USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

25 грудня: події, факти, дні народження

25 Грудня 2018 00:00
Сьогодні в усьому світі відзначають Різдво Христове за григоріанським календарем. У 2017 році в Україні вперше офіційно відзначили це свято. 16 листопада 2017 року Верховна Рада України проголосувала за закон, згідно з яким 25 грудня став вихідним днем. Тож Україна святкуває Різдво двічі — 25 грудня (за новим церковним календарем) і 7 січня (за старим церковним календарем).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає усіх із Різдвом Христовим! Бажаємо, щоб у кожного в душі був мир і спокій, радість і тепло! Нехай буде багато добрих і бажаних подій, які зроблять ваше життя кращим!

День народження цього дня відзначає доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри слов'янської філології Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Луїза Оляндер. Також сьогодні 70-річний ювілей святкує актор Волинського облмуздрамтеатру імені Тараса Шевченка Анатолій Романюк.

ІА Волинські Новини вітає іменинників та зичить щасливого сьогодні і радісного завтра, успіхів, достатку та здоров’я! Хай кожен день буде сповнений гарним настроєм, душевними зустрічами і плідною працею. Щастя і радощів у домівку, здоров’я і благополуччя, натхнення і творчості!

Анатолій Романюк
Анатолій Романюк


Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

2017 року цього дня ми розповідали про ТОП-25 концертів 2017 року.

Два роки тому видання розповідало про волинянку, яка майструє дивовижні ялинкові прикраси. Так, відома у Володимирі-Волинському майстриня Олена Бабійчук творить новорічне диво вишите стрічками.

У 2015 році редакція писала, що розпочали страйкувати медики однієї з лікарень Волині.

2014 року цього дня у Луцькій міській раді хотіли закласти кошти, аби привести до ладу найгіршу у місті прибудинкову територію на Привокзальному районі.

2013 року у цей день редакція розповідала про Святвечір католиків у Луцьку. Фоторепортаж можна переглянути ТУТ.

Незвичні картини художника з Німечини видання показало у 2012 році. 57-річний Йоханн Кордес створює картини із солодких желейних ведмежат.

А три роки тому «Волинь» вперше здобула Кубок України з волейболу серед жіночих команд.

Народилися:

25 грудня народилися український письменник і педагог, освітянський діяч, автор шкільних підручників, публіцист Степан Ковалів, український письменник Данило Харов'юк, український хірург, науковець Овксентій Богаєвський, український історик, етнограф і письменник Орест Левицький, військовий діяч УПА Василь Шишканинець, український громадський та політичний діяч Кость Андрущенко, український історик Костянтин Антипович, американський автогонщик і автомобілебудівник швейцарського походження Луї Шевроле, американський бізнесмен, засновник однієї з найбільших у світі мережі готелів Конрад Хілтон, український письменник, пісняр Володимир Васьків, український письменник, борець за права людини, громадський діяч Олесь Бердник, український композитор і хоровий диригент, педагог Григорій Верьовка, український піаніст Микола Сук, український історик Олена Русина, український дзюдоїст, олімпійський чемпіон Сергій Новіков, українська художниця-авангардистка, живописець Олена Голуб, українські гандболістки Марина Базанова та Олена Немашкало, український музикант, засновник і гітарист групи Green Grey Дизель (Андрій Яценко), сербський футболіст, півзахисник київського «Динамо», чемпіон України 2007 і 2009 років Мілош Нінкович, трансовий ді-джей, продюсер Армін ван Бюрен.

Сталося:

1492 — Каравела «Санта-Марія», на якій Христофор Колумб доплив до берегів Америки, налетіла на рифи біля берегів Гаїті через недбалість вахтового матроса. Індіанці допомогли зняти з судна цінний вантаж, гармати і продовольство, але корабель врятувати не вдалось.

1758 — Йоган Георг Палич уперше спостеріг комету, повернення якої раніше пророчив англійський астроном Едмунд Галлей і ім'я якого вона носить нині.

1950 — 4 шотландських студентів із університету Глазго вкрали з Вестмінстерського абатства історичний Скунський камінь, що втілює міць Шотландії і свого часу був забраний англійцями.

1951 — У Києві введено в дію першу в СРСР електронно-обчислювальну машину (МЭСМ).

1968 — «Led Zeppelin» відвідали США, в рамках свого першого американського турне.

1969 — американець Артур Блессіт вирушив у найдовшу у світі навколосвітню подорож пішки — він подолав за 29 років 55011 км, несучи на собі великий дерев'яний хрест.

1975 — в Києві відкрили пам'ятник Івану Котляревському.

1979 — СРСР ввів свої війська в Афганістан.

1987 — тижневик «Тайм» назвав Михайла Горбачова «людиною року».

1989 — Розстріляно румунського диктатора Чаушеску Ніколае i його дружину Елене Чаушеску.

1991 — Відставка Горбачова з поста Президента СРСР.

1992 — Міністерство юстиції України зареєструвало Українське добровільне культурно-просвітницьке правозахисне благодійне товариство «Меморіал» імені Василя Стуса. 2002 у Голосіївському місцевому суді Києва завершився процес над 18 членами УНА-УНСО, учасниками масових заворушень 9 березня 2001. Їх засудили на різні терміни позбавлення волі (чотирьох – умовно).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus