USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Екологія «дере» гроші за звичайне побутове обладнання?

6 Червня 2011 11:34
За звичайні побутові котли від приватних установ вимагають документи, які коштують майже 6 тисяч гривень. В дежрекоінспекції кажуть, що мають на те законні підстави, проте підприємства й досі не можуть зрозуміти, - за що сплачують такі гроші.

До редакції «ВН» звернулася одна з приватних фірм міста Луцька. За словами її представників, свої робочі приміщення вони обігрівають звичайним побутовим котлом, потужність якого – 60 кВт.

Підприємець розповів, що цей котел на фірмі стоїть вже протягом 5 років. Однак до цього часу жодні контролюючі інстанції не мали ніяких питань щодо його роботи.

Ціна питання – майже 6 тисяч гривень

Проте зовсім нещодавно до цієї приватної структури завітали з державної екоінспекції і видали припис, що побутовий котел, яким користуються на фірмі, має шкідливі викиди, тому на нього потрібно виготовити спеціальний дозвіл.

Незважаючи на те, що раніше такої потреби не було, керівництво фірми заходилося виконувати припис.

Виявилося, що усунути цей недолік не так складно, але ціна питання – майже 6 тисяч гривень. Сюди входить вартість послуги власне держеконіспекції та приватної структури, котра має виготовити проектну документацію.

Невдовзі фірмі видали кошторис по виконанню платних послуг підрозділами держекоінспекції для цього приватного підприємства. Загальна вартість послуг склала 1110 гривень.

Цю суму фірма сплатила за відбір проб промислових викидів в атмосферу, вимірювання параметрів газопилового потоку та проведення лабораторних досліджень забруднюючих речовин.

Тільки початок…

Але згодом з’ясувалося, що це лише початок виготовлення необхідного дозволу на викиди. Далі потрібно ще зробити проектну документацію, про яку вже раніше згадувалося.

Цікаво, що в лабораторії, яка робить заміри викидів, самі направляють до приватної структури, яка займається цим видом робіт.

Водночас в держекоінспекції розповіли, що на Волині є таких 5 приватних структур, які займаються виготовленням проектної документації, тому людина може сама вибирати, послугами якої установи їй варто скористатися.

Приватне підприємство «Госпрозрахунковий центр науково-технічних послуг», до якого порадили звернутися, за свої послуги, тобто за проектну документацію просить трохи більше 4 тисяч гривень.

До проектних робіт входить звіт про інвентаризацію викидів забруднюючих речовин від стаціонарних джерел та документи, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

Лише після цього приватна фірма, яка користується звичайним побутовим котлом, може отримати дозвіл на викиди. Хоча там підозрюють, що й він матиме свою ціну.

Закон вимагає, - Держекоінспекція

За роз’ясненнями ситуації «ВН» звернулИся до Державної екологічної інспекції у Волинській області. Там запевнили, що діють цілком на законних підставах.

«Є Закон України «Про охорону атмосферного повітря», який вимагає, що експлуатація всіх стаціонарних джерел здійснюється тільки на підставі дозволу. Цей дозвіл виготовляється всіма юридичними особами та суб’єктами підприємницької діяльності. Дозвіл потрібен незалежно від потужності котла», - розповів начальник відділу водних ресурсів, атмосферного повітря та поводження з відходами Анатолій Франчак.

Посадовець незадоволення підприємців пояснив і тим, що новий Податковий кодекс змушує їх платити екологічний збір, а вони, мовляв, не хочуть його сплачувати.

«Згідно з законом про викиди забруднюючих речовин зараз видано Податковий кодекс, який передбачає, що всі суб’єкти господарської діяльності платять екологічний податок за ті викиди, які вказані у дозволі екоінспекції. Тому зараз починаються нюанси, адже люди не хочуть платити цей податок», - каже екоінспектор.

За словами Анатолія Франчука, раніше приватних підприємців не чіпали, бо не мали на те права. Адже у минулому році ще діяв мораторій на перевірку суб’єктів малого бізнесу. В цьому році мораторій зняли, тому екоінспекція активізувалася.

Крім того у Держекоінспекції запевняють, що ніяк не можуть впливати на ціну послуг, адже виготовленням проектної документації займаються приватні структури, які самі встановлюють вартість своєї роботи.

Паперів багато, а результат - смішний

От тільки без цих документів дозволу ніхто не видасть. Виходить, що підприємець ходить по інстанціях, як по зачарованому колу. А все заради того, аби отримати черговий дозвіл та дати хорошу можливість заробити якійсь приватній структурі.

«Процес видачі дозволу такий – розробляється проектна документація, потім я маю подати документи у дозвільний центр, а вони ці документи направляють в державне управління охорони навколишнього середовища, яке й дає довгоочікуваний дозвіл», - розповів підприємець, який шукає правди.

А найцікавіше те, що у результаті, як розповіли у приватному підприємстві, їхня фірма сплачуватиме екологічний податок щомісяця не більше десяти гривень...
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
АРМАДА Показати IP 6 Червня 2011 12:12
Вони скромнні люди, що живуть на одну зарплату.;)
безробітний Показати IP 6 Червня 2011 12:19
Хіба не корупція? На державних посадах та ще й в мундирах ділять потоки: державі 10грн., собі через свої приватні фірми 4 тис грн. І так всіх до каси своєї ведуть. А що великий екочинуша Гетьманчук не може заробляти 4 тис. грн. державі.
природолюб Показати IP 6 Червня 2011 12:43
Шановний Борис Петрович! Чи вдарите по рукам і наведет лад в безладі держустанови. Попередника ви звільнили за план поборів, а цього погладите по голівці?
Стрийко Показати IP 6 Червня 2011 12:58
Так би мовити, "єдине вікно" у дії...
111 Показати IP 6 Червня 2011 13:13
Треба спробувати написати дружині Тигіпка. Може вона на цьому піар зробить, ну і дозвіл подешевшає.
Комбайнер Василько Показати IP 6 Червня 2011 15:51
Побори екологів то просто страх. Треба глянути їхні декларації і те де вони живуть і на чому їздять. Закликаю журналістів провести розслідування. Почніть з екологів.
tatarynb до Комбайнер Василько Показати IP 7 Червня 2011 00:47
а я все чекаю, коли тих екологів бити почнуть... бо не тим боком йдемо в Европу як гавняний бензин продають, то екологів нема, бо то, бачте, олігарх... а з простого громаданина легше всього бабло здерти... так держава і виживає - погашення заборгованості по вкладах (банків) за рахунок самих же вкладників
Вася з пилорами Показати IP 6 Червня 2011 19:17
Цікаво а ця публікація в ЗМІ буде підставою для перевірки екологів прокуратурою?
Технік Показати IP 6 Червня 2011 21:15
Цікаво, наскільки легше буде "дихати" Волинянам після таких "заходів" так званих ЕКОЛОГІВ! Якими звітами ВОНИ прозвітують Клімчуку! Невже іще мало людської крові п"ють!
Знаючий Показати IP 6 Червня 2011 21:45
А з якої сторони тут екологі вині? Чи вони розробляли податковий кодекс та приймали ЗУ Про охорону атмосферного повітря. Птрібно внести зміни до ЗУ Про охорону атмосферного повітря де чітко прописати за ризиками якім підприємствам потрібний дозвіл на викиди. В дануми випадку якщо підприємство важає що з нього цей дозвіл вимагають безпідставно хай звертається в суд.
Галина Показати IP 6 Червня 2011 22:43
Кажуть, що беруть хабарі не для себе а кивають на верх.
добродій Показати IP 7 Червня 2011 17:20
А слабо назвати хабарників ? Якшо ти такий чесний та в тебе самого рило чисте...Всі тільки пи-----ти можете та поливати багнюкою, а самі чекають як нашу неньку Україну на---ти.....
знаючий Показати IP 7 Червня 2011 22:35
Головний з екологів роздуплиться хорошим привітальним конвертом на верх у звязку з 28 червня. чухайте люди потилиці та спини, а інші з задоволенням потруть власну бороду.
Знаючий Показати IP 7 Червня 2011 23:10
Назвіть конкретні прізвища кому давали хабара та скільки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus