USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чому на Волині стає збитковою вугільна галузь

21 Листопада 2016 14:22
Тільки цього року в профільному міністерстві планують закрити 5 вугільних копалень через їх збитковість.

Існування збиткової на сьогодні шахти №9 «Нововолинська» наразі теж під питанням, – пише Конкурент з посиланням на сюжет Факти ICTV.

«Її планували закрити ще на початку цього року. Але не наважилися. Зараз там працює близько 700 людей. Держава доплачує по 200-300 гривень за кожну видобуту тонну», - йдеться у сюжеті.

Виконувач обов’язків директора шахти Володимир Юрків зазначає, що вугілля тут якісне, з мінімумом домішок. «Цю шахту можна зробити прибутковою, збільшивши видобуток. Але на заваді – обладнання, яке виготовлене ще до Другої Світової війни. Аби його замінити, потрібні значні інвестиції», - кажуть шахтарі.

Зі слів гірників, така шахта може давати до 1000 тонн вугілля, зараз – 300-400 тонн.

Інша шахта у Нововолинську № 10 мала бути прибутковою. Її виробнича потужність – до мільйона тонн на рік, запасів вистачило б на 50 років. Але за відсутності фінансування замість запланованих 7 років її будують уже 26, бо держава не виділяє коштів. Гірники зазначають, що за рік можна було б закінчити підготовчі роботи. Наразі вона готова на 80%. Вже на її будівництво держава вклала понад мільярд гривень, але знов бракує коштів не тільки на добудову, а й навіть на зарплати шахтарям.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, гірники шахти №10 “Нововолинська”, які оголосили голодування через заборгованість зарплат, почали звільнятися з роботи.

Зараз Україна закуповує антрацитове вугілля з окупованих територій Донбасу та купує вугілля марки «А» у Південно-Африканській Республіці. Аби не залежати від зовнішніх постачальників, потрібно переобладнати власні ТЕС.

«Блоки ТЕС треба переоснащувати на споживання газової групи вугілля із тих шахт, які видобуваються на території, підконтрольній українській владі. Цього нічого не робиться, і мені не зрозуміло чому», – зазначає голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
віто Показати IP 21 Листопада 2016 15:25
"Стає збитковою?!" А вона коли-небудь була прибутковою? На видобуток 1 тонни вугілля витрачали 2000 гривень, а продавали за 800. Де прибуток?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus