USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

11 травня: події, факти, дні народження

11 Травня 2014 00:01
День народження 11 травня відзначають депутат Волинської обласної ради Валентин Кошельник (на фото) та директор ТзОВ «Житлобуд-2» Леонід Стефанович.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом і бажає здоров’я, достатку і злагоди.

Цього дня 1939 року народився літературознавець, поет, доктор філологічних наук, професор Волинського державного університету імені Лесі Українки, завідувач лабораторії лесезнавства Олександр Рисак. З життя він пішов 29 жовтня 2003 року.

Іменини за православним календарем святкують Віталій, Кирило, Максим та Анна.

Наша хроніка:

Торік у Луцьку стартував автопробіг на честь 70-ої річниці Колківської республіки.

А 11 травня 2011 року ми розмірковували, чи варто очікувати буму інтернет-реклами на Волині.

11 травня 2010-го ми повідомляли, що голова Волинської ОДА Борис Клімчук оприлюднив декларацію про доходи.

Цього дня 2009 року у Луцьку встановили новий рекорд з допомогою вишитих рушників.

Народилися:

11 травня народилися російський громадський діяч і вчений Яків Брюс, російський військовий діяч та військовий історик Дмитро Бутурлін, російський композитор, автор оркестрових мініатюр «Баба-Яга», «Кикимора» Анатолій Лядов, англійська письменниця, авторка «Овода» Етель Войнич, англійська акторка, виконавиця ролей місіс Марпл за Агатою Крісті Маргарет Резерфорд, польський письменник та історик культури Ян Парандовський, іспанський художник-сюрреаліст Сальвадор Далі, грузинський та радянський кінорежисер, сценарист, актор Георгій Шенгелая («Мелодії Верійського кварталу», «Піросмані»), радянська й російська кіноактриса, народжена в Полтаві Жанна Прохоренко («Балада про солдата», «А якщо ж це кохання?», «Калина червона»), російський футболіст Юрій Сьомін, останній перший секретар ЦК ВЛКСМ Володимир Зюкін, український культуролог, політолог Тарас Возняк, український композитор і музичний продюсер грузинського походження Костянтин Меладзе.

Сталося:

868Китайський монах виготовив «Алмазну сутру». Це найдавніший точно датований друкований документ, який дійшов до наших днів

1907В Києві засновано Українське наукове товариство.

Воно засноване з ініціативи професора Михайла Грушевського за зразком Наукового Товариства імені Шевченка у Львові з метою організації наукової праці й її популяризації українською мовою. Товариство мало секції: історичну, філологічну, природничо-технічну; медичну і статистичну комісії. Товариство видавало «Записки Українського Наукового Товариства», в яких з третього тому з'являлися тільки праці історичної і філологічної секцій; «Збірник» з працями інших секцій і Статистичної Комісії; тримісячний журнал «Україна» 1914 і 1917 років (1915 і 1916 вийшло 2 томи в Москві під назвою «Український Науковий збірник»). У виданнях УНТ публіковано оригінальні праці й огляди, натомість лише рідко не опрацьовані джерельні матеріали. По створенні Української Академії Наук діяльність УНТ зменшилася, а з 1921 воно увійшло до складу Української АН і його секції стали секціями відповідних відділів ВУАН.

1916Альберт Ейнштейн представив свою теорію відносності.

Загальна теорія відносності розширила область застосування постулатів спеціальної теорії відносності на неінерційні системи відліку, включивши в себе також теорію гравітації. Загальна теорія відносності ґрунтується на принципі еквівалентності й розглядає викривлення в просторі-часі. Теорія відкрила шлях до побудови теорії Всесвіту – космології.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus