USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Через нестачу коштів літературне життя на Волині занепадає

24 Жовтня 2017 16:45
Літературного життя в області практично немає, а на видання книг волинських авторів виділяють смішну суму – нарікають в обласній організації НСПУ.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму 24 жовтня.

Як повідомила голова обласної організації Національної спілки письменників України Ольга Ляснюк, програма передбачає виділення коштів на книговидання, але ці суми просто смішні. Йдеться про 200 тисяч гривень на рік, які розподіляють між 45 професійними письменниками. Таким чином, на ці кошти вдається видати 3-4 книжки на рік. З її слів, до 2012 року літературне життя в області процвітало, а зараз його практично немає – раніше, коли видати книжку коштувало значно дешевше, виділяли 800-900 тисяч на рік.

Представники обласної організації НСПУ просили виділити 50 тисяч гривень з обласного бюджету на статутну діяльність організації, зокрема, організацію літературних заходів. Раніше комісія з питань освіти підтримувала це клопотання, але пропозицію відхилила бюджетна комісія. Кошти потрібні для того, щоб письменники могли їздити у віддалені села та районні будинки культури, куди їх запрошують.

Ольга Ляснюк нагадала, що на проведення літературного фестивалю «Meridian Lutsk» з міського бюджету Луцька виділяли 276 тисяч гривень, тобто, більше коштів, ніж з обласного бюджету виділяють на книговидання.
Члени комісії рекомендували підтримати пропозицію обласної організації НСПУ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Поціновувач мисткинь Показати IP 24 Жовтня 2017 17:02
А чи є спілка письменників в ЗДА, чи Великобританії і чи виділяє ТАМ держава кошти на видання книжок усіляких графоманів?
Крендель Показати IP 24 Жовтня 2017 17:16
Багато працював у видавництві і друкарнях. До нас приходили люди видавати книги і в основному це дійсно графомани, твори яких не мають ні комерційної ні літературної цінності або викладачі для галочки для продажу студентам і т.д. Крім Йосипа Струцюка та покійного Василя Гея, не бачив письменників які дійсно можуть так називатися. Держава може виділити кошти на покращення матеріальної бази видавництв чи друкарень (державних), але не повинна давати гроші на видання книг. Ну от як це? Держава дає гроші на видання книги, письменник заробить гроші (якщо йому вдасться продати свій твір), друкарня та видавництво зароблять, а що з того платникам податків?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus