USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Бездарно та бездумно»: архітектори про проект забудови Театрального майдану

13 Листопада 2016 11:24
Візитівку міста намагаються спотворити «бездарним та бездумним» будівництвом підземного торговельного центру, надбудовою громадської вбиральні та самовільним будівництвом поблизу собору: такі думки лунали у рамках обговорення проблем сучасного образу історичного Луцька.

Про це йшлося під час засідання круглого столу «Сучасний образ історичного Луцька: проблеми і перспективи» 11 листопада.

Заступник начальника управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв зауважив, що сварився з міським головою в його кабінеті щодо «бездарного та бездумного» проекту підземного переходу та підземного базару з вантажним ліфтом на перетині двох вулиць магістрального значення. Проект, з його слів, був зроблений бездумно, не знаючи, яка перспектива будівництва, як рухатиметься транспорт і яка доцільність створення підземного ринку в центрі міста. Він наголосив, що Театральний майдан є не базарною, а культурною площею, візитівкою міста. Іншим питанням є транспортне забезпечення. Відповідно до плану, передбачали, що парковку автомобілів облаштують поблизу центрального парку.


Також запланована надбудова громадської вбиральні поблизу театру, триває самовільне будівництво торговельного кіоску поблизу брами Свято-Троїцького кафедрального собору.

З його слів, архітектурна рада не вникає в такі питання. Наприклад, вхід до підземного базару запланований лише чотири метри завширшки. На думку Ярослава Матвіїва, Театральний майдан не повинен забудовуватися. На щастя, під час засідання виконкому не вистачило голосів для затвердження детального плану території. Водночас, дозволили надбудову громадської вбиральні, що розташована поблизу драмтеатру.

Голова фракції «УКРОП» у Луцькій міськраді Ігор Поліщук зауважив, що об’єкт перебуває в оренді. Наданий дозвіл на здійснення невід’ємних поліпшень, і, як виявили депутати під час огляду об’єкта, протягом двох років підприємець не здійснив жодних ремонтних робіт. Договір оренди закінчується через декілька місяців, і депутат запевнив, що переконуватиме не продовжувати договір. Він наголосив, що, якщо немає громадської вбиральні у центрі міста, це створює незручності для гостей міста. Отже, пропонуватимуть повернути об’єкт у комунальну власність, здійснити там ремонт і відкрити громадську вбиральню.

Підземний торговельний центр на Театральному майдані, з його слів, несе небезпеку для міста з естетичної та інших точок зору. По-перше, немає гарантій, що забудовник розпочне та завершить роботи вчасно. По-друге, забудовник не усвідомлює об’єм робіт, які потрібно здійснити, запевнюючи, що завершить роботи за півроку. Натомість, стільки часу може зайняти лише перенесення комунікацій. Окрім цього, для облаштування транспортної розв’язки буде знищений сквер поблизу ГУ Нацполіції. Виходи з підземного торговельного центру спотворюватимуть вигляд Театрального майдану.

Ігор Поліщук відзначив, що не проводили жодних досліджень щодо необхідності підземних переходів саме у центрі міста. Так, у Луцьку є місця, де підземні переходи справді потрібні, наприклад, поблизу гіпермаркету « Там Там». Для підземного торговельного центру на Театральному майдані планували створити парковку вздовж вулиці Глушець, зайнявши таким чином частину центрального парку культури та відпочинку. Депутат наголосив, що такий торговельний центр, як пропонувався у проекті, Луцьку точно не потрібен.


Нагадаємо, що у рамках круглого столу розглянули ще низку проблемних питань забудови Луцька. Серед них – черговий проект будівництва багатоповерхівок в охоронній зоні історико-культурного заповідника на вулиці Ковельській, проект зведення п’ятнадцятиповерхівок у сквері навпроти гімназії №4 та план забудови прибережної смуги Стиру у районі вулиць Глушець та Дубнівської.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
не лучанин Показати IP 13 Листопада 2016 11:54
навіть в Києві .де будують хаотично та не менш бездумно.ніж в Луцьку і то вирішують питання .як зробити переходи-зебру над підземними переходами в центрі міста! А в Луцьку необхідно залишити Театральний майдан в спокоі та не спотворювати візитівку міста!!
Вася Показати IP 13 Листопада 2016 11:54
А слабо власти без всяких там инвесторов просто построить простой переход без поиска сомнительных инвесторов с сомнительными проектами и предложениями? Ещё в прошлые времена Шиба с этими переходами носился как "курка с яйцом" - толку никакого
Бодя до Вася Показати IP 13 Листопада 2016 12:24
Я вам хвонтану світломузичну вже зробів . А моі наступнікі підземний пеехід від цума до Тугійська згоблять,
Анонім Показати IP 13 Листопада 2016 12:53
Пане Матвіїв що ви тут лисого ганяєте.З вашою руки в Луцьку вже скількі несенітнець погоджено, що театральний майдан це дурниці.
Аноніму Показати IP 13 Листопада 2016 12:59
Це точно. Наваляв цей Матвіїв, навіть не передати цензурною мовою. Але навіть і він виявився кращим за тих, хто прийшов на його місце.
він Показати IP 13 Листопада 2016 13:08
виходить що у місті всі архітектори бездарі та профани, один матвіїв на висоті . назвіть хоча б один його проект практично втілений у життя
Податківець Показати IP 13 Листопада 2016 18:34
Як спрямовуються статті витрат місцевого бюджету Луцька на розвиток містобудування та благоустрою? Зробіть з Луцька молоде місто, створіть парки новітнього зразка, дороги, облаштуйте центральну площу! Луцьк пахне совковим союзом ще! Беріть приклад з м. Ірпінь, що біля Києва! Не лінуйтесь і зайдіть в пошуковик і гляньте на світлини цього міста - парки, майданчики, новобудови, подивіться як облаштували центральну площу недавно, якій заздрять всі. Ось це дійсно європейське місто! Гроші дійсно йдуть туди з бюджету, куди їм і потрібно! Весь депутатський склад місцевої ради - це молодь, а не товстопузи і старожили союзу, як у Луцьку, які ще залишились жити в 20 столітті. Зробіть Луцьк містом для молоді, щоб туди хотілось їхати і там жити! А не думати постійно, як то можна звідси "звалити", хоча б за місто...
Бука Показати IP 13 Листопада 2016 22:49
Такий поект зробить площу схожу на камеру буцигарні. Вона закрие і вузить зоровий політ і зробить центральну площу тюремною камерою. Вже одна складова такої камери тут е - це лоханка для світломузичного фонтану. Вона вже перетворилася в парашу.
Анонім Показати IP 14 Листопада 2016 09:18
Я не особливий борець за права... але проти цього свавілля буду протестувати... Весь цивілізований світ закопує переходи... (навіть у києві недавно закупали один) вони вже взагалі "оборзели" загаджують весь луцьк своїми мафами... тепер хочуть загадити здавалося б навіть недоторканне навіть в чепушил. Кожен день переходжу там дорогу і знаю що проблеми як такої не має... просто Романюки захотіли заробити!
До податківця Показати IP 14 Листопада 2016 09:58
Скажи, хто був твоїм ректором податкової академії, - і я скажу хто ти !
Податківець до До податківця Показати IP 14 Листопада 2016 23:18
Пашко Павло Володимирович
Лучанин Показати IP 14 Листопада 2016 15:26
Люди добрі!!!! Для чого в ЛУЦЬКУ підземний перехід ????Навіть біля ТАМ-ТАМу ? Скільки цих людей ходить ? Хіба з 12 до !6 год..і все.Це ж скільки грошей треба?????А скільки під шумок вкрадуть-страшно подумати7 Може ще і метро побудувати до Струмівки,До Липин, до Княгинка ????
Податківець до Лучанин Показати IP 14 Листопада 2016 23:20
Кожний раз на зелене для пішоходів переходить понад 50-60 людей. Якщо нема підземки - місто-дно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus