USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

28 вересня: дні народження, події, факти

28 Вересня 2017 00:00
День народження 28 вересня відзначає депутат Луцької міської ради, волонтер і координатор волонтерського центру "Серце патріота" Сергій Балицький. Друзі, колеги й однодумці вітають іменинника та бажають йому міцного здоров'я на многії літа, благополуччя, щедрої долі, щастя у житті, творчої наснаги у відповідальній роботі! Нехай рідні завжди оточують вас любов'ю та розумінням, а колеги — повагою.

Також святкує сьогодні лучанка Ірина Бондарук. Її вітають батьки та найрідніші друзі, бажають здоров'я, щастя і добробуту, великих успіхів і здобутків у всіх справах, наснаги та натхнення!
Ірина Бондарук
Ірина Бондарук


День народження 28 вересня відзначають футболіст та тренер Олександр Кирилюк, екс-депутат Луцької міської ради Любов Серба, голова первинної ветеранської організації головного управління агропрому Геннадій Горін, заступник начальника відділу інформаційного забезпечення діяльності Волинської обласної ради Людмила Махновець.
Любов Серба
Любов Серба
Людмила Махновець
Людмила Махновець


Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає міцного здоров'я на багато років життя, успіхів, родинного щастя й добробуту, прихильності фортуни та здійснення всіх ваших задумів!

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Сьогодні – Всесвітній день боротьби проти сказу. Цей день покликаний підвищувати інформованість про наслідки сказу у людини і тварин, наскільки легко його попереджати і як викоренити це захворювання серед людей, ведучи боротьбу з його збудником в резервуарах серед тварин.

Наша хроніка:

Торік ми писали про легкоатлетичні будні луцького стадіону "Авангард". У теплу осінню погоду по обіді «Авангард» інколи нагадує вулик – так багато спортсменів у чаші арени.

Два роки тому редакція опублікувала фотозвіт з західно-українського дербі «Карпати» - «Волинь». Зі слів гравців лучької команди, деколи відчувалося, що вони грають на рідному стадіоні, а не в гостях.

У 2014 роціу Луцьку розпочалася благодійна акція на підтримку української армії «Все для перемоги». Зі сцени до всіх присутніх звернуся духівники Волині: «Той, хто не годує свою армію – буде годувати чужу».

Майданчиком для трагедії Софокла «Антігона» стала церква Іоанна Богослова, що розташована на території Луцького замку у 2013 році. Тоді давньогрецьку трагедію показували під час міжнародного театрального фестивалю «Мандрівний вішак».

Народилися:

Цього дня народилися італійський художник, основоположник європейської школи реалістичного живопису Мікеланджело да Караваджо (Мерізі), французький письменник, майстер новели Проспер Меріме, радянський кінорежисер, асистент Олександра Довженка, український літературознавець, публіцист Микита Мандрика, охоронець командира УПА Романа Шухевича й автор унікальних спогадів про нього Михайло Заєць, українська балерина Ольга Лепешинська, український педагог, новатор, член-кореспондент Академії педагогічних наук СРСР Василь Сухомлинський, радянський кінорежисер, сценарист Ярополк Лапшин, італійський кіноактор Марчелло Мастроянні, український письменникДмитро Павличко, радянський державний та політичний діяч, провідник горбачовських реформ Микола Рижков, французька кіноактриса Бріжит Бардо (Каміль Жаваль), український і російський актор театру й кіно Олександр Голобородько, український футболіст Володимир Трошкін, американська кіноактриса Міра Сорвіно, український дзюдоїст Дмитро Соловей.

Сталося:

1618 — У Брюсселі відкритий перший у світі ломбард.

До виникнення ломбардів їх функції виконували лихварі, які існували задовго до цього.

У XV сторіччі французький король Людовик XI надав монополію на лихварство підприємцям, які зобов'язувалися стягувати відсотки в строго визначених межах. Вийшло так, що утримувачами королівського привілею стали переважно вихідці з історичної області Ломбардія в Північній Італії, із столицею в Мілані, де цей бізнес вже давно був відомий. З тих пір і виникло поняття «Будинок ломбардця», або просто «ломбард», що позначає узаконений заклад по видачі позик під заставу ліквідного рухомого майна.

Так в Європі була знайдена альтернатива лихварському свавіллю.

У Російській імперії ломбарди виникли значно пізніше — перші кроки до їх створення влада почали робити тільки з 1733 року. А лихварський промисел з величезними відсотками процвітав і в XIX столітті.

У літературі виведена ціла галерея представників цієї професії — від зображеної Достоєвським в «Злочині і покаранні» сухуватої бабки-лихварші Олени Іванівни, що стягувала «по гривні за місяць з рубля», до бравого відставного унтера Сили Ерофєїча Грознова з п'єси Островського «Правда — добре, а щастя — краще», який навіть сам не радить знайомим позичати у нього гроша: «Я відсотки дуже великі беру».

1651 — між Богданом Хмельницьким і поляками укладений Білоцерківський мир.

Умови договору були важкими для України. За Білоцерківським договором Україна залишалася під владою шляхетської Польщі.

Польській шляхті поверталися маєтки у Київському, Брацлавському і Чернігівському воєводствах;

- територія, підвладна Богдану Хмельницькому, обмежувалася лише Київським воєводством;

- реєстрове козацьке військо скорочувалося з 40 до 20 тисяч чоловік;

- Україна була позбавлена права вступати у відносини з іноземними державами і повинна була розірвати союз з Кримським ханством.

- гетьман зобов'язувався розірвати союз із Кримом і відіслати з України татарські загони.

- гетьман позбавлявся права дипломатичних відносин з іноземними державами.

Народні маси України й запорозькі козаки були невдоволені Білоцерківським миром настільки, що Богдану Хмельницькому довелося їх утихомирювати.

Богдан Хмельницький використав Білоцерківський договір для перепочинку і підготовки нового воєнного виступу проти шляхетської Польщі. Після початку воєнних дій Білоцерківський договір в травні 1652 був анульований Б. Хмельницьким.

1994 — У Франції відбулася прем'єра фільму «Леон-кілер»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus