USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Дім, в якому не світить сонце»: у Луцьку презентували фотопроект

23 Лютого 2015 21:00
Передати суть рідного простору у натюрморті намагалася у своєму фотопроекті художниця Карина Арутюнян.

Презентація фотопроекту Карини Арутюнян «Дім, в якому не світить сонце» відбулася 23 лютого у Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

Як розповіла мисткиня, на створення цієї серії робіт її надихнуло дитинство, згадки про часи, коли вона мешкала у бабусі. На світлинах зображені композиції, які Карина Арутюнян склала з речей, що бачила у дитинстві. З її слів, через 15 років вона переосмислила їх і тепер ці речі мають для неї інше значення.

«У натюрморті я хотіла показати суть простору, який на мене впливав з дитинства», – розповіла художниця.



Цікаво, що світлини підписані різноманітними прислів’ями та приказками, тому що дитинство у авторки фотопроекту асоціюється з повчанням бабусі, яка дарувала їй книжечки з прислів’ями. Для композицій використані речі декоративно-ужиткового характеру – самовар, штучні квіти, текстиль, вироби з дерева, сервізи тощо.

Карина Арутюнян вирішила акцентувати увагу на яскравих предметах, тому обрала прості кольори.

Роботи створювала протягом трьох місяців.



Метою проекту є зіставлення у свідомості митців та глядачів їхнього ставлення до навколишнього світу та себе в ньому шляхом оцінки арт-об’єктів та соціокультурного обміну. Актуальність проекту, на думку авторки, полягає в тому, що саме зараз відбувається трансформація свідомості та світосприйняття громадян України з посттоталітарної системи координат до демократичних і гуманістичних цінностей. Діяльність митців спрямована на формування нової свідомості шляхом поширення цих цінностей у формі мистецтва.

Мистецький роздум «Дім, в якому не світить сонце» є інструментом визначення митцем своєї ролі в трансформованому суспільстві в майбутньому. Проект покликаний нагадати про мистецькі цінності, дати нагоду ще раз, через призму культурних об’єктів, абстракцій та технік сучасного мистецтва оцінити його роль для нашої країни, проаналізувати зміни, які відбулися на всіх ланках та прошарках суспільства, переоцінити свою роль у трансформаційних змінах та розбудові якісніших соціокультурних цінностей.



Як зазначив під час презентації виставки художник Іштван Кус, цей фотопроект представляє українську культуру такою, як вона є, без самообману. Так, у кожного вдома є штучні квіти, сервізи, килими тощо. Щодо підписів світлин, він зауважив, що прислів’я – єдине, що залишилося від справжньої української мови. На його думку, саме вони можуть відродити українську культуру та зробити народ сильнішим. Так, якщо розглядати культуру як дух, а народ як тіло, то можна припустити, що такі явища приведуть до зцілення нації і Україна відродиться, а непрості події, що відбуваються нині, залишаться в минулому.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
оксана Показати IP 23 Лютого 2015 22:38
Сподобалось, навіть дуже. Дякую за творчість.
не дуже Показати IP 24 Лютого 2015 14:25
що-небудь, а не творчість(((
психіатр Показати IP 24 Лютого 2015 19:56
гурток арт терапії

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus