USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

18 червня: події, факти, дні народження

18 Червня 2014 00:00
День народження 18 червня відзначають депутат Волинської обласної ради Валерій Діброва (на фото), заступник начальника управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Іван Грицюк, декан факультету міжнародних відносин Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Сергій Федонюк.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає усіх іменинників і бажає здоров’я, наснаги і достатку.

Сьогодні виповнилося б 64 роки директору Волинського обласного академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка, заслуженому діячеві мистецтв України Богданові Березі. Нагадаємо, він помер 4 грудня 2010 року.

Наша хроніка:

Минулого року у цей день у Луцьку заборонили входити в клуб у вишиванці. Відвідувача в українській національній сорочці не пустили у заклад.

На Волині відбувся велопробіг святими місцями. Учасники велопробігу відвідали монастир у селі Михрівка Камінь-Каширського району та Свято-Миколаївський монастир у селі Мильці Старовижівського району.

Також 18 червня 2013 року Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про результати громадського моніторингу щодо виконання Україною умов для вступу в ЄС.

У 2012 році редакція повідомляла про бізнесмена, який заробляє на жабах. Під час проведення Євро-2012 луцький підприємець постачав столичним ресторанам жаб’ячі лапки.

Народилися:

Цього дня народилися російський та український державний, науковий і церковний діяч, письменник Феофан Прокопович, російський письменник, автор романів «Обломов», «Обрив» Іван Гончаров, український учений, творець української школи оториноларингологів Олександр Пучківський, український філософ, історик культури, громадський діяч на еміграції Іван Мірчук, американець, який здійснив парашутний стрибок у віці 97 років, Джордж Слейєр, український письменник Сергій Плачинда, російський радянський актор театру й кіно Юрій Соломін (фільми «Ад'ютант його превосходительства», «Дерсу Узала», «Звичайне диво», «ТАРС уповноважений заявити»), англійський рок-музикант і композитор Джеймс Пол Маккартні, польський політик, прем'єр-міністр Польщі в 2006-2007 роках Ярослав Качинський, польський політик, президент республіки Польща у 2005-2010 рокахЛех Качинський, російський артист естради, пародист, телеведучий, співак Максим Галкін, українська фехтувальниця, шабліста, олімпійська чемпіонка Ольга Жовнір.

Сталося:

1583Перше страхування життя.

У Лондоні Ричард Мартін застрахував життя Вільяма Гібсона на суму 383 фунти.

1881Відновлення «Союзу трьох імператорів».

Імператори Німеччини, Австрії і Росії підписали таємну угоду, за якою члени союзу зобов'язали не надавати підтримки жодній державі при нападі на одного з членів союзу.

1934заарештовано Романа Шухевича у зв'язку з вбивством міністра польського урядуПерацького (відплата за так звану пацифікацію).

Вбивство Перацького, як покарання за пацифікацію, організувала ОУН. Степан Бандера, як Крайовий провідник ОУН, дав наказ на виконання рішення трибуналу. Акцією керував Микола Лебедь. Атентат готувався у Варшаві – Ярослав Карпинець виготовив бомбу, якою мали стратити міністра.

Виконавцем вбивства призначено члена ОУН Григорія Мацейка. За версією трибуналу оунівців, він мусив підірвати себе і Перацького. 15 червня 1934 року Перацький прибув на обід до ресторану «Товариський клуб» на вулиці Фоскаль. Григорій Мацейко підійшов до нього і спробував підірвати бомбу. Коли пристрій не спрацював, він кількома пострілами смертельно поранив міністра.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Микола Показати IP 28 Жовтня 2014 02:16
Біографія, історія життя Григорія Мацейка: http://www.schyrec.com/hryhorij-matsejko/ http://www.schyrec.com/kim-naumenko-hryhorij-matsejko/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus