USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку «погасять» замок Любарта

24 Березня 2011 13:43
У рамках акції «Година Землі», що припадає на 26 березня, біля Луцького замку на годину відключать освітлення.

Про це йшлося 24 березня під час круглого столу, присвяченого Дню Землі.

Замок, який підсвічують в темну пору доби, відключать від світла з 20:30 до 21:30. Саме в цей час запланована екологічна акція «Година Землі», в рамках якої мільйони людей по всьому світові вимикають електроприлади та зайве освітлення.

Ініціатива "вимкнути" головний символ Луцька надійшла від начальника управління міжнародного співробітництва та туризму Миколи Іванюка. Він каже, що більшість міст мають традицію вимикати свої головні символи: Рим – Колізей, Париж – Ейфелеву вежу, а Луцьк відповідно повинен «погаснути» замок Любарта.

Як розповів голова відділу екології Луцької міської ради Борис Сорока, місто втретє долучається до акції «Година Землі». Мета заходу – привернути увагу громадськості до неухильного збільшення парникового ефекту і безконтрольного споживання електроенергії.

За словами директора КП «Луцьксвітло» Олександра Ковпака, в рамках акції підприємство на 30% зменшить освітлення центральних вулиць 26 березня. Бічних вулиць і провулків це не стосуватиметься. Буде вимкнуто лише кожен третій світильних у центрі міста.

Долучиться до акції і шостий гуртожиток ВНУ, в якому на годину вимкнуть загальне освітлення і один ліфт. В бібліотеках міста пройдуть численні тематичні години для дітей щодо акції. Також начальник управління культури ЛМР Тетяна Гнатів запропонувала ввести обговорення проблеми в низці інтернет-видань міста.

Головний інженер «Волиньобленерго» Валерій Мазін розповів, що Луцьк в годину споживає мільйон 500 тисяч кіловат енергії взимку і мільйон сто кіловат влітку. 20 відсотків споживачів цієї енергії – фізичні особи. За словами Мазіна підприємство заміряє на скільки менше використав Луцьк енергії під час акції.

«Аварій, спричинених тим, що чимала кількість людей вимкне енергію в 20:30, а потім усі ввімкнуть в 21:30 – ми не очікуємо і не пригадую, що такі були в попередні роки. Адже пік споживання енергії припадає на 18-19 годину вечора», - коментує Мазін.

Старший викладач кафедри екології Микола Федонюк говорив, що акція повинна бути не одногодинною, а варто зменшити споживання енергії повсякчас. Наприклад, за словами науковця 4-5% використаної енергії споживачами приходиться на енергію від приладів, що стоять в режимі очікування. У масштабах одного домогосподарства повне вимикання приладів призведе в середньому до економії 50 гривень в рік.

Інженер з охорони праці Луцького кооперативного коледжу Василь Новохіжин зазначив, що місто дуже завантажене автотранспортом. Він каже, що зазначена акція не повинна обмежитися лише балаканиною, а реальними діями в сфері покращення екології Луцька.

«В 60-70-тих роках місто перейшло на електротранспорт. Оце була акція. Сьогодні – скільки маршруток і скільки тролейбусів? Ми вдихаємо вуглекислий газ, стоячи на зупинці, що напевно ніколи його не вИдихаємо вже. Необхідне звернення до міської ради аби зменшити транспорт і кількість курців, які палять на зупинках», - каже Новохіжин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
kamil Показати IP 24 Березня 2011 20:13
але й у Вас заголовки новин... просто жах

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus