USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

30 серпня: події, факти, дні народження

30 Серпня 2018 00:00
30 серпня відзначають день народження начальник управління Національного банку України у Волинській області Олександр Бєлік та екс-півзахисник «Волині» Євген Пічкур.

Інформаційне агентство Волинські Новини зичить іменинникам здоров’я, успіхів у справах, неймовірної радості, чарівного натхнення та щирих друзів! А ще – вдалих днів, хороших новин, величезної сили духу, приємних подій та невичерпного оптимізму!

Олександр Бєлік
Олександр Бєлік
Євген Пічкур
Євген Пічкур

Колектив обласного територіального медичного протитуберкульозного об`єднання вітає з днем народження медичну сестру терапевтичного відділення №3 Івана Мацюка, який він відзначає 30 серпня. Колеги бажають йому міцного здоров’я, здійснення всіх мрій, гарного настрою та Божого благословення! Нехай кожен новий день дарує багато позитиву і добра!

Сьогодні іменини у Мирона, Пилипа та Уляни.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

Минулоріч редакція писала про те, що луцька пенсіонерка у квартирі багатоповерхівки завела собі пернатих улюбленців - півня та курку. Птахів щодня виводить на прогулянку наче собак - на повідку. Та навіть імена їм вигадала, улюбленців назвала Петром та Дашею.

2016 року у стінах Луцького замку на фестивалі «Art Jazz Cooperation 2015» театр «ГаРмИдЕр» відімпровізував разом із гуртом «Дайте спокій», створивши на одній сцені фантастичний театрально-джазовий перформанс «По білому».

У 2014 році ІА Волинські Новини повідомляло, що голова Волинської ОДА Володимир Гунчик протягом минулого року отримав загальний дохід обсягом понад 1,198 мільйона гривень.

У 2013 у цей день Волинський музей отримав унікальну картину. Роботу «З’їзд монархів» Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки представив її автор – Андрій Серебряков.

Також цього дня назвали найрейтинговіші школи Луцька. Список навчальних закладів, які користуються популярністю серед батьків, опублікувало одне із видань міста.

Окрім того, 30 серпня у 2013 році редакція писала, що Україна - у п'ятірці світових експортерів зброї.

У 2012 році видання публікувало рейтинг найгірших міст світу. Тоді журнал Тhe Economist склав топ 10 нанепридатніших для проживання міст світу, які оцінювали за 100-бальною шкалою.

Народилися:

Також цього дня народилися німецький композитор Адольф Гессе, російський художник Ісак Левітан, британський фізик і хімік, лауреат Нобелівської премії з хімії Ернест Резерфорд, український літературний критик, публіцист, політичний діяч, засновник теорії інтегрального націоналізму Дмитро Донцов, американський фізик, лауреат Нобелівської премії Едвард Перселл (відкрив ядерний магнітний резонанс), український поет-гуморист і сатирик Павло Глазовий, українська актриса театру й кіно, народна артистка України Лариса Кадочникова, американський підприємець, один із найвідоміших інвесторів Уоррен Баффет, російський актор театру і кіно Анатолій (Отто) Солоніцин («Андрій Рубльов», «Соляріс», «Сталкер»), президент Білорусі Олександр Лукашенко, російська журналістка і правозахисниця українського походження Ганна Політковська (Мазепа), український футболіст Василь Євсєєв, російський телеведучий, автор і ведучий програми «Поки всі вдома» Тимур Кізяков, американська акторка і модель Камерон Діас, футболіст Максим Шацьких.

Сталося:

1700 — розпочалась Велика Північна війна між Росією та Швецією.

У результаті Північної війни Росія отримала вихід до Балтійського моря, вирішивши одну зі своїх головних історичних завдань, тоді як Швеція втратила статус великої держави.

З дня Полтавської битви, як зазначає шведський історик Петер Енглунд, «закінчився період шведського панування, Росія почала звільнятися від свого старого ворога, могутнього сусіда, який закривав вихід до Балтійського моря. Водночас, Полтавська битва стала колосальною катастрофою не тільки для Швеції, але й для Європи; вона зламала колишній баланс влади, — могутність після Полтави переходить від Швеції до Росії, яка міцніє і перетворюється у велику державу».

Україна з 1709 року втрачає свою незалежність, юридичні і міжнародно-правові чинники, а тому перестає існувати як держава. За підсумками війни до Російської імперії були приєднані Іжорія, частина Карелії, Естляндія, Ліфляндія (Лівонія) і південна частина Фінляндії (до Виборга), заснований Санкт-Петербург.

Російський вплив міцно утвердилася і в Курляндії. Проте згідно з Ніштадтським договором зазначені території не були відступлені, а були продані Швецією Росії за величезні гроші - 2 млн талерів (єфимків), що лягло важким додатковим тягарем на країну.

1835 — в Австралії засноване місто Мельбурн.

Поселення, яке зараз носить ім'я Мельбурн, було засновано на території колонії Новий Південний Уельс, яка належала Британській Імперії. В той час на території Австралії (Нової Голландії) існувала тільки одна британська колонія.

Єдиної точки зору стосовно заснування Мельбурна немає, але найрозповсюдженішою є версія, згідно з якою початком відліку історії Мельбурна вважається підписання так званого Договору Бетмена (англ. Batman's Treaty) 6 червня 1835. Цей акт був підписаний між австралійським скотарем, бізнесменом і мандрівником Джоном Бетменом (англ. John Batman) і групою старійшин аборигенського племені Вурунджері (англ. Wurundjeri), за оренду землі (на території сучасного Мельбурна), під господарство, Бетмен зобов'язався на щорічній основі надавати племені Вурунджері 40 ковдр, 30 сокир, 100 ножів, 50 ножиць, 30 дзеркал, 200 носових хустинок, 100 фунтів борошна і 6 сорочок.

Але уже 26 серпня 1835 цей договір був оголошений недійсним губернатором колонії, Річардом Бьорком (англ. Richard Bourke) на тій підставі, що люди племені Вурунджері не мали права розпоряджатися землею, яка належить британській короні. Після цього Джон Бетмен довго не прожив. Він помер 6 травня 1839 від сифілісу. А згодом уряд реквізував будинок у його вдови Єлизавети Калаган під адміністративні офіси.

Іншим претендентом на роль засновника Мельбурна є колишній ув'язнений, а згодом бізнесмен Джон Паскоу Фокнер (англ. John Pascoe Fawkner). Він профінансував організацію поселення на території сучасного Мельбурна. Поселення було закладено 30 серпня 1835. Сам Фокнер прибув сюди у жовтні 1835. Таким чином з 1835 на території сучасного Мельбурна фактично існувало два поселення. В подальшому на новому місці Джон Паскоу Фокнер зробив блискучу кар'єру бізнесмена і політика.

1941 — в Житомирі вбиті члени Проводу Українських Націоналістів: Омелян Сеник та Микола Сціборський.

Останній у вересні 1939, за дорученням лідера ОУН, Андрія Мельника, розробив проект Конституції України, яка передбачала «тоталітарний, авторитарний, професійно-становий» устрій держави.

Після розколу ОУН став на бік Мельника. На початку радянсько-німецької війни 1941-45 у складі основної похідної групи вирушив у Київ.

Тарас Бульба-Боровець та мельниківське крило ОУН звинуватило у вбивстві представника ОУН(б) Кузія, але інші джерела дозволяють припускати, що за атентатом міг стояти агент НКВС Кіндрат Полуведько. Однією з найвірогідніших версій є здійснення вбивства німецькими окупантами, що доводять у своїх дослідженнях В. Гінда, І. Ковальчук, С. Стельникович. Микола Сціборський похований у Житомирі на подвір'ї Свято-Преображенського Собору.

Сціборський — ідеолог українського організованого націоналізму, зокрема так званого солідаризму і корпоративного державного устрою, теоретик офіційних видань ОУН, автор численних статей у націоналістичних журналах «Державна Нація», «Розбудова Нації», «Сурма», тижневику «Укр. Слово» (Париж) і в різних альманахах; співавтор проекту конституції української держави.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus