USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Горохівчани не проти «медреформи», але не всі знають, що це. ФОТО

27 Квітня 2013 16:06
Населення Горохівського району позитивно сприйняло відокремлення первинної ланки медицини, та не всі розуміють, що задля можливості обстежитися у вузькопрофільного спеціаліста спочатку треба йти до сімейного лікаря.
Про це розповіли голова Горохівської РДА Жанна Савчук та головний лікар новоствореного районного Центру первинної медико-санітарної допомоги Галина Майко під час його відкриття 26 квітня.
Присутній під час урочистого відкриття Центру голова Волинської ОДА Борис Клімчук зазначив, що горохівчани стали першими в області, хто завершив перший етап робіт щодо розподілу медицини на два рівні: надання послуг безпосередньо через амбулаторії та вторинну ланку. «Центр працює, уся структура. Створена уже бухгалтерія. Для мене це цікаво було і повчально, я переконався зі слів людей, і пацієнтів, і лікарів, що ця структура більш ефективна», - зазначив він.
«Наша задача, щоб туди на другий, третій рівень попадало мінімум людей. Щоб максимум людей були здоровими… Бути здоровим – дешевше. Для того і сімейні лікарі. Вони, можливо, не будуть активно лікувати, але активно капати на мізки будуть. Будуть казати: Іван, цього не роби, бо ти мусиш бути здоровим, бо потім прийдеться гроші витягати, не важливо, чи з кишені, чи бюджетні, чи страхові, але гроші. Ця модель в Горохові починає працювати і мене найбільше тішить, що це розуміють лікарі первинної медицини», - висловився губернатор Волині.











За словами Галини Майко, Центр розрахований на 53 тисячі населення, яке проживає у районі. Наразі у новому підрозділі працює 9 лікарів, троє з яких перевчаються на сімейних. «Виведена дільнична служба, і педіатрична, і терапевтична, з поліклінік», - зазначила медик.
Своєю чергою, голова місцевої РДА Жанна Савчук зазначила, що у підрозділі додатково створили ще 16 робочих місць: 7 технічних працівників та 9 медсестер. На створення Центру з районного бюджету виділили 160 тисяч гривень «з перевиконання вільних лишків, з тих податків, які платять нам наші орендарі, господарі», - додала посадовець.
Щодо медичного обладнання, Жанна Савчук зазначила: «Воно було при лікарні, ми все його передали на баланс Центру. Далі будемо закупляти. Я думаю, що і обласний бюджет допоможе, але більше будемо закупляти і з районного бюджету. На наступний рік ми плануємо зробити роком медицини і більшість коштів направити на ремонт амбулаторій, ФАПів і для сімейних лікарів». Окрім того, вона додала, що наразі Центру потрібно два автомобілі «швидкої» допомоги. Із цим погодився допомогти Борис Клімчук: «За цим не заржавіє. Машини будуть».
Оскільки Центр на 9 кімнат фактично почав працювати з 5 березня, то з того часу створили дві нові амбулаторії. Так, одна з’явилася на базі районної поліклініки у Горохові, а інша – у районній лікарні №2 у Берестечку. Окрім того, у районі є ще 8 амбулаторій, де людей приймають уже навчені сімейні лікарі. «На мережі працює 10 терапевтів-сімейних лікарів», - зазначила Галина Майко. У підпорядкуванні в Центру є ще 68 фельдшерсько-акушерських пунктів. За 3 роки у Горохівському районі має з’явитися ще 6 амбулаторій, 2 з яких має бути у райцентрі.








Як розповіла головний лікар Горохівського центру первинної медико-санітарної допомоги, через так звану реформу галузі охорони здоров’я населення ще не відчуло різниці в медичному обслуговуванні. Мовляв, ще зараз немає чіткої диференціації та відокремлення від інших ланок медицини, адже люди ще не знають, що повинні звертатися до свого сімейного лікаря, аби потім обстежитися у вузькопрофільного спеціаліста. Останні ж, зі слів Майко, не відмовляються приймати людей без направлення сімейних лікарів. «Але стараються агітувати», - додала медик.
Не змінилася схема роботи й тих лікарів, які стали сімейними. «Ми приймаємо всіх людей. Сімейні лікарі відповідали за певну категорію диспансерного населення, одні – за інвалідів війни, другі – за чорнобильців, так вони і відповідають, хоч вже і мають свою горохівську дільницю і не рахуються дільничними лікарями у поліклініці центральної районної лікарні», - розповіла Галина Майко.
«Воно, я думаю, поступово буде переходити на такі роз’єднання і направлення людей на консультації до вузьких спеціалістів, ми співпрацюємо, щоб не було скарг людей. Вони ще того не знають», - підсумувала фахівець.
За словами ж голови РДА Жанни Савчук, усе населення сприйняло так звану медичну реформу «як позитив». «Усі погодилися з тим, що це буде краще для наших мешканців», - додала вона.








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
так тримати Показати IP 27 Квітня 2013 16:50
гарахов.крєпка гаспадарниця в вас начальник.
Волиняка Показати IP 27 Квітня 2013 17:45
А кільця у бороди як у циганського барона. Скільки вартують? Це з циганського золота? А годинник швейцарський.
Богдан Показати IP 27 Квітня 2013 21:30
Все це не що інше,як бутафорія.Жаль,що до цієї бутафорії так легко долучились журналісти,вводячи в оману людей.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus