USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чому медична реформа потрібна Луцьку

14 Травня 2013 12:21
Реформа галузі охорони здоров'я необхідна задля покращення якості надання медичних послуг. А впровадження моделі загальної практики сімейної медицини дозволяє економити гроші.

Про це йшлося під час прес-конференції у приміщенні управління охорони здоров’я Волинської ОДА 14 травня.

Модель загальної практики сімейної медицини зменшує витрати на оплату праці вузьких фахівців, стаціонарну допомогу через зменшення зайвих госпіталізацій, підготовку кадрів та забезпечення їх житлом, на невідкладну допомогу, адже, мовляв, у випадку проживання сімейного лікаря на території обслуговування немає необхідності виклику бригад швидкої допомоги.

За словами начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігоря Ващенюка, зараз волиняни та деякі депутати «закидають», що в області щодо реорганізації надання медичної допомоги роблять те ж саме, що й у пілотних регіонах. Тож, він погодився із цим, однак, зауважив: дещо дійсно треба зробити заздалегідь. Мовляв, це і зрозуміло, адже не можна відставати від графіку, який визначається державним планом дій.

Окрім того, Ігор Ващенюк додав, що без впровадження сімейної медицини і розмежування ланок надання медичної допомоги якість послуг покращити не вдасться.

Мовляв, модель, яка діяла в Україні, із великим ліжковим фондом у закладах охорони здоров’я, не дуже ефективна.

«Ресурсів же такого ліжкового фонду, як в нас, не має жодна з розвинених країн. Адже у європейських державах є лише 40 ліжок на 10 тисяч населення, тоді як в країнах пострадянського простору – удвічі більше. Утім, це не вирішує проблему лікування пацієнтів. Завдання медицини не у тому, аби лікувати за допомогою ліжкового режиму, а у профілактиці хвороб. А від того, що громадян «кладуть» у лікарню, насправді стан здоров’я пацієнтів може лише погіршуватися. Тож, спочатку треба звернутися до сімейного лікаря, щоб той визначив, яке ж лікування треба хворому. Те, що болить голова – не завжди значить, що у людини – тиск, а те, що болить серце не означає, що хворе серце», - зазначив Ігор Ващенюк.

Окрім того, головний медик Луцька додав, що не відповідають дійсності ті «страшилки», що будуть скорочувати медичний персонал. Навпаки, наразі спостерігається реальний дефіцит лікарів. Так, в середньому у Волинській області один лікар обслуговує приблизно 2,5 тисячі людей.

За словами головного спеціаліста з терапії управління охорони здоров’я Волинської ОДА Миколи Берника, основним принципом, яким керується сімейна медицина, є доступність пацієнта до спеціаліста. І саме сімейний лікар визначає, на якому етапі треба звернутися до вузького спеціаліста. Аби не було «митарства» від одного фахівця до іншого без упевненості, що треба саме до того лікаря, до якого вирішив звернутися пацієнт, - зазначив Микола Берник.

Так, наразі у Волинській області забезпечення первинної медико-санітарної допомоги сільським мешканцям на засадах сімейної медицини надають 95 лікувально-профілактичних закладів, 88 з яких – сільські лікарські амбулаторії ЗПСМ, що розраховано приблизно на 266 тисяч осіб.

В області здійснили роботу щодо формування центрів первинної медико-санітарної допомоги. Так, за станом на 1 травня цього року створили уже 16 таких центрів.

За рахунок реорганізації дільничних лікарень створили амбулаторії ЗПСМ в селі Поворськ Ковельського, селищі Затурці Локачинського, селі Велика Глуша Любешівського, селі Доросині Рожищенського районів.

Із реорганізацією закладів ЗПСМ зросла і чисельність зареєстрованих посад сімейних лікарів. Наразі первинну медико-санітарну допомогу населенню надають 245 лікарів загальної практики – сімейної медицини, і обслуговують 391 тисячу міського населення та 244 тисячі мешканців сільської місцевості.

Загалом же у рамках реалізації медичної реформи до 2020 року на Волині потрібно відкрити ще приблизно 100-120 амбулаторій. На одну велику амбулаторію держава планує приблизно 1 мільйон гривень, аби повністю забезпечити кожну з них необхідним обладнанням і медикаментозними засобами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Paulo Показати IP 14 Травня 2013 13:09
"Реформа галізу охорони" - ржу не магу, виправте будь-ласка!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus