USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Футболісти втікають з України?

21 Січня 2017 19:22
Гусєв, Едуардо, Сіваков, шість «дніпрян», Нем... Провідні команди української Прем’єр-ліги у перші тижні січня лихоманить, вони проводять суттєвий кадровий трус. Відразу троє українців подалися взимку до турецького «Карабюкспор»: Селезньов («Шахтар»), Рибка («Динамо») та Блізніченко («Дніпро»). Триває традиційний кадровий процес, але цієї зими він як ніколи активний. Стимулюють активність клубів фінансові негаразди. Про це йдеться у матеріалі газети «Волинські Новини» №2 (50) від 19 січня 2017 року.

Броунівський рух

Найбільше кадрових втрат наразі у «Ворскли» та «Чорноморця». Нападник «Ворскли» Юрій Коломоєць перейшов до угорського МТК, а півзахисник Александер Кобахідзе поїхав у першоліговий турецький «Гезтепе», Сергій Сімінін усе ще в пошуках нової команди. Екс-«моряки» Боровик і Філімонов посилили «Карпати». Але львів’яни вразили передусім букетом вигідних продажів. Один із найгучніших – перехід форварда Густаво Бланко-Лещука (на головному фото) в «Шахтар». Інший «карпатівець» Гегам Кадимян підписав контракт із «Зорею». Ще раніше львів’яни продали за 350 тисяч євро Костевича у польський «Лех».

Збирає собі посилення після переходу Караваєва до «Фенербахче» й «Зоря». Крім згаданого вище Кадимяна, з Норвегії повернувся саме в цю команду Руслан Бабенко.

Напевне, найсуттєвіше підсилення УПЛ – це Леонід Кучук на чолі кам’янської «Сталі». Досвідчений тактик береться поставити гру команді, яка із сильним складом мала дуже посередній вигляд.

Усе під контролем

Коментатор каналу «2+2» Дмитро Поворознюк упевнений, що активність переходів цієї зими – природне явище. «У нас має бути молодий чемпіонат,

який сформує нове покоління. Нам не потрібні легіонери з островів Кука», – розповідає Дмитро «Волинським Новинам». Водночас він переймається високим відсотком тих дублерів, які або не хочуть, або не готові грати на високому рівні. «В академіях «Динамо» і «Шахтаря» зібрані найкращі, а далі – провалля у рівні, ментальності. Коли ти за 300$ «здаєш» матч у свої 20 років (а таких юніорів-бізнесменів у нас неофіційно дуже багато), то чим ти далі хочеш займатися?» – констатує Поворознюк.

Інший негативний чинник – більшість переходів у нашому чемпіонаті відбувається безплатно, умовно кажучи, країною з команди в команду «мігрують» вільні агенти. Володимир Звєров, головний редактор програми «Про Футбол» на «плюсах», пов’язує це з малою тривалістю контрактів. «Сьогодні ніхто не підписує з українськими футболістами контрактів на чотири-п’ять років, як було раніше. Звична практика – один-два сезони. Через це після завершення кожного сезону є велика кількість вільних агентів, і вони змінюють клуби залежно від умов та своєї затребуваності», – каже Володимир. Хто виявляє себе краще – переходить у закордонні клуби. А через падіння зарплат в УПЛ для багатьох варіанти з Польщею, Угорщиною, Хорватією, Азербайджаном, Казахстаном і подібними ринками стали цікавими. «Там більше стабільності. Але, як на мене, це перехідний і трансформаційний період, який очищає футбол», – вважає експерт.

«Чистка» грандів

Ще одна новинка цієї зими – стрімкий від’їзд гравців із раніше стабільних «Шахтаря» й «Динамо». Це просто бізнес і намагання вилікуватися від роздутої зарплатної відомості, вважають експерти з «2+2». Топ-команди намагаються грамотно розпоряджатися фінансами, аби відкинутися усього на крок назад. Не на три, як решта команд УПЛ. «У нашого футболу залишився один шлях до виживання – продавати. Клубам – змінювати ментальність молоді, яка має перш за все хотіти в топ-чемпіонати. Особисто для мене найприємніше в УПЛ – бачити, як молодий гравець проходить усі етапи становлення аж до зацікавленості ним у Європі», – коментує цю тенденцію Поворознюк.

Володимир Звєров помічає різні підходи до спортивного менеджменту в «Шахтарі» та «Динамо». Кияни, очевидно, суттєво скорочують зарплатний фонд, віддаючи в оренду або продаючи футболістів із великою зарплатнею. Головред «Про Футболу» припускає, що скоро продадуть Ярмоленка, Віду та Хачеріді.

«Один із показових моментів – це те, що не продовжили контракт із Макаренком, власним вихованцем та футболістом, який регулярно грав у стартовому складі. Макаренку запропонували зменшити зарплату вдвічі, хоча його заробіток – не найбільший у команді. Подібні скорочення в «Динамо» будуть відбуватися й далі, тому в першій команді з’являтиметься все більше гравців із академії з невеликими фінансовими умовами», – констатує Звєров.

А от «Шахтар» втримує усіх лідерів і прощається з резервістами. Пішли Едуардо та Селезньов. Обидва рідко грали, мають великі контракти й не прогресуватимуть через свій вік. «Тут усе логічно. Решта основних футболістів залишилися у складі, і в команді є резерв для продажу. Фред, Марлос, Тайсон, Феррейра, Ракицький, Бернард... За кожного з них теоретично можуть дати більш як 10 мільйонів євро. Єдина прогнозована втрата «гірників» – Тайсон, його контракт скоро закінчується.

Юрій КОНКЕВИЧ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
тиць-здиць Показати IP 21 Січня 2017 20:19
Футболісти - це мессі, ібрагімович, левандовский роберт.... руні - теж Футболіст. а хто з перечислених в пості має право так називатись? може кадимян? чи філімонов? так собі лабухи від футболу, до тогож договірняки грають
здиць-триць до тиць-здиць Показати IP 21 Січня 2017 21:31
Все вірно про договірнякі але поки є ЧУ, то його варто аналізувати. А тут помоєму все правильно підмічено
Робітник заводу Показати IP 22 Січня 2017 09:09
Українці міліонами , на заробітках по світу і що ??? А ці хлопці-футболісти за свою роботу не дуже видовищну і якісну , мають такі зарплати , про що мріяв-би будь який світило науки ! Пора їм опуститися на грішну нашу землю ...Повинен бути податок на надприбутки як у Франції - 80%.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus