USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

80% «хворих» зрубаних дерев насправді здорові, - волинські екологи

13 Червня 2016 11:07
Здорові ліси на Волині вирізають під виглядом санітарних рубок.

Про це під час оперативної наради у голови ОДА заявив начальник Держекоінспекції в області Олександр Ткачук.

Нагадаємо, Кабінет міністрів підтримав пропозицію Мінприроди тимчасово припинити рубки в лісах. Натомість волинські активісти уже декілька разів виявили санітарні рубки, які здійснювалися, попри заборону.

Як повідомив Олександр Ткачук, цьогоріч лісівники не роблять часткових рубок і не чистять ліс від сухостою. Натомість масово почалися суцільні рубки.

«У Рожищенському районі рубали здорові ліси - півмільйона збитків. У Ківерцівському районі – теж, згідно з інформацією громадськості і колишніх працівників. Раніше таких суцільних рубок не було. У нас ліси захаращені сухостоями, але чомусь лісівники не хочуть його чистити, а пішли на суцільні зруби. Очевидно, вони мають «лаз» в законодавстві, бо якщо в природно-заповідному фонді рубки впорядковано, то поза ним – ні», – пояснив Олександр Ткачук.

Водночас, він повідомив статистику: з 3,14 гектара рубок 8 гектарів – суцільні санітарні рубки.

«Ще ніколи такого в історії Волині не було, раніше 2-3% площі займали санітарні рубки», - пояснив головний еколог області.

До слова, навесні волинські лісівники проводили потужну інформаційну кампанію і розповідали про те, що у волинських лісах «завелися» шкідники, які за три місяці знищують здорове дерево. Однак, згідно з інформацією Олександра Ткачука, 80% дерев, нині вирубаних під час санітарних рубок, – насправді здорові, а їх відносять до хворих.

Зауважимо, 25 травня факт підозрілої лісозаготівлі виявили активісти партії «Зелений тризуб» у Ківерцівському районі Волині. До слова, за минулий рік волинського лісу вкрали більш як на 2 мільйони.

Так, у 2015 році понад тисячу зловмисників упіймали охоронці лісу на теренах Волині. Збитки від їхнього бажання легкої наживи – 2,4 мільйона гривень, а це понад 600 кубометрів рубок. За фактом відкриті кримінальні справи. Нагадаємо, нещодавно Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства заявляло, що уся деревина, яку заготовляють та реалізовують державні підприємства, маркуватиметься.

Як розповів тоді керівник ВОУЛМГ Олександр Кватирко, це допоможе ретельніше контролювати законність вирубування лісу.

ЧИТАТИ ЩЕ: НЕМАРКОВАНА ДЕРЕВИНА НА ВОЛИНСЬКИХ ДОРОГАХ – НЕ ЗЛОЧИН?

Натомість деякі лісівники Волині висловили сподівання, що таке «нововведення все ж виведе роботу лісогосподарств у законну площину, а не лишиться показовою демонстрацією прозорості».

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНЯНИ ВИМАГАЮТЬ ПРИПИНИТИ ВАРВАРСЬКУ ВИРУБКУ ЛІСУ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Анонім Показати IP 13 Червня 2016 11:21
в екологіі працюе більшість бувших працівників лісгоспів , як вони можуть впливати , якби в області була прокуратура то мабуть і подумати боявся лісничий зрізати той ліс , а так всі в долі
Зелений тризуб до Анонім Показати IP 13 Червня 2016 18:49
Кватирко начальник і керівник по бандитським схемам. В ато ту гн*ду на шахту Бутовку. там загинули 6 наших побратимів. Навести лад в цій країні можна тільки разом. Збережемо майбутнє для наших нащадків
Степан Показати IP 13 Червня 2016 12:15
ля ля ля а ліс пиляють і вагони в Ягодині стоять може краще їх фото опублікуйте і назви фірм які везуть.
До аноніма Показати IP 13 Червня 2016 12:18
В цій країні всі в долі і прокуратура і всі.
Соленый Показати IP 13 Червня 2016 13:56
что бы сделали в Китае? На стадион и из пулеметов, как с наркоделцами. Как с коррупционерами. Также и с другими ворами. Без майданов, без демонстраций, без инфляции и понижения уровня жизни населения. Вмиг бы врач перестал брать взятки и лечил бы людей и тд и тп.
Анонім Показати IP 13 Червня 2016 14:01
да тут по іншому бути не повинно , президент ОФФШОРНИЙ, голова ОДА бере з його приклад і робить те що його навчають а шавки по районах в РДА допомагають, натомість людей довели до злиднів, Правду савченко говорила що титанік тоне а криси будуть тікати тільки схоже ще з собою хочуть набрати побільше, іншим словом як КРИСА іх назвати важко , третій рік бідолахи БОРЯТЬСЯ собі в кишеню
Лісник Показати IP 13 Червня 2016 14:48
Так шановний Керівник!!!! Чомуж ваші підлеглі підписують ці документи. Жодна суцільна рубка без дозволу екологіі - непроходить. Так що шановний Ткачук-- розкажіть таксу на оперативній нараді, а не херню якусь. Рубают-бо ви даєте дозвіл.
Еколог до Лісник Показати IP 13 Червня 2016 15:22
Шановний лісник! Зі всією повагою мушу вас розчарувати, в комісії по обстеженню насаджень з метою призначення суцільної санітарної рубки представник екологічної інспекції, якою керує Ткачук О.В., чинним законодавством не передбачений. Читайте чинні санітарні правила в лісах України і не вводьте себе і людей в оману.
Анонім до Еколог Показати IP 13 Червня 2016 16:18
тобто еколог в нас ніякого відношення до лісу а разом і до екологіі не мае, він не зобовязаний контролювати вирубку лісів , якщо так то навіщо він потрібний і той штат разом, іх треба як даІ розігнати і побачимо що нічого не зміниться а стане краще то навіщо платити з бюджету людські гроші, зараз ДАІ немае і що стала більша аварійність -ні , хто не пив за кермом той і зараз не пЄ,а хто чхав на закон той і зараз ще більше ложить
Лісник до еколога Показати IP 13 Червня 2016 16:10
Та Ви, що перший раз це чую! Всі санітарні рубки підписуються ЄКОЛОГІЄЮ. Шановний еколог- навіть - вибіркові. Чи я неправ? Всі в темі, а винен простий лісник- парадокс. Лісник рубає згідно білету, яка його вина? А вот цього інспектора - який дав дозвіл на рубку треба трахнути! Що я - може знов неправ?????
Я до Лісник до еколога Показати IP 13 Червня 2016 16:57
А тому шановного Еколога треба милом намилити!!!!
Доцент до Лісник до еколога Показати IP 13 Червня 2016 18:26
Не один працівник екологічної інспекції не підписує санітарно оздоровчих заходів! Екологічна інспекція це контролюючий орган не плутайте якщо не знаєте краще промовчіть.
Юрист Показати IP 13 Червня 2016 16:23
Якщо є лісорубний білет- хай цілують в дупу. Шановний Бабеляс- ви звільняєте не правомірно
Аноніму - лісник Показати IP 13 Червня 2016 16:56
Еколог має відношення до всього- коли робить погодження. ( таксу на все має) в цій ситуації роботяги не винні- в них був білет, дозвіл на рубку- вибачте/// а хто дав дозвіл на рубку, виписку білета.??? Нетам шукаєте? Копайте глубже! Знайшли роботяг крайніх--- придурки!!!!!
Лісничий Показати IP 13 Червня 2016 17:19
Непозорте самі себе, краще кажіть- 99% хворих рубають, а 1% здорових. . А то самі себе позорите! ПОЗОРНІКИ. Ганьба екології при таких даних- навіщо вони працюють. Вигнати !!!! Слава УКРАЇНІ!
ткачуку Показати IP 13 Червня 2016 20:33
ти дурень. заідь в шацьк. на**ра ти там підписував. де мільйоні штрафи за парк.
лісник Показати IP 13 Червня 2016 21:13
ковельський лісгосп за 2015 рік зрубав 25000 \двадцять пять тисяч\ метрів кубічних такого лісу,а ви за 300 кубів спорите. слава данилюку і комісіі
ліснику Показати IP 13 Червня 2016 21:35
В 2016 році зрубали 13000 .тринадцять тисяч. Но це ще невсе. В нас ще є білети.
Ткачук Показати IP 13 Червня 2016 22:38
В Шацькому національному парку рубали законно. Я там сам працював. Підлеглі раніше виклали інформацію, як треба було. Штрафи накармані.
Читач- Ткачуку Показати IP 13 Червня 2016 23:55
11.7 мільона це не збитки. ?? Найда порішав все?
Слухач Показати IP 14 Червня 2016 07:33
Ну ти Сашко дав маху на оперативній нараді, зараз мабуть сидиш, читаєш- д*пу чухаєш. . Як можливо таким відомством керувати- тай зробити такий " гарний " показник. Шановні Керівники- Вам як пишуть доповіді то хоть прочитайте їх спочатку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus