USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чи вкрали білоруси 50 гектарів волинської землі?

7 Квітня 2016 15:44
Демаркація та делімітація україно-білоруського кордону викликала обурення серед мешканців прикордонних сіл Ветли та Гірки Любешівського району. В сільраді переконують: білоруси вже вкрали 50 гектарів волинської землі. Натомість офіційні представники обох держав запевняють, що все законно і ніхто нічого не крав.

Про це стало відомо під час позачергового засідання четвертої сесії обласної ради сьогодні, 7 квітня.

Так, депутат облради Святослав Кравчук нагадав про конфлікт навколо демаркації кордону з Білоруссю. З його слів, білоруси під час проведення робіт «присвоїли» Жирівський канал, де, за чутками, планують спорудити АЕС.

Депутат переконує: ніхто не б’є на сполох, крім голови Ветлівської сільради, що озеро Біле може зникнути в результаті таких робіт.

Нагадаємо, ще торік розпочалася активна фаза чіткого розмежування кордону між Україною та Білоруссю. Передувало цьому прийняття низки документів, втім, коли процес перейшов від паперової роботи до тракторів та грейдерів, волиняни почали бити на сполох. Мовляв, втрачають природні багатства та свої землі.

Голова обласної ради Ігор Палиця нагадав, що свого часу це питання піднімалося в сесійній залі і запропонував виїхати на місце головам фракцій. Адже, зі слів голови сільради села Ветли, голова РДА не реагує, а Україна вже втратила до 50 гектарів землі.

Проте, депутат облради, голова Любешівської РДА Олег Кух розповів, що 29-30 березня відбулася зустріч українсько-білоруської демаркаційної комісії за участю представників місцевих органів влади.

Під час зустрічі з’ясувалося, що демаркація і делімітація кордону з Білоруссю відбувається вперше. Донедавна він був просто умовний. Окрім того, учасники зустрічі з’ясували, що Жирівський канал, згідно чинних міжнародних угод, ратифікованих Україною у 1997 році, є територією Білорусі.

«Жирівський канал, згідно з повідомленням начальника управління водного господарства, ніколи не був на балансі УРСР і на карті, яка є в сільраді, його немає», - переконував Олег Кух.

Остання зустріч в громаді, каже він, була минулого тижня, але в сільській раді поясненням не довіряють. Урешті голова облради попросив представників влади району «зняти градус напруги» в регіоні і пояснити селянам всю проблему.

Нагадаємо, представники білоруської сторони визнали факт порушення режиму державного кордону та 25 лютого повернули 79 дерев представникам Любешівського лісомисливського господарства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
бе Показати IP 7 Квітня 2016 15:46
невже і білоруси крадуть?
Сераховичі Показати IP 7 Квітня 2016 16:23
Білоруси крадуть для держави а украінці самі в себе!
Ветлы Показати IP 7 Квітня 2016 16:35
Я не понял. Нам Люба Павлик и Миша Кирилюк вдалбливали, что белорусы на Жировском канале захватили наши земли. Даже интервью давали по этому поводу корреспондентам. Шумиху подняли в прессе аж до областной рады дошло. И что???? Так захватили белорусы наши земли или действуют законно? И что будем делать, односельчане?
ху до Ветлы Показати IP 7 Квітня 2016 17:42
Что делать, что делать... Просачиваться по одному в Европу!
Анонім Показати IP 7 Квітня 2016 21:06
Щоб зняти "градус напруги" треба не голослівно запевняти що порушень кордону немає, а надати підтверджуючі документи і опублікувати іх в ЗМІ, але цього ні Кух ні хто інший не робить, ЧОМУ, значить люди праві а влада щось приховує. Це ж наша земля і хто буде відповідати за зраду.
Анонім Показати IP 7 Квітня 2016 21:23
Люди ви хворі, невже вам землі мало, коли ви вже нажеретеся?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus