USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Нідерландська фірма хоче виробляти газ на сміттєзвалищі у Брищі

15 Листопада 2016 11:57
Проект дегазації сміттєвого полігону в Брищах передбачає щорічну виплату місту 1,2 мільйона гривень та 8% від грошових надходжень по «зеленому тарифу». Окрім того, інвестор, який реалізовуватиме проект, платитиме податки в регіон.

Про це йшлося під час «круглого столу» щодо перспективи дегазації міського сміттєзвалища.

Заступник Луцького міського голови Юрій Моклиця зауважив, що існує дві причини, які заважають реалізовувати схожі проекти в Україні: бюрократія та безкінечне бажання торгуватись. Проте, Луцьк співпрацює з ТОВ «Озон Інвестмент» ("Ozone Іnvestment" LLC), яка є дочірнім підприємством Global Health Fіnancіal Resolutіon Servіces B. V., заснованого у Нідерландах вже близько року. З ним напрацювати проект рішення, який депутати розглядатимуть на сесії Луцької міської ради.

Директор «Озон біогаз інвестмент Луцьк» Віталій Тітунін зазначив, що у напрямку дегазації працюють з Луцьком, Ковелем (21 листопада тут вже почнуть пробне буріння), Чернівцями. В Сумах роботу зупинили через те, що сміттєзвалище – не електрифіковане, а в Кропивницькому проект не розпочали, тому що полігон дуже старий.

Відповідно до технології, після очистки газ можна спалювати, а можна перетворювати в електроенергію, пускати в газотранспорту систему (проте, в Україні це заборонено), можна стискати і заправляти автомобілі.

На луцькому полігоні вже провели пробне буріння, взяли зразки газу, який аналізували в Німеччині. Там планують встановлювати по 2-3 скважини на гектар 1 гектар, глибиною 15-20 метрів.

Інвестори запевняють, що серед переваг реалізації проекту – зниження рівня викидів парникових газів, нові робочі місця, зменшення забруднення як альтернатива використання невідновлювальних ресурсів. До слова, інвестор обіцяє під час будівництва максимально залучати локальні підприємства для співпраці.

Юрист компанії Марина Ніколайчук зазначила, що відповідно до договору, 1,2 мільйона гривень щорічно передаватимуть на баланс департаменту ЖКГ міста в вигляді коштів або матеріальних цінностей. Цю суму планують переглянути та збільшити на 8% в залежності від результатів діяльності підприємства. По закінченню процесу дегазації обіцяють повернути полігон в первинному стані.

Пан Тітунін зауважив, що відповідно до попередніх усних домовленостей з Рокинівською сільською радою, інвестору пообіцяли «зелене світло». Проте, компанія поки не вела переговорів щодо отримання земельної ділянки – для установки системи потрібно близько 0,4 гектара площі. Відтак, інвестор планує спілкуватись з райрадою і селищною радами щодо оренди землі.

Відповідно до попередніх планів, на зведення заводу потрібно близько 14 місяців, реалізовувати проект планують на початку 2018 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Хлоп Показати IP 15 Листопада 2016 14:01
Пан Юрій Моклиця не хоче поцікавитися, де ця фірма вже реалізувала подібний проект? Поїхати та подивитися? І нам розповісти із фотками? Щоб ми не казали потім про розкрадання бюджетних грошей чи земельних ділянок....
ххх Показати IP 15 Листопада 2016 14:01
які досягнення має ця фірма, яка зареєстрована майже рік тому у добуванні газу?
ВВ Показати IP 15 Листопада 2016 14:03
а людям,які там живуть, що від того. Забруднене повітря, хвороби?
лучанам Показати IP 15 Листопада 2016 15:48
черговий розвід, фірма існує рік-хі хі хі, лучани женіть такиї інвесторів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus