – це формація, яка поєднує акустичні та електричні музичні інструменти. Ми більше схиляємося до напрямку джаз-року, ф’южн, або сучаснішої музики, такої як: chill-out, drum&bass, rap, або dubstep. Це все мої композиції, проте утримані в цілком іншій стилістиці.



Нагадаємо, що почути новий музичний проект Томека Грохота «TOMEK GROCHOT Electric Machine» лучани зможуть під час міжнародного джаз-фольк фестивалю «Музичні діалоги 2013», який відбудеться 24 травня, о 18.00 у Луцькому замку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Jazz Показати IP 23 Травня 2013 11:49
Цікаве інрервю.
Бриня Показати IP 23 Травня 2013 22:19
Томек рулить

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus