USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

21 вересня: події, факти, дні народження

21 Вересня 2019 00:00
День народження сьогодні відзначає ректор Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Петро Олешко.

Рідні, близькі та колеги зичать імениннику міцного здоров’я, достатку, удачі, радості, процвітання, щастя. А ще – аби на життєвому шляху не зустрічалися труднощі та негаразди. Нехай життя б’є ключем, хай люди шанують, а будинок буде наповнений теплом і затишком!

Також свято сьогодні у начальника відділу фінансів соціально-культурної сфери Департаменту фінансів Волинської ОДА Юрія Фредюка.

Колеги та рідні шлють йому вітання та бажають миру, тепла, здоров'я, радості, успіхів в усьому, здійснення мрій та Божої благодаті. Нехай доля радує приємними сюрпризами, а життя буде сповнене нових вражень!
Юрій Фредюк
Юрій Фредюк
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні православні відзначають Різдво Пресвятої Богородиці, або Малу Пречисту, – релігійне свято християнської церкви на честь Богородиці Діви Марії, матері Ісуса Христа.

Також 21 вересня – Міжнародний день миру, що встановлений резолюцією Генеральною Асамблеєю ООН від 30 листопада 1982 року.

Наші події:

2018 цього дня в Луцьку урочисто зустріли 204-ту севастопольську бригаду тактичної авіації імені Олександра Покришкіна, яку після анексії Криму з аеродрому «Бельбек» перекинули в Миколаївську область.

Два роки тому повідомлялося, що експозиція Луцького художнього музею поповнилася картиною XVI століття, вартість якої оцінюють у півмільйона доларів.

У 2016 році редакція показала яскраві фотоемоції легкоатлетів, які змагалися на Чемпіонаті України у Луцьку.

У 2015 волинські веслувальники показали «вражаючі результати». З чемпіонату Європи серед молоді та юніорів вони привезли чотири золоті медалі.

У 2014 українська стрічка перемогла на міжнародному фестивалі. Так, найкращим повнометражним фільмом на міжнародному Міланському кінофестивалі, який днями завершився в Італії, визнано стрічку «Плем'я» українського режисера Мирослава Слабошпицького.

Також тоді ми розповідали про волинянина Романа Бандзюха. «Покличуть знову - піду захищати Вас Всіх. 4 місяці Війни - 2 місяці полону. - Я постарів за вас усіх», - з такими словами на Волинь до родини повернувся військовослужбовець 51 бригади.

Крім того, стало відомо, що Романа Ланового звільнили з полону бойовиків разом з іншими військовими з 51-ї, 92-ї та 93-ї бригад 20 вересня.

У 2013 році ми писали, як серце та розум вирішив поєднати у картинах художник Кость Борисюк, який презентував проект «Ритуальні танці» у Луцьку.

Народилися:

Цього дня народилися російський поет-сатирик Антіох Кантемир, російський фізик та електротехнік німецького походження, винахідник електродвигуна Борис (Моріц фон) Якобі, англійський письменник-фантаст Герберт Уеллс, російський радянський кіноактор, популярний виконавець пісень Марк Бернес (Нейман), радянський актор театру й кіно Зиновій Гердт, український актор Сергій Петров, український історик-джерелознавець і архівіст Іван Бутич, український художник-графік Володимир Пінігін, український поет Леонід Кисельов, російська акторка театру й кіно Ольга Остроумова, американський письменник, автор численних бестселерів, «король жахів» Стівен Кінг, чеченський військовий і державний діяч, польовий командир, президент Республіки Ічкерія у 1997-2005 роках Аслан Масхадов, український політик Юрій Кармазін, російський актор театру й кіно Віктор Вержбицький («Нічна варта», «Турецький гамбіт», серіал «Бідна Настя»), український бізнесмен, олігарх, народний депутат Ринат Ахметов.

Сталося:

1940 — Відкритий Львівський театр опери і балету.

Будівництво театру розпочалось у червні 1897 року за проектом архітектора Зигмунта Горголевського— автора багатьох монументальних споруд Польщі і Німеччини. Відкрився театр для глядача 4 жовтня 1900 р. прем'єрою лірико-драматичної опери «Янек» Владислава Желенського — про життя карпатських верховинців. Головну партію співав український тенор Олександр Мишуга.

В урочистому відкритті взяли участь художник Генрик Семирадський, письменник Генрик Сенкевич, композитор Ігнацій Ян Падеревський та делегації з різних європейських театрів. У 1934 році театр був закритий через фінансову скруту. У грудні 1939 року із входженням львівського воєводства до складу СРСР Великий міський театр було перейменовано на Львівський державний театр опери та балету з підпорядкуванням його Міністерству культури України.

Реорганізовано оркестр, хор, балетну трупу, серед солістів опери появилися нові імена — випускники Київської, Харківської та Одеської консерваторій. У кінці 70-х років театр закрився на реставрацію. В ньому було зміцнено фундаменти, переплановано підвальні приміщення. Здійснено реконструкцію сценічних механізмів, що дало можливість встановити на сцені 4 плунжери для спорудження декорацій на різних рівнях. У нішах фойє було встановлено погруддя Т. Шевченка, І. Франка, А. Міцкевича, О. Пушкіна, а в нішах дзеркального залу — М. Лисенка, С. Гулака-Артемовського, М. Глінки, П. Чайковського, виконані скульпторами Е. Миськом, Я. Чайкою, Й. Садовським, О. Пилєвим.

Оновлений театр відкрився у 1984 році. Сьогодні в оперному театрі працюють понад 40 солістів, балетна трупа (60 артистів), хор (60 артистів), симфонічний оркестр (90 музикантів). Зараз у репертуарі театру 22 опери, 3 оперети та близько 20 балетів. Всі опери йдуть мовою оригіналу (італійською, французькою, російською, польською). Для зручності глядачів над сценою розміщене табло з рухомим рядком, що подає переклад змісту вистави українською мовою. У театрі проводиться міжнародний фестиваль оперного мистецтва імені Соломії Крушельницької.

1949 — Мао Цзе Дун проголосив створення Китайської Народної Республіки.

Перші дії нового уряду були спрямовані на відновлення економіки і створення соціалістичного ладу. Відповідно до Пакту про радянсько-китайську дружбу, укладеного у лютому 1950, китайцям у цьому допомагав Радянський Союз. У країну прибували радянські фахівці, Китай одержував устаткування, необхідне для відновлення економіки. У жовтні 1950 Китай вступив у Корейську війну. У той же час в країні були проведені аграрні реформи, щоб забезпечити справедливіший розподіл землі, але вони супроводжувалися стратами колишніх землевласників і заможних селян. Крім того, почали вживатися заходи проти політичної й економічної корупції.

1998 — По американському телебаченню показаний запис допиту президента США Білла Клінтона в справі Моніки Левінскі. Моніка народилася в заможній родині, провела дитинство в південній Каліфорнії в м. Беверлі-Хіллз та Лос-Анджелесі, виросла в єврейській родині — батько — лікар походженням із Сальвадору і Німеччини, а мати з Білорусі. Відвідувала приватну школу, закінчила коледж Луїса і Кларка в м. Портланд, штат Орегон, а в 1995 році переїхала у Вашингтон; у листопаді того ж року стала практиканткою в Білому Домі, де й познайомилася з тодішнім президентом США — Біллом Клінтоном.

За власним визнанням між 15 листопада 1995 року й 29 березня 1997 року з ним займалася сексом, в тому числі оральним. Надалі була переведена у Пентагон. Коли Моніка по секрету розповіла про свій зв'язок із Клітоном своїй співробітниці Лінді Тріпп, та почала записувати їхні телефонні розмови, в якіх вони обговорювали цю тему, і надалі використала ці плівки як докази. Коли у січні 1998 вона дізналася, що Моніка брала участь як свідок у судовому позові Поли Джонс проти Клінтона (за сексуальні домагання), і свідчила на користь Клінтона, Тріпп передала плівки із записом телефонних розмов Кеннету Старру — він розслідував інші скандали за участю президента.

Із поширенням відомостей про позашлюбні відносини президента з нею у Вашінгтоні було створено спеціальну розслідувальну комісію, очолену Кеннетом Старром. За її свідченням, статеві стосунки між нею і Біллом Клінтоном мали місце в Овальному Офісі Білого Дому. Білл Клінтон спочатку заперечував сексуальні відносини із Левінскі та дав клятву під присягою в тому, що «ніколи не був у сексуальних відносинах із цією жінкою». Однак пізніше, після признань Левінскі й обнародування доказів їхніх відносин, він все-таки зізнався та вибачився перед Монікою та дружиною Гілларі Клінтон. Через це він був обвинувачений в лжесвідченні.

Вибухнув скандал, що призвів до процедури імпічменту Білла Клінтона, хоча йому й удалося залишитися надалі при владі. У результаті скандалу Моніка Левінскі стала знаменитістю в США та об'єктом, як численних жартів, так і надзвичайної уваги ЗМІ. Після скандалу вона неодноразово з'являлася на телебаченні — в тому числі в складі комічного шоу, яке ґрунтувалося на її відносинах з президентом Клінтоном.

Опісля, уникаючи уваги ЗМІ, у грудні 2006 року отримала ступінь магістра психології від Лондонської Школи Економіки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus