USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині знайшли посуд, якому 2,5 тисячоліття. ФОТО

20 Червня 2011 16:37
На території Шацького городища в урочищі Сад на березі озера Люцимир археологи виявили залишки житла поморської культури.
Саме тут, на думку працівника ДП «Волинські старожитності» Сергія Демедюка, знаходилося літописне місто Рай. Про це повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».
Заглиблена в материк частина житла, яку вдалось дослідити археологам, мала близьку до прямокутної форму.
У північно-східному куті до неї примикала яма діаметром 2 метри, в якій знаходилось вогнище, оточене високими стінками, викладеними з каменю, а поряд знаходилась менша глибока ямка діаметром 0,8 метра.
Проте частина споруди була знищена сучасною водопровідною траншеєю, однак вогнище залишилось неушкодженим.
Біля західної стінки було виявлене скупчення фрагментів посуду, серед якого горщики – так звані кльоші, диски-покришки, а також цілий чорнолощений черпак.
Останній датується ІІ і ІІІ фазою поморської культури, тобто V-IV століття до нашої ери. Щоб проаналізувати інший посуд, його ще будуть реконструювати.
Частина споруди виходить за межі західної стінки ділянки розкопу і буде відкрита при подальших дослідженнях.
Наразі, завдяки добре збереженому опалювальному пристрою в заглибленій ямі, цей об’єкт можна вважати єдиним у своєму роді дослідженим житлом південно-східного ареалу, в тому числі території України, поморської культури. Дослідження тривають.
Довідково:
Поняття поморська культура об’єднує дві культури: кльошових поховань і східнопоморської (поморська, вейхровсько-кротошинська, скринькових поховань). Її початок пов’язують з лужицькою культурою (VI століття до нашої ери), а занепад викликаний виникненням латенізованих культур молодшого передримського періоду – пшеворської і зарубинецької (перелам ІІІ- ІІ століть до нашої ери).
На території Волині поморська культура має аллохтонічний (привнесений) характер і походить з Балтійського Помор’я західніше Вісли.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
професор Показати IP 20 Червня 2011 21:21
думка про алохтонність поморської культури на берегах світязя може занадто категорична. як антропологія місцевого населення з балтськими рисами та переважаючими тут групами крові 0 та В , так і місцева топонімыка з шацьком у т.ч. змушують обережніше ставитися до подібних стереотипів
інший прахвесор Показати IP 21 Червня 2011 08:58
Скоріш за все, причина полягая в алкохтонності носіїв сучасної культури - працівників ДП "Волинські старожитності", які вміють привозити з собою на розкопи необхідні їм зразки, підкидати в ями, а потім лупити з людей бабло. Останні гниди ці кончені археологи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus