USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

20 липня: події, факти, дні народження

20 Липня 2019 00:00
День народження 20 липня святкує журналістка ТРК «Аверс» Наталія Поліщук. Друзі, близькі та колеги вітають її з цим святом, бажають міцного здоров'я, добробуту, процвітання, радості, любові та щастя, родинного тепла та прихильності долі. Нехай життя дарує побільше яскравих моментів, позитивних емоцій і збудуться всі найзаповітніші бажання!

Святкує сьогодні волинський історик, представник Українського інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук. Вітаємо її з цим святом, зичимо здоров’я, гармонії та затишку, жіночності та краси, удачі завжди й у всьому. А ще – добрих справ, неймовірних успіхів, насичених кольорів життя та світанків натхнення!
Леся Бондарук
Леся Бондарук

Окрім того, свято сьогодні у журналістів Юлії Сільчук та Миколи Якименка, лялькарки з Луцька Іванни Ткачук, луцької журналістки Тетяни Кушнерик та маркетолога МЦ «Оксфорд Медікал» Оксани Гавриленко.
Юлія Сільчук
Юлія Сільчук
Микола Якименко
Микола Якименко
Іванна Ткачук
Іванна Ткачук
Тетяна Кушнерик
Тетяна Кушнерик

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає міцного здоров’я, безліч посмішок, впевненості у завтрашньому дні, процвітання.

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день шахів.

Цього дня за православним календарем іменини відзначають Акакій, Герман, Євдокія, Єфросинія, Лук’ян, Никон, Сергій та Фома.

Наша хроніка:

Минулоріч цього дня редакція опублікувала ексклюзивне відео про нібито знайденого через 30 років в Республіці Афганістан уродженця Любешівського району – Ігоря Бєлокурова, який пропав безвісти ще в кінці 80-х. Зокрема під час особистої зустрічі Амріддіну показали відеозвернення матері, його старі фотографії молодості, на які він ніяк не відреагував.

Два роки тому соліст гурту Linkin Park Честер Беннінґтон скоїв самогубство. Багато років співак боровся з залежністю від наркотиків та алкоголю.

У 2016 році двоє невідомих осіб здійснили розбійний напад на громадянина і заволоділи його рюкзаком, в якому знаходилось близько 30 000 доларів США.

Стихійний ринок польових квітів ліквідували у Луцьку у 2015 році. О 5.30 ранку муніципали розпочали операцію із вилучення та демонтажу незаконних конструкцій.

Народилися:

Цього дня народилися грецько-македонський завойовник, організатор і лідер власної імперії Александр Македонський (Великий), італійський поет, один із видатних діячів епохи Відродження Франческо Петрарка, український письменник Василь Кучер («Устим Кармалюк», «Чорноморці»), російський актор, режисер, автор і виконавець пісень, майстер озвучування мультфільмів Олег Анофрієв («Бременські музиканти»), американська кіноактриса російсько-українського походження Наталі Вуд (Наталія Захаренко (Гурдіна), українська балерина Оксана Вікул, російська акторка театру й кіно Людмила Чурсіна («Угрюм-ріка», «Коли дерева були великі»), український політик і управлінець, міністр транспорту і зв'язку у 2004 році Георгій Кирпа, мексиканський і американський рок-музикант, композитор Карлос Сантана, німецький художник та графік Макс Ліберман, австрійський біолог, основоположник генетики Грегор Мендель, український телеведучий, диктор, президент Національної телекомпанії України у 2008-2010 роках Василь Ілащук, український політик і бізнесмен Давид Жванія, українська журналістка Юлія Мостова, український футболіст Євген Селезньов.

Сталося:

1585 — експедиція Джона Девіса досягла південного краю Гренландії, який назвали Землею Запустіння.

Острів відкрив близько 982 р. Ерік Рудий, який заснував колонії на західному березі незабаром після того, як туди переселилися ескімоси з арктичної частини Північної Америки. Християнство запроваджене вікінгами близько 1000 р.

Колонії вікінгів визнали підданство Норвегії, але на початку 15 століття всі зв'язки з Європою припинилися, і до 16 століття колонії вимерли. Ескімоси переселилися на східне узбережжя.

Гренландія з 1775 р. була данською колонією. 1953 р. острів оголошено частиною території Данського Королівства. У квітні 1941 р. посланець Данії у Вашингтоні підписав з американським урядом так звану угоду про оборону Гренландії, після чого США почали створення на території острова військових баз. Із початком холодної війни в США розвинувся геополітичний інтерес до Гренландії, тому 1946 року Сполучені Штати запропонували Данії продати острів за 100 млн. доларів, однак відповіді не отримали. Після вступу Данії до НАТО між Копенгагеном і Вашингтоном у квітні 1951 р. підписано нову угоду, за якою Данія і США зараз здійснюють спільну оборону Ґренландії.

1917 — представники південнослов’янських народів підписали Корфську декларацію про об'єднання в єдину державу — Югославію.

Міжвоєнну добу в історії Югославії характеризували боротьба партій, встановлення монархічної диктатури короля Александра Карагеоргійовича (6 січня 1929 р.), вбивство короля у Марселі (9 жовтня 1934 р.), «березневий путч» (27 березня 1941 року) генерала Д.Сімовіча тощо.

6 квітня 1941 року війська Третього Рейху та його союзників вторглися на територію Югославії. КорольПетар II Карагеоргійович утік з урядом з країни, а військове командування 18 квітня підписало беззастережну капітуляцію. Територію Югославії розподілили між окупантами, а на території колишньої Хорватської бановини (до якої німці пізніше приєднали Боснію й Герцеговину), утворено Хорватську державу, очолену організацією «усташів» і «поґлавніком» Анте Павелічем.

Від середини 1941 р. антинімецьке повстання охопило всю країну. Протягом 1942—1944 рр. у ньому сформувалися дві панівні течії: під проводом воєнного міністра югославського екзильного уряду в Лондоні, полковника Дражі Михайловича, антикомуністичного та монархічного напряму (четники), і Народно-визвольне військо Югославії (НВВЮ) під проводом Йосипа Броз Тіто і комуністичної партії. Визвольна боротьба перетворилася на громадянську війну, яка закінчилася перемогою НВВЮ (9 травня 1945 р.) за підтримки союзників і Червоної армії.

Установчі збори, скликані Народним фронтом (під проводом КПЮ), проголосили (29 листопада 1945 р.) Югославію Федеративною Народною Республікою (ФНРЮ), а 30 січня 1946 р. схвалено конституцію ФНРЮ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus