USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

МИ ЦЕ БАЧИЛИ: Волинська аварійно-рятувальна частина в Луцьку. ФОТО

8 Вересня 2013 09:48
День та ніч несуть варту рятувальники Луцької частини ДСНС, щоб за хвилину після того, як прозвучить сирена, виїхати на виклик, та допомогти людям. Про чоловіків, професія яких – це ризик власним життя заради порятунку інших, а також про їх непросту службу дізнавались Волинські Новини.
Екскурсію по аварійно-рятувальній частині аварійно-рятувального загону спеціального призначення Волинським Новинам згодився провести заступник її начальника Сергій Драганчук.

Частина була створена у 2007 році. Тут цілодобово несуть варту четверо людей: рятувальник, фельдшер, водій, начальник рятувального відділення і рятувальник.
Ось тут команда відпочиває:

А тут чоловіки готують собі їсти: снідають, обідають та вечеряють.

Але як тільки на пульт до чергового поступає сигнал тривоги, команда за одну хвилину має бути готова до виїзду на місце надзвичайної ситуації.





Найчастіше група виїжджає на ДТП. Також не рідкістю стали випадки, коли рятувальникам доводиться відкривати двері будинків, де зачинилися діти тощо. Крім того, група займається знешкодженням вибухонебезпечних предметів часів Другої світової. У складі частини є інженерне відділення: його працівники, наприклад, розбирали завали будинку по вулиці Рівненській, а також ліквідовували наслідки зимових снігопадів. Окрім того, тут працює відділення хімічного захисту – в наш час воно займається знешкодженням ртуті. Є серед працівників частини і не зовсім звичайний «працівник» - пес по кличці «Штаб», який за своє життя вже встиг стати «сином полку».

«Як тільки лунає сигнал тривоги, він починає вити», - сміються чоловіки.
Не дивлячись на те, що ця частина – єдина на всю Волинську область, її рятувальники допомагають не тільки сусіднім регіонам, але й країнам. Як розповів заступник начальника аварійно-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Сергій Драганчук, його бійці допомагали ліквідовувати наслідки повені у Польщі декілька років тому, а також їздили допомагати людям на Закарпаття.
На службі у рятувальників є чимало спеціальної техніки – всього 23 одиниці.








Наприклад, це - БАТ-2, яким взимку очищали дороги від снігу.


Його вага складає близько 40 тонн. «Прокормити» цього гіганта – задача не з простих, оскільки на 100 кілометрів йому потрібно близько 300 літрів пального. Самого масла в машині – близько 500 літрів.
А цей зовні майже нічим не примітний ГАЗ-66, - це дезинфекційно-душова установка, за допомогою якої автономно можна забезпечити людей гарячою водою та душем.

Крім того, в частини є можливість за дві години розкласти автономне наметове містечко розміром до 100 на 100 метрів, зі всіма умовами: душові кабіни, електрика, прямий зв’язок з Києвом та губернатором області, комп’ютери, кухня – все необхідне. Фактично, вся частина може мобільно переїхати в такий табір. Розміститися в ньому може більше 200 людей.
Всього у складі частини – 49 осіб. Як розповідає начальник сектору зв'язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю Володимир Нестеров, зарплати не надто високі – це бюджетна сфера. Але менше двох тисяч гривень тут не отримує ніхто:
«Звичайно, зарплати хотілося би більші, бо люди ризикують власним життям. Останнім часом є тенденція збільшення оплати праці людей, які безпосередньо виїжджають на виклики: не апаратним працівникам, а саме рятувальникам».
З його слів, за грошима в рятувальники не йдуть – тут працюють люди, які отримують моральне задоволення, допомагаючи людям.
Взагалі, чоловіки, які тут працюють, до професії ставляться по-філософськи. Кажуть, що до всього звикаєш – до небезпеки, в тому числі. Про те, чи кожному по-силі така небезпечна та відповідальна робота, заступник начальника аварійно-рятувальної частини Сергій Драганчук відповідає:
«Ризик є скрізь – навіть у побуті. А стати рятувальником, напевне, може кожен. Лише потрібно налаштувати себе внутрішньо, та мати бажання допомагати людям – це, я вважаю, головне».



Підготував: Іван САВИЧ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
фрай Показати IP 9 Вересня 2013 08:34
Як сорокатонна, гусенична хріновина впиває на дорожне покриття?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus