USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинянин виростив гігантські лимони у власній теплиці. ФОТО

22 Листопада 2013 16:46
Теплицю, яку сміливо можна назвати «цитрусовим раєм», має мешканець села Маяки. Там ростуть гігантські лимони, ароматні мандарини, апельсини та духмяний лавровий лист.

Лучанин Володимир Болотін зумів перетворити своє захоплення екзотичними рослинами на прибутковий сімейний бізнес. Ще три роки тому задумка вирощувати лимони в умовах волинського клімату була просто мрією.

А вже зараз у селі Маяки, що неподалік обласного центру, Володимир має теплицю, яку по праву можна назвати цитрусовим царством, - інформують «Відомості».

«Подорожуючи європейськими країнами, в яких вирощують квіти: Голландією, Бельгією, Німеччиною. Там я бачив, якими у них є тепличні господарства. А ідея вирощувати саме лимони з’явилася, коли ми з братом Миколою побували у Києві на зустрічі з відомим селекціонером Патієм. Оглянувши його теплицю, вирішили, що й собі можемо таке збудувати вдома, в Маяках. Він вирощував банани, апельсини, лимони. Саме там придбали п’ять перших лимонних дерев, із яких уже сьогодні виростили цілу плантацію, — розповідає пан Володимир.

До слова, сам власник саду за освітою економіст, а тонкощам аграрної науки навчився, читаючи літературу, статті в Інтернеті, спілкуючись із уже досвідченими у цьому ділі людьми. Поєднавши фах і захоплення, незчувся, як вирощування екзотики у теплиці стало сімейним бізнесом.

Площа теплиці — 137,5 квадратного метра. Вона є унікальною, оскільки побудована за особливою технологією — на два з половиною метри занурена вглиб землі. Зі слів Володимира Болотіна, зробили це - спеціально, адже ґрунт упродовж року має сталу температуру, яка коливається в межах 8–9 градусів вище нуля, завдяки чому в парнику підтримується потрібна температура. Стіни покриті фольгою — сонячні промені, відбиваючись від них, розсіюються в 1,8 разу інтенсивніше, що сприятливо впливає на ріст рослин.

«Влітку в парниках тримається спека до +40 градусів, але завдяки заглибленню земля виконує роль охолоджувача, тому жодних систем кондиціювання не потрібно. Додатково вмикати опалення в нічну пору доводиться лише взимку, коли надворі тріскучий мороз. Минулої зими на опалення ми витратили близько півтисячі гривень. Для такої теплиці, вважаю, то небагато. Це трохи нагадує льох, тільки з прозорим дахом», - продовжує аграрій.

На запитання, чи однаково смакують вирощені ними цитрини й ті, які продаються в крамницях, Володимир відповів, що у його фруктів смак — більш насичений, адже, приміром, у супермаркетах лимон може зберігатися більше року, що негативно позначається на його смакових властивостях й ароматі.

Навесні любителі екзотики збираються поповнити свою колекцію ще однією незвичайною рослиною, що зовсім не притаманна волинському клімату, — «рукою Будди», що теж належить до цитрусових, а дивну назву має через схожість із людською долонею.

Зі слів садівника, виростити лимон із посадженої кісточки можна, проте він почне плодоносити лише через 10–15 років. Якщо ж відщепнути гілочку від лимонного дерева, то цілком можливо отримати перші плоди вже за півроку вирощування в домашніх умовах.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
садівник Показати IP 22 Листопада 2013 17:41
Зовсім не "гігантські" лимони. Звичайні -такі, які продаються ни ринках. Гігантські - це такі, як відро чи гарбуз. Є українське прислівя: В чужих руках завжди щось товще.
Факт Показати IP 22 Листопада 2013 18:28
Молодець. Прочитав з захопленням: молодий та талановитий. Респект.
Микола Показати IP 2 Грудня 2013 10:19
Лимон важить більше 1кг, Ви купували такий в на ринках?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus